Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Guardian: Για τα Δεκεμβριανά φταίνε οι Βρετανοί

Εκτενές αφιέρωμα στα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1944 φιλοξένησε πριν από καιρό η βρετανική εφημερίδα Guardian, προβαίνοντας σε σημαντικές αποκαλύψεις για τον βρόμικο ρόλο που έπαιξαν οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, οδηγώντας σε εμφύλια σύρραξη.
Οι συντάκτες του άρθρου, Εντ Βουλιάμι και Ελενα Σμιθ, επέκριναν έντονα τον ρόλο του βρετανικού στρατού και σημειώνουν ότι «για τον θάνατο 28 αμάχων στην Αθήνα δεν φταίνε οι Ναζί, αλλά οι Βρετανοί».
Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, επαίσχυντη την απόφαση του Ουίνστον Τσώρτσιλ να ανοίξει πυρ ο βρετανικός στρατός κατά των Ελλήνων συμμάχων του, εξοπλίζοντας συνεργάτες των Ναζί στην Ελλάδα και επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή έσπειρε τους σπόρους για την άνοδο της ακροδεξιάς  στην Ελλάδα.
Οπως αναφέρει ο Guardian, η ωμή λογική των Βρετανών θεωρούσε προβληματική την αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ στο κίνημα της εθνικής αντίστασης (το οποίο είχε υποστηρίξει ο Τσόρτσιλ κατά τη διάρκεια της κατοχής), ενώ, τα σχέδιά τους ήταν να επαναφέρουν τον βασιλιά.
Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει ο Guardian, ο Τσόρτσιλ αποφάσισε να υποστηρίξει τους συνεργάτες του Χίτλερ στην Ελλάδα, εξοπλίζοντας και ενισχύοντάς τους ενάντια στους μέχρι πρότινος συμμάχους τους.
Αυτή η επιλογή οδήγησε στη χώρα σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και έναν διχασμό της πολιτικής ζωής.
Καταλήγοντας, οι Βουλιάνι και Σμιθ, σημειώνουν με τρόπο δηκτικό ότι τα Δεκεμβριανά, παρότι σημαντική πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας, παραμένουν άγνωστα στην Βρετανία, εξαιτίας της ντροπής, της υπεροψίας ή της έλλειψης ενδιαφέροντος να αναγνωριστούν οι συνέπειες των ιστορικών πολιτικών επιλογών της.
«Είναι μια αφήγηση που αγνοεί ο μέσος Βρετανός τουρίστας, που απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα» σημειώνει με νόημα ο Guardian.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.