Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΠΕΔ Κ.Μακεδονίας: "Εγκληματική η κατάργηση δημοτ. επιχειρήσεων"

«Μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηρισθεί η σκέψη για την κατάργηση των κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων», τονίζει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίασή της και με έγγραφο προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ζητά τη σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής αυτής πρόκλησης.

Η νέα αναστάτωση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης προκλήθηκε μετά το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» που αποκάλυπτε την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει «λουκέτο» σε 29 δημοτικές επιχειρήσεις, προκειμένου με τις απολύσεις των περίπου 2.000 εργαζομένων που υπηρετούν σ΄αυτές, να «γεμίσει η δεξαμενή» των 11.000 απολύσεων, όπως ζητάει η τρόϊκα.
Η αγανάκτηση των δημάρχων της κεντρικής Μακεδονίας μεγαλώνει από το γεγονός ότι οι οκτώ από αυτές τις 29 δημοτικές επιχειρήσεις, βρίσκονται στην περιοχή (οι έξι στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης) και τυχόν κατάργησή τους θα τίναζε στον αέρα όλο το πρόγραμμα της κοινωνικής πολιτικής που παρέχεται από τους δήμους, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης.
Οι προς κατάργηση δημοτικές επιχειρήσεις της κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι οι:
- Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ) που λειτουργεί τη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV-100 και το δημοτικό ραδιόφωνο FM-100
- Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών
- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης
- Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς
- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας
- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου
- Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας
- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θερμαϊκού

H απόφαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
Στην απόφαση που εξέδωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ) υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:
«Η οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έκπληξη πληροφορήθηκε το περιεχόμενο δημοσιεύματος κυριακάτικης εφημερίδας πανελλήνιας κυκλοφορίας, που προαναγγέλλει την κατάργηση δεκάδων δημοτικών επιχειρήσεων, είτε ΔΕΥΑ, είτε κοινωφελών. 
Το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας σε έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίασή του ομόφωνα αποφάσισε τα εξής :
Ο νέος αιφνιδιασμός προκαλεί την έντονη οργή και αγανάκτηση του συνόλου του αυτοδιοικητικού κόσμου.
Εάν το συγκεκριμένο δημοσίευμα έχει την παραμικρή έστω βάση, -είτε πρόκειται για διαρροή από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες είτε είναι σοβαρές και έγκυρες πληροφορίες προερχόμενες από οποιοδήποτε υπουργείο-, τότε δρομολογούνται εξελίξεις πολιτικά, εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνες για τη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες.
Και τούτο διότι:
1.- Αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις, που κάποιοι θέλουν να καταργήσουν, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν τον επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές, όπως είναι οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης κι Αποχέτευσης) καλύπτουν με το παραπάνω τα λειτουργικά τους έξοδα και τα έξοδα κατασκευής έργων υποδομής από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1,5 δισ. ευρώ είναι τα εκτελούμενα έργα των ΔΕΥΑ από το ΕΠΕΡΑ (τομεακό πρόγραμμα περιβάλλοντος-ΕΣΠΑ), τα οποία έχουν σχέση με δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς. Αντιλαμβάνεται ο καθείς σε αυτήν τη χώρα ότι, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούν οι δυο πρώην κρατικοί οργανισμοί της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όλη η άλλη Ελλάδα εξυπηρετείται από τις ΔΕΥΑ, και δεν υφίσταται στη χώρα μας, αλλά ούτε και προβλέπεται, άλλος τρόπος διαχείρισης είτε του αποχετευτικού δικτύου με τους βιολογικούς καθαρισμούς είτε της υδροδότησης των πολιτών.
2.- Όσο για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, οι οποίες προβλέπονται ρητά και κατηγορηματικά από το Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης»), είναι αυτές που έχουν περισώσει τον αγώνα και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας και της κοινωνίας για κοινωνική συνοχή. Μέσω των κοινωφελών επιχειρήσεων υφίστανται και λειτουργούν 4.460 δομές κοινωνικής φροντίδας, που ξεκινούν από την προσχολική αγωγή (βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί, εκπαιδευτική υποστήριξη με τα ΚΔΑΠ), επεκτείνονται στη φροντίδα παιδιών με αναπηρία μέσω των ΚΔΑΠμεΑ και απευθύνονται σε 300.000 οικογένειες, φθάνουν στην Τρίτη Ηλικία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ, που απευθύνονται σε 100.000 οικογένειες. Μέσω των επιχειρήσεων αυτών λειτουργούν τα κέντρα για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα κέντρα για τα κακοποιημένα παιδιά και τις κακοποιημένες γυναίκες, τα κέντρα για τους συμπατριώτες και συμπολίτες μας αθίγγανους, τα κέντρα για τη φροντίδα των μεταναστών, τα δημοτικά ιατρεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια, τα κοινωνικά συσσίτια, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη όλων των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, τα γραφεία υποστήριξης ανέργων και συμβουλευτικής απασχόλησης, και τόσες άλλες κρίσιμες δομές. Επίσης, ένας άλλος πολύ μεγάλος τομέας των κοινωφελών επιχειρήσεων εξυπηρετεί τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τα δημοτικά ωδεία, τις δημοτικές σχολές χορού, τα δημοτικά θεατρικά εργαστήρια, που το 100% των λειτουργικών τους εξόδων καλύπτεται από το χαμηλό τίμημα το οποίο καταβάλλουν οι οικογένειες ως δίδακτρα. Το ίδιο ισχύει και για τα χιλιάδες δημοτικά γυμναστήρια σε όλη τη χώρα τα οποία παρέχουν, με πολύ χαμηλό επίσης τίμημα, αθλητισμό για όλους, για το παιδί, για την Τρίτη Ηλικία, για τους ενήλικες για λόγους υγείας ή σωματικής ευεξίας και απευθύνονται σε πάνω από 500.000 οικογένειες.
3.- Η λειτουργία των κοινωφελών επιχειρήσεων, με τα δεκάδες τμήματα και δομές, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε στο ελάχιστο. Και το σημαντικότερο, δεν απασχολούν δημόσιους υπαλλήλους, δεν απασχολούν καν δημοτικούς υπαλλήλους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή για ωρομίσθιους μερικών ωρών απασχόλησης εβδομαδιαίως, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί στα τμήματα μουσικής ή των θεατρικών εργαστηρίων, ή γυμναστές για τα γυμναστήρια. Και τέλος, οι εκπαιδευτικοί των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, όπως και στο «Βοήθεια στο Σπίτι», που είναι πάνω από 10.000, καλύπτονται όλοι στο 100% της μισθοδοσίας τους από την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιτυγχάνει με την υπεραπορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, όταν όλοι οι άλλοι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καταγράφουν συνεχώς υστερήσεις στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Μέσα από την απορρόφηση των 500 εκατ. ευρώ και πλέον ετησίως καλύπτεται η μισθοδοσία αυτών των προσώπων, που είναι είτε ορισμένου χρόνου είτε με συμβάσεις έργου, που δεν μπορεί σε καμιά των περιπτώσεων να τους υπολογίσει κάποιος, ούτε η τρόικα ούτε η χώρα, ως μειούμενο προσωπικό του δημόσιου τομέα.
Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις έχουν συνεχώς μειούμενο κόστος για τους οικείους δήμους, το κόστος τους καλύπτεται ανταποδοτικά από τους δημότες, οι αμοιβές των εργαζομένων τους έχουν μειωθεί 40% και αποφέρουν συνεχώς κέρδος στα δημόσια έσοδα (φόροι, ασφάλιστρα, κλπ.). Επιπλέον χρηματοδοτούνται και από το ΕΣΠΑ ως δομές Δημιουργικής Απασχόλησης. Η  διακοπή λειτουργίας τους δεν θα αποφέρει κανένα όφελος στο έλλειμμα της χώρας, αλλά θα το μεγαλώσει!
Για όλους τους παραπάνω λόγους, μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηρισθεί η σκέψη για την κατάργηση των κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων.
Βεβαίως, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε την πρόθεση να συγκαλύψουμε και να προστατέψουμε οποιαδήποτε κακή διαχείριση. Όπου κι αν υπήρξε, ή όπου κι αν υπάρχει, για την παραμικρή κακή διαχείριση σε οποιαδήποτε δημοτική επιχείρηση, να γίνει αυστηρός κι εξονυχιστικός έλεγχος σε βάθος, και αν υπάρχει η παραμικρή σκιά τότε οι υπεύθυνοι να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για την πιο αυστηρή τιμωρία.
"Όχι, όμως, πονάει δόντι, κόβει κεφάλι..." Ένα τέτοιο σχέδιο (αν υπάρχει) συνιστά άμεσο ακρωτηριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα την οδηγήσει και στον τελικό θάνατο, και μαζί της θα συμπαρασύρει σε θάνατο και την ίδια την κοινωνία, - γι αυτό και. δεν μπορούμε να το δεχτούμε σε καμιά περίπτωση, ούτε οι κατ’ ιδίαν Δήμοι, ούτε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε ευρύτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Καλούμε τους πάντες, -εμπνευστές, σχεδιαστές, εκτελεστές, διακινητές τέτοιων σεναρίων-, να ανακαλέσουν πάραυτα οποιαδήποτε τέτοια σκέψη κι αν έχουν κάνει.
Καλούμε ιδιαίτερα την Πολιτική Ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων να αποκηρύξει τα απαράδεκτα αυτά σενάρια.
Καλούμε την Κεντρική Ένωση Δήμων να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Και, κυρίως, καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους αυτοδιοικητικούς, όλους τους Δημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους πολίτες, ώστε να αποτρέψουμε τα σχέδια στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης και αφανισμού των Τοπικών Κοινωνιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.