Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Ανάγκη για αντιπλημμυρική προστασία της Επανομής

του Θοδωρή Τζίνα
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποίησε πρόσφατα τους χάρτες και τις σχετικές μελέτες για τον κίνδυνο πλημυρών σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας  (http://floods.ypeka.gr/index.php/xartes-kindynoy/kent-makedonia-gr10).  Η παραθαλάσσια ζώνη της Επανομής, είναι μία από τις περιοχές που έχει ενταχθεί στις ζώνες υψηλού κινδύνου, (βλέπε και σχετικό ρεπορτάζ του «Φάρου Θερμαϊκού» εδώ: http://farosthermaikou.blogspot.gr/2017/12/h_12.html).

Όλοι μας παρακολουθήσαμε πριν λίγες μέρες τις δραματικές καταστάσεις στην Μάνδρα Αττικής όπου εκτός των άλλων είχαμε απώλεια της ζωής τόσων συνανθρώπων μας.   Αλλά και στην περιοχή μας, ακόμη είναι ανοικτές οι πληγές από τις περσινές πλημμύρες. Ο Δήμος μας ζήτησε και πήρε παράταση, να παραμείνει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, για να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης.   Στον Πάλιουρα για παράδειγμα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμία ενέργεια αποκατάστασης. Οι ευθύνες για την καθυστέρηση όμως είναι μια άλλη συζήτηση.
Είναι προφανές, αλλά και επιστημονικά καταγεγραμμένο πλέον από τους αρμόδιους φορείς, ότι η παραλιακή ζώνη της Επανομής ανήκει στις περιοχές υψηλού κινδύνου  για πλημμύρες, οπότε θα πρέπει κατά προτεραιότητα να ενταχθεί στα σχέδια αντιπλημμυρικής προστασίας. Ο Δήμος μας επομένως θα πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα όλους τους μηχανισμούς και τα μέσα που διαθέτει ώστε να διεκδικήσει αντιπλημμυρικά έργα.
Στην ευρύτερη περιοχή της Επανομής υπάρχουν τρία κύρια ρέματα:  Αυτό που εκβάλει στην Μεσημεριανή Τούμπα, ο Ποταμός, και αυτό που διέρχεται μέσα από τον οικισμό και εκβάλει στην Παραλία του Όρμου. Ενώ δεκάδες άλλα δευτερεύοντα ρέματα εκβάλουν κατά κανόνα στα κύρια. Είναι γεγονός ότι σχεδόν σε όλα τα ρέματα έχουν ασκηθεί «πιέσεις» και ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως εναποθέσεις υλικών, καταπατήσεις, δημιουργία διαβάσεων κ.α., που εμποδίζουν την φυσική ροή του νερού. Αλλά και η βλάστηση μερικές φορές, όταν διαταραχθεί,  μπορεί να οδηγήσει σε ανάσχεση του ρου. Ένα παράδειγμα είναι το μπάζωμα του ρέματος στην παραλία του Ποταμού για την διέλευση οχημάτων, γεγονός που έχει συνέπειες και στην εικόνα του νερού της θάλασσας.
Όμως νομίζω ότι μεγαλύτερο κίνδυνο για καταστροφές ενέχει το ρέμα που διέρχεται μέσα από την κατοικημένη περιοχή (το οποίο βέβαια δέχεται κι άλλου τύπου «οχλήσεις», θα αναφερθούμε όμως άλλη φορά σε αυτές). Το συγκεκριμένο ρέμα λοιπόν, καταρχήν συλλέγει ύδατα από μια αρκετά εκτεταμένη λεκάνη απορροής, με πάνω από δέκα δευτερεύοντα ρέματα. Η κοίτη του εντός του οικισμού έχει εγκιβωτισθεί παλαιότερα, σε εποχές που δεν είναι βέβαιο ότι είχε μελετηθεί με ακρίβεια η χωρητικότητα του τούνελ. Ενώ πολλά μικρά ρέματα εντός του χωριού τότε είχαν μετατραπεί σε δρόμους, γεγονός  που αυξάνει την απορροή των υδάτων. Πολλοί πιστεύουν ότι αν η περσινή νεροποντή δεν είχε επίκεντρο τις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά τα υψώματα σε Πλαγιάρι – Τρίλοφο – Κορελό το κέντρο της Επανομής θα είχε μεγάλες καταστροφές.
         Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη αλλά και ευκαιρία, στην παρούσα συγκυρία, να δρομολογηθούν δράσεις και έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Επανομής. Αν μάλιστα σχεδιαστούν σωστά και με έμπνευση, πέρα από την προστασία, μπορούν να έχουν κι άλλες θετικές επιπτώσεις, τόσο οικονομικές όσο και οικολογικές ή αισθητικές. Μια ιδέα ας πούμε θα ήταν να οριοθετηθεί με δενδροστοιχία η διαδρομή του ρέματος από την πόλη έως την παραλία δημιουργώντας μια ωραία αλέα.  Έτσι αφενός θα αποτρέπεται η απόθεση σκουπιδιών από ασυνείδητους, αφετέρου θα φτιαχτεί μια ωραία διαδρομή για περπάτημα ή ποδήλατο.  Η σύγχρονη αντίληψη άλλωστε δεν θεωρεί πλέον τα ρέματα σκουπιδότοπους και εστίες μόλυνσης, αλλά βασικό συντελεστή της υδρολογικής ισορροπίας και του μικροκλίματος μιας περιοχής, επομένως οφείλουμε για λόγους ανάγκης αλλά και ανάπτυξης να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε.  


Ο Θοδωρής Τζίνας είναι δημοτικός σύμβουλος της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.