Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Πέντε χρόνια νωρίτερα το φυσικό αέριο στον Χορτιάτη !

Πέντε χρόνια νωρίτερα έναντι του αρχικού προγραμματισμού τροφοδοτήθηκαν με φυσικό αέριο από την Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑΘΕΣΣ), οι περιοχές του δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη, με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο να ανάβει συμβολικά τη φλόγα του φυσικού αερίου στο κοινοτικό κατάστημα Χορτιάτη, σε σχετική εκδήλωση.
Στην ομιλία του, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε τις προσπάθειες των τελευταίων δύο χρόνων για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης με φυσικό αέριο, γεγονός που, όπως επισήμανε, γίνεται με συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις ως αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας του ελληνικού δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των νέων επεκτάσεων που έχουν αποφασισθεί σε συνεργασία με την ΕΔΑΘΕΣΣ, λέγοντας ότι την επόμενη εβδομάδα το φυσικό αέριο θα πάει Θέρμη, Πλαγιάρι και Τρίλοφο, αλλά και Μεσημβρία, ενώ σύντομα θα είναι πραγματικότητα ο σταθμός συμπιεσμένου φ/α στον Λαγκαδά.
Επανέλαβε δε ότι την περίοδο 2018-2022 η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 110 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι το 50% της ενεργειακής παραγωγής στη χώρα μας στηρίζεται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και φυσικό αέριο και τόνισε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο που έχει τεθεί για το 2020 και αφορά τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων.
Κατά την ομιλία του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη, με τη διάθεση ποσού 15 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα για τη συγχρηματοδότηση των υποδομών. Ανακοίνωσε δε, ότι με το που αρθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πανέτοιμη να εκταμιεύσει άλλα 19 εκατ. ευρώ (κοινοτικά κονδύλια) στη ΔΕΔΑ, ώστε το φυσικό αέριο να πάει πιο εκτεταμένα σε -μεταξύ άλλων- Σέρρες, Κατερίνη και Κιλκίς.
Καλωσορίζοντας το φυσικό αέριο στην περιοχή του Χορτιάτη, ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν ώστε το φυσικό αέριο να φθάσει στις πιο βόρειες περιοχές του δήμου, που το έχουν άλλωστε - όπως είπε - περισσότερο ανάγκη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτές τις περιοχές κατά τους χειμερινούς μήνες, πέντε χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι είχε προγραμματιστεί.
Εξήρε τις προσπάθειες που προς τούτο καταβάλλει η ΕΔΑΘΕΣΣ, αναφερόμενος ξεχωριστά στη γενική της διεύθυνση, αλλά και στο προσωπικό της, που έκανε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες, όπως τόνισε, ώστε η αεριοδότηση της περιοχής να γίνει με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ΕΔΑΘΕΣΣ θα πρέπει να παραδειγματίσει πολλούς φορείς της κοινής ωφέλειας, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Βενέτης Μπούρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η διεύθυνσή της και το προσωπικό στην τήρηση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων, που θέτει η εταιρεία.
Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας επισήμανε ότι το ενδιαφέρον των δημοτών στις περιοχές του Φιλύρου, της Εξοχής και του Χορτιάτη είναι ήδη μεγάλο, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 1.200 αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, εκ των οποίων έχουν έως τώρα υπογραφεί 150 συμβάσεις σύνδεσης, υπολογίζεται δε ότι εντός της πενταετίας το 60% του πληθυσμού των περιοχών θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, τόνισε, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και η αεριοδότηση της επέκτασης δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης μήκους 14.230 μέτρων, προϋπολογισμού 1,2 εκατ.ευρώ και επωφελούνται της χρήσης του φυσικού αερίου οικιακοί, εμπορικοί καταναλωτές και δημόσια - δημοτικά κτίρια.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι περαιτέρω επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου, οι οποίες πραγματοποιούνται ανάλογα με το καταγεγραμμένο ενδιαφέρον των πολιτών.
Επισήμανε πως στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσει σε επενδύσεις επέκτασης του δικτύου στις περιοχές της Θεσσαλονίκης για την επόμενη πενταετία που θα αγγίξουν τα 59,8 εκ ευρώ, ενώ θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή Δικτύου Χαμηλής Πίεσης (4 bar) 205 χλμ και 5 χλμ Δικτύου Μέσης Πίεσης (19 bar) για την ίδια περίοδο 2018-2022. Αναφερόμενος στο σύνολο της Θεσσαλίας, τόνισε ότι έως σήμερα ο αριθμός των συμβάσεων σύνδεσης ισούται με 220.387, ενώ αντίστοιχα ο αριθμός των ενεργοποιημένων
παροχών ανέρχεται σε 212.129. Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε η τροφοδότηση του 2ου Νηπιαγωγείου Φιλύρου με φυσικό αέριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.