Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Εντυπωσιάζουν τα εκθέματα του Μουσείου Φωτογραφίας Ερινέλη

Ο Χρήστος Ερινέλης μπροστά σε μία από τις παμπάλαιες
φωτογραφικές μηχανές που εκθέτει στο Μουσείο του
Εντυπωσιάζουν τα εκθέματα του «Μουσείου Φωτογραφίας-Ιστορίας και Λαογραφίας  Ερινέλη», που με πολύ μεράκι, δημιούργησε και λειτουργεί στη Νέα Μηχανιώνα ο παλαίμαχος φωτογράφος Χρήστος Ερινέλης και μέσα από το οποίο περνάει σαν κινηματογραφική ταινία όλη η ιστορία της φωτογραφίας και του σινεμά.

Μερικές από τις δεκάδες φωτογραφικές μηχανές που εκτίθενται
Στο Μουσείο, που είναι ανοιχτό για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, και λειτουργεί στο ισόγειο του σπιτιού του δημιουργού του, μπορεί να θαυμάσει κανείς όλη την εξέλιξη της φωτογραφίας, εδώ και αιώνες. Από τότε που οι πρωτοπόροι αυτής της υπέροχης τέχνης, προσπαθούσαν να αποτυπώσουν τις εικόνες σε κάποια φωτοευαίσθητη επιφάνεια. Γιαυτό έχει ιδιαίτερη αξία ένα από τα εκθέματα του Μουσείου Ερινέλη, που είναι μία από τις πρώτες φωτογραφικές πλάκες, το πρώτο αρνητικό φιλμ σε τζάμι.
Η σπάνια γυάλινη φωτογραφική πλάκα που
υπάρχει στο Μουσείο Φωτογραφίας Ερινέλη
Η φωτογραφική αυτή πλάκα, όταν είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στα 1847 στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, είχε χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της εποχής, αν και οι φωτογράφοι εκείνου του καιρού δεν της είχαν επιφυλάξει την πρέπουσα υποδοχή, καθώς επρόκειτο για ένα εύθραυστο και βαρύ υλικό. Ενώ για τη συγκράτηση της ευαίσθητης στο φως επίστρωσης, χρησιμοποιούνταν λεύκωμα αβγού!
Πάντως οι φωτογραφικές μηχανές άρχισαν να γίνονται πιο προσιτές στον κόσμο από το 1888, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο φιλμ από την εταιρία Eastman και την ίδια χρονιά η Kodak παρουσίασε την πρώτη φωτογραφική μηχανή με ρολό φιλμ.
... και κινηματογραφικές μηχανές προβολής και λήψεως
Στο  Μουσείο Ερινέλη, παρουσιάζονται δεκάδες φωτογραφικές μηχανές, μηχανήματα εμφάνισης φιλμ και εκτύπωσης φωτογραφιών, αλλά και κάθε είδους κινηματογραφικές μηχανές, λήψεως και προβολής, καθώς και βιντεοκάμερες.
Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο χώρο, φτιαγμένο με μεράκι από τον Χρήστο Ερινέλη, ο οποίος για χρόνια μάζευε όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, χωρίς να υπολογίζει χρόνο, κόπο και χρήμα. Μάλιστα στο χώρο του Μουσείου Ερινέλη, είχε γίνει την περασμένη άνοιξη και η παρουσίαση του βιβλίου «55» του γνωστού συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη.

Ανάμεσα στα εκθέματα και μία αμερικανική
συσκευή τηλεόρασης και ραδιοφώνου μαζί
Πιστεύουμε ότι ο δήμος Θερμαϊκού θα πρέπει να ασχοληθεί με το μοναδικό αυτό Μουσείο Φωτογραφίας, να το αγκαλιάσει και να βοηθήσει ώστε να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο, καθώς με την προβολή του, θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.