Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Χορτιάτης:Τιμήθηκε η μνήμη των 149 θυμάτων του ναζισμού

Επιμνημόσυνη δέηση στο ναό του Αγίου Γεωργίου και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των 149 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 2ας Σεπτεμβρίου 1944, έγινε τη Δευτέρα στον Χορτιάτη, με αφορμή τη συμπλήρωση 69 χρόνων από το Ολοκαύτωμα που προκάλεσαν οι χιτλερικοί δήμιοι. 
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Γεράνης, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη του τοπικού συμβουλίου Χορτιάτη, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, βουλευτές (Λ. Αμανατίδου, Ε. Γερασιμίδου, Κ. Μάρκου, Σ. Ξουλίδου) και στελέχη κομμάτων, ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας Wolfgang Hoelscher - Obermaier, προσκεκλημένοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης μαρτυρικών πόλεων και κοινοτήτων κ.ά.
Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο καθηγητής ιατρικής και τέως πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος, τονίζοντας την ανάγκη προαγωγής της παιδείας και το πολιτισμού ως παράγοντες αποτροπής ανάλογων φρικτών γεγονότων στο μέλλον. Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έπειτα από την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών.
Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες, σε ένδειξη πένθους, από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου, στα δημόσια και δημοτικά κτίρια, σε γραφεία και καταστήματα και σε σπίτια του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη.
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης
Σε δήλωσή του ο ΥΜΑΘ Θεόδωρος Καράογλου ανέφερε τα εξής: «Συμπληρώθηκαν κιόλας 69 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα, που 149 αθώες ζωές θυσιάστηκαν στο βωμό της ναζιστικής θηριωδίας. Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη αποτέλεσε μέρος ενός προμελετημένου σχεδίου για την ολοκληρωτική καταστροφή ενός τόπου που δεν έσκυψε το κεφάλι στον κατοχικό ζυγό και ο οποίος εξελίχθηκε σε σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την ελευθερία. Οι κάτοικοι του Χορτιάτη γνώρισαν το θάνατο, αλλά δεν υπέκυψαν. Πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την αντιστασιακή τους δράση, αλλά συνέχισαν να μάχονται για τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο ελληνισμός. Αποτελεί χρέος μας να θυμόμαστε όσα τραγικά συνέβησαν στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 και να τιμούμε όλους εκείνους που έπεσαν στο όνομα της πατρίδας.

Αυτήν την παρακαταθήκη οφείλουμε να τη διδάξουμε στις επόμενες γενεές, ώστε να μην επιτρέψουμε το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη να εξελιχθεί σε ολοκαύτωμα της εθνικής και ιστορικής μας μνήμης. Διότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μπορεί να λησμονούνται από ορισμένους, όμως σε καμία περίπτωση δεν παραγράφονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.