Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Economist: Στην κατηγορία "πολύ υψηλού ρίσκου" η Ελλάδα

Στην κατηγορία του «πολύ υψηλού ρίσκου», για πιθανή αναταραχή μέσα στο έτος  2014,  κατατάσσει την Ελλάδα ο βρετανικός Economist, αποτιμώντας τις πιθανότητες για κάθε χώρα ξεχωριστά. Βάζει δε την Ελλάδα ως μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην τελευταία και πιο «επικίνδυνη» ομάδα. 

Η επιθεώρηση δεν υπολογίζει μόνο τον κίνδυνο που προέρχεται από την οικονομική κρίση, αλλά κυρίως τον οξειδωτικό συνδυασμό της με την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Αυτό φαίνεται και από το ότι οι υπόλοιπες χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου κατατάσσονται στην αμέσως προηγούμενη βαθμίδα.
Ο πίνακας του Economist βάζει την Ελλάδα στην ομάδα «πολύ υψηλού ρίσκου» για αναταραχές, μαζί με χώρες όπως η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Βενεζουέλα, η Συρία, το Μπαγκλαντές και ο Λίβανος.
Στην προηγούμενη ομάδα, τις χώρες «υψηλού ρίσκου», βρίσκεται η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία και χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία αλλά και η Αιθιοπία και η Ουκρανία. 
Η Ιρλανδία και η Ιταλία βρίσκονται στις χώρες «ενδιάμεσου ρίσκου». Η κατάταξη καταρτίστηκε από την «ομάδα» αναλυτών EMU του Economist και, όπως εξηγεί το μέλος της Λάζα Κέκιτς, η δύσκολη οικονομική κατάσταση θεωρείται αναγκαία μεν αλλά όχι πάντοτε ικανή συνθήκη για το ξέσπασμα ταραχών.
«Η μείωση εισοδημάτων και η υψηλή ανεργία δεν ακολουθούνται πάντοτε από ταραχές. Μόνο όταν οι οικονομικές δυσκολίες συνοδεύονται από άλλα στοιχεία αδυναμίας υπάρχει κίνδυνος αστάθειας» λέει, αναφέροντας ως τέτοιους παράγοντες «τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες, την κακή διακυβέρνηση, τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικού κράτους, τις εθνοτικές εντάσεις και το ιστορικό ταραχών». 
«Ιδιαίτερης σημασίας για την πυροδότηση ταραχών τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως στάθηκε η διάβρωση της εμπιστοσύνης απέναντι στις κυβερνήσεις και τους θεσμούς, η κρίση της δημοκρατίας» τονίζει ο Κέκιτς.
Φυσικά, η κατάταξη έχει αξία λιγότερο ως «καζαμίας» για το 2014 και περισσότερο ως αποτίμηση της παρούσας κατάστασης. Το ίδιο το περιοδικό επισημαίνει ότι ο ανάλογος περυσινός πίνακας τοποθετούσε, για παράδειγμα, την Ταϊλάνδη στις χώρες «ενδιάμεσου ρίσκου» (στην οποία φέτος αναζωπυρώθηκε η πολιτική αναταραχή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.