Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Πάρτι φοροδιαφυγής από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Την ώρα που σφίγγει ολοένα και περισσότερο η θηλιά των φόρων στο λαιμό του Έλληνα φορολογούμενου, δύο γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ελλάδα, έκαναν πάρτι φοροδιαφυγής, στερώντας εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία, όπως ανακάλυψαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ.

Με την υπόθεση φοροδιαφυγής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως αναφέρει η "Ελευθεροτυπία", ασχολήθηκε και το περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο σε άρθρο του αναφέρει ότι οι ελληνικές φοροελεγκτικές αρχές διεξάγουν έρευνα για φορολογική απάτη σε βάρος των Mercedes-Benz, BMW και Opel. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, αφορμή για την έρευνα του ΣΔΟΕ ήταν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές μεταβίβασης με τις οποίες έδιναν οι γερμανικές επιχειρήσεις τα οχήματα στις αντιπροσωπείες τους στην Ελλάδα.
Ελεγχος σε δύο...
Η «Ελευθεροτυπία» επικοινώνησε με ανώτατη πηγή του ΣΔΟΕ, η οποία επιβεβαίωσε την υπόθεση, διευκρινίζοντας όμως ότι η υπόθεση φοροδιαφυγής αφορά δύο γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, χωρίς να τις κατονομάσει, προσθέτοντας ότι οι παραβάσεις εντοπίστηκαν στο πλαίσιο των ελέγχων που γίνονται αυτή την εποχή στο σύνολο των αυτοκινητοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ από τους ελέγχους διαπίστωσαν ότι οι δύο γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ανακαλύψει εδώ και καιρό τον τρόπο να φοροδιαφεύγουν συστηματικά.
Οι υποθέσεις αφορούν φοροδιαφυγή η οποία ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ, καθώς εντοπίστηκε ότι οι δύο εταιρείες κατ' εξακολούθηση έχουν υποβάλει στα ελληνικά τελωνεία υποτιμολογημένα τιμολόγια, ώστε να πληρώσουν μειωμένο φόρο ταξινόμησης κατά τον εκτελωνισμό των αυτοκινήτων.
Η γερμανική κομπίνα
Οπως αναφέρουν πηγές του ΣΔΟΕ, η κομπίνα έχει στηθεί εξαρχής από τη Γερμανία, καθώς η μητρική εταιρεία αναγράφει στα τιμολόγια πλασματική εργοστασιακή αξία, πολύ χαμηλότερη από την πραγματική, μειώνοντας έτσι σημαντικά το φορολογητέο ποσό.
Για παράδειγμα, για αυτοκίνητο με πραγματική εργοστασιακή αξία 24.000 ευρώ, κατά τον εκτελωνισμό του οι συνολικοί φόροι που θα έπρεπε να καταβληθούν είναι 16.800 ευρώ. Ωστόσο, εάν το ίδιο αυτοκίνητο υποτιμολογηθεί από τη μητρική εταιρεία στις 15.000 ευρώ κατά την εισαγωγή του στην Ελλάδα, θα πληρώσει μόλις 6.000 ευρώ φόρου. Δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο μόνο από ένα αυτοκίνητο χάνει φόρους συνολικού ύψους 10.800.
Τη συγκεκριμένη πρακτική όμως οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες την ακολούθησαν σε χιλιάδες αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να στερήσουν από τα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ, φόρους που ξεπερνούν τα 100.000.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη κομπίνα ανακαλύφθηκε έπειτα από ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των ελέγχων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, συγκρίνοντας τις τιμές στην Ελλάδα με τις αντίστοιχες τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ, οι συγκεκριμένες έρευνες θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες και ο φάκελος της υπόθεσης θα παραδοθεί στον οικονομικό εισαγγελέα ώστε να μελετήσει τα στοιχεία και να αποφασίσει για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.