Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

«Είναι χιλιάδες τα άστρα μέσα μας, δεν μπορείτε να τα σκοτώσετε»

Ένα πανό κρεμασμένο στα κάγκελα, δίπλα στην είσοδο του 1ου Γυμνασίου της Νέας Μηχανιώνας, δείχνει όλη την αβεβαιότητα και το άγχος που διακατέχουν μαθητές και γονείς με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Είναι χιλιάδες τα άστρα μέσα μας, δεν μπορείτε να τα σκοτώσετε», γράφουν οι μαθητές, παραθέτοντας το σχετικό στίχο του Γιάννη Ρίτσου. Και συμπληρώνουν από κάτω οι γονείς τους: «Διεκδικούμε το σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας».

Δυστυχώς η φετινή χρονιά δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και αυτή δεν είναι μια δική μας μόνο εκτίμηση, αλλά εκτίμηση όλων των εκπαιδευτικών, των γονιών και κυρίως των μαθητών. Μια σειρά αποφάσεις, κάποιες που επιβλήθηκαν από την Τρόικα, αλλά και κάποιες που επιβλήθηκαν μονομερώς από την κυβέρνηση, και η έλλειψη σωστού προγραμματισμού, δημιούργησαν μια κατάσταση με πολλές ελλείψεις, πολλές αβεβαιότητες και ένα αρνητικό κλίμα ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές.
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση δείχνει τις διαθέσεις της ακόμη μια φορά απέναντι στη δημόσια εκπαίδευση.
Μετά το “νέο Λύκειο” της βαθμοθηρίας και του ανταγωνισμού, της απόρριψης και της ανασφάλειας, της πληροφορίας και όχι της μόρφωσης, μετά την υποβάθμιση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, μετά την αβεβαιότητα που προκάλεσε με τις επιλογές της σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, σε καθηγητές, γονείς και μαθητές, έρχεται τώρα να επιτεθεί και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Συνεχίζοντας το έργο της διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου, καταργεί ουσιαστικά το θεσμό του ολοήμερου σχολείου και της ενισχυτικής διδασκαλίας.
Σε μια εποχή που μικρά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας δέχονται ολομέτωπη επίθεση, η επιλογή να μην γίνει καμία πρόσληψη οδηγεί στην εξαφάνιση θεσμών που λειτουργούσαν έστω και με ελλείψεις και βέβαια στηριζόντουσαν στην πρωτοβουλία και τη διάθεση ψυχής από τους εκπαιδευτικούς.

Η επίθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια όλων των αντικοινωνικών επιλογών ενάντια σε Παιδεία, Υγεία, Εργασία, Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει στόχο ουσιαστικά όλη την κοινωνία εφαρμόζοντας τις επιταγές των μνημονίων σε μια κατεύθυνση διάλυσης των κοινωνικών δομών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.