Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Ενημερωτικές δράσεις στη Θέρμη κατά της πλαστικής σακκούλας

Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θέρμης με την ψήφιση του νέου νόμου για την Ανακύκλωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, πραγματοποίησε, εγκαίρως,, ενημερωτικές δράσεις μέσω των οποίων γνωστοποίησε τις σημαντικές αλλαγές που έφερε. Αλλαγές οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ανακύκλωσης από τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και από τους Δήμους.

Σημειώνεται ότι ο νόμος για την ανακύκλωση προβλέπει και «τσουχτερά» πρόστιμα που ξεκινούν από 20 και φτάνουν έως και τα 500 ευρώ σε όποιον δεν ανακυκλώνει και πετάει τα σκουπίδια του οπουδήποτε.(Οριστικό τέλος στη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου 2018,όποιος επιμένει στη χρήση της θα επιβαρύνεται με τρία λεπτά (0,03 ευρώ) ανά σακούλα).
O Δήμος Θέρμης, για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών, γύρω από τις αλλαγές που έρχονται στον τομέα της ανακύκλωσης από την 1η Ιανουαρίου, υπενθυμίζει σε όλους τα εξής :
Οι Δήμοι αναγορεύονται πλέον σε βασικό μοχλό της αναβάθμισης της διαχείρισης των αποβλήτων, αναλαμβάνοντας την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, προς όφελος του περιβάλλοντος.
Επιπλέον, αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ο οποίος θα μπορεί να επιβάλει και πρόστιμα σε συστήματα ή φορείς που παραβιάζουν τη νομοθεσία. Στόχος του νέου Νομοσχεδίου είναι μέχρι το 2020 να γίνεται η ανάκτηση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση σε τοπικό επίπεδο σε ποσοστό 50%, ενώ κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό το κομμάτι της διαλογής στην πηγή και η ανάκτηση του βιοαποδομήσιμου υλικού στον κάδο. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι δημότες πως αλλαγές θα επέλθουν και στην τιμολογιακή πολιτική, καθώς και τα δημοτικά τέλη να συνδεθούν με τις ποσότητες των απορριμμάτων που παράγει ο κάθε δήμος, έτσι ώστε οι πολίτες να διαπιστώνουν την ανταποδοτικότητα του μέτρου μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών, ανάλογα με τα ποσοστά ανακύκλωσης που επιτυγχάνονται.
Σε ότι αφορά τέλος τα πρόστιμα σε όσους δήμους «αμελούν» τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων, αυτά θα κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Να σημειωθεί, πως στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη τέλη και οικονομικά μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, ενώ ενισχύεται περαιτέρω ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τους ελέγχους, αλλά και τις κυρωτικές διατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.