Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Τσίπρας στην ΕΡΤ3: "Θα κριθούμε από τα αποτελέσματα της πολιτικής μας"

Θα κριθούμε από τα αποτελέσματα της πολιτικής μας κι αυτό θα γίνει στις κάλπες, το Σεπτέμβριο του 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ3, στην οποία επανέλαβε πως η χώρα θα βγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον ερχόμενο Αύγουστο και «θα πάρει πίσω τα «κλειδιά» του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού». 

Τόνισε επίσης ότι «καμιά λαϊκή κατοικία δεν θα βγει στο σφυρί», λέγοντας ότι «εκλέχθηκε για να προστατεύσει τους αδύναμους και όχι τους ισχυρούς», ενώ αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό χαρακτηρίζοντας άστοχη την παρέμβαση Τουσκ.
Μιλώντας για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που μας έβαλαν οι άλλοι. Σήμερα τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά τα έχουν οι δανειστές, και αυτό τα κλειδιά θα πάρουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 και αυτή θα είναι μια στιγμή ορόσημο για την χώρα».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας θα οδηγήσει την χώρα σε ασφαλές λιμάνι.
«Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά εμείς πετύχαμε», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια «ανεργία στο 27% και στο τέλος της διακυβέρνησής μας θα έχει πέσει στο 17%. Παραλάβαμε μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού και την έχουμε βάλει στον πυρήνα της Ευρώπης, και είναι μια χώρα με ανακτημένο το κύρος και τη δυναμική της και διεθνή αναγνώριση, μια χώρα που θα αποτελεί παράγοντα και πυλώνα σταθερότητας, με την οικονομία σε ανάπτυξη και με κοινωνική δικαιοσύνη».
«Θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός γι αυτά που κάναμε, αλλά κρίσιμο θα είναι και το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα. Κι εγώ θέλω να εστιάσω μετά το καλοκαίρι του 2018 τη συζήτηση στην επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα που πρέπει να αλλάξουν και θα κριθούμε όλοι για τις θέσεις μας απέναντι σε αυτά», είπε.
Ερωτηθείς για το ζήτημα των πλειστηριασμών υπογράμμισε πως «δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία που θα βγει στο σφυρί». Οι διαδικασίες πλειστηριασμών που γίνονται και θα γίνονται το επόμενο διάστημα σας υπογράφω και εδώ θα είμαστε, δεν θα αφορούν σπίτια που θα είναι αυτό που όλοι ονομάζουμε λαϊκές κατοικίες. Θα είναι καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών. Διότι αυτά τα σπίτια θέλουν οι Τράπεζες με αυτές τις περιπτώσεις θέλουν να ξεμπερδέψουν. Να εξυγιανθεί, επιτέλους, το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσουν οι Τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους» σημείωσε.
«Δεν έχω καμιά διάθεση να σώσω τις βίλες του 1.500.000 ευρώ με τις πισίνες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό και σήμερα δεν πληρώνουν μία. Διότι αυτά τα σπίτια βγαίνουν σε πλειστηριασμό» είπε.
Σε ερώτηση για τη δικαστική εξουσία ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται τις αυτόνομες διαδικασίες της δικαστικής εξουσίας, οφείλουν να μην παρεμβαίνουν στο έργο της και αφού τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη δική του κυβέρνηση για τέτοιου είδους παρεμβάσεις παρατήρησε:
«Οταν βλέπω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα του μέσου πολίτη κι εγώ, ως απλός πολίτης, αγανακτώ. Οταν βλέπω να επιχειρούν ή να επιθυμούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα ή όταν βλέπω να επιχειρούν ή να επιθυμούν και σπεύδουν να μην ελέγχονται, όπως όλοι οι υπόλοιποι έχοντες θέσεις ευθύνης, τότε και εγώ και ως πολίτης αγανακτώ και ως έχων τη βαρύνουσα ευθύνη, με εξέλεξε ο ελληνικός λαός προφανώς όχι για να κρατάω τη γνώμη μου μέσα μου, οφείλω να εκφράζω αυτή τη δυσαρέσκεια και οφείλω να το κάνω και για την προστασία του ίδιου του θεσμού», είπε.
Σε ερώτηση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός απάντησε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια και από το παρελθόν του και από το παρόν. Δεν θέλω να κρίνω τις προσθέσεις του. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, όμως κάθε πολιτικός και ιδιαίτερα όποιος θέλει να διεκδικήσει ανώτατα αξιώματα οφείλει να μην αφήνει καμιά σκιά και σε σχέση με τα εισοδήματα του και σε σχέση με τη δραστηριότητα την επιχειρηματική, τη δική του και της οικογένειας του και σε σχέση με τις θέσεις του για το αύριο της χώρας».
Για το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού και την παρέμβαση του Ντόναλντ Τουσκ είπε πως βάζει από το παράθυρο στην ατζέντα της Συνόδου μια συζήτηση η οποία είχε λήξει με ένα τρόπο ο οποίος άφηνε ήδη πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται να δικαιώσει αυτούς τους λίγους που εμποδίζουν τη συζήτηση για να προχωρήσουν όλοι οι υπόλοιποι μπροστά», είπε.
Για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως δεν είναι ευχάριστη και είναι δύσκολη στην αντιμετώπιση της «έχουμε να εφαρμόσουμε μια δύσκολη συμφωνία, βεβαίως εάν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη» είπε και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι ενώ υφίστανται ακόμα έστω και μειωμένες οι ροές η διαδικασία που απαιτείται για το άσυλο είναι χρονοβόρα».
«Είναι καχύποπτες οι τοπικές κοινωνίες, ενδεχομένως να έχουν το δίκιο τους» είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «βλέπουν πως σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης» όμως κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να συνειδητοποιήσει ότι «σηκώνουμε μαζί τα βάρη εάν καταρρεύσει η ευρωτουρκική συμφωνία οι πρώτοι οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι νησιώτες μας» επισήμανε.
Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε και επί του σχεδίου της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών με αιχμή την ταχύτατη απομάκρυνση του ευάλωτου πληθυσμού. Συμπλήρωσε τη συμφωνία μεταξύ του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους ομολόγους του στην Τουρκία για την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν θα πάρουν άσυλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε και επί του σχεδίου της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών με αιχμή την ταχύτατη απομάκρυνση του ευάλωτου πληθυσμού. Συμπλήρωσε τη συμφωνία μεταξύ του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους ομολόγους του στην Τουρκία για την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν θα πάρουν άσυλο.
Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως πρέπει να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει, της πρωτεύουσας της βαλκανικής συνεργασίας.
Για τη λειτουργία του Γραφείου του Πρωθυπουργού εκεί είπε πως άλλαξε την ατζέντα των θεμάτων στην πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Για το Μετρό της συμπρωτεύουσας σημείωσε ότι έπαψε να αποτελεί ανέκδοτο, καθώς σε διάστημα 2,5 ετών έγιναν όσα δεν είχαν γίνει επί 12 χρόνια και το 2020 θα ολοκληρωθεί.
Για τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» είπε πως θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2018.
Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.