Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Καθηλωμένα λόγω βλαβών πυροσβεστικά αεροσκάφη

Mόνο το ένα από τα τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ, που  βάσει σχεδιασμού, σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθως τα υπόλοιπα παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος λόγω βλαβών.

Τα τέσσερα Καναντέρ της πολεμικής αεροπορίας, που συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας, θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί από χρόνια, μαζί με τα υπόλοιπα οκτώ αεροσκάφη του ιδίου παλαιού τύπου, που συμμετέχουν στην κατάσβεση πυρκαγιών. Ενώ την ίδια ώρα, πεπαλαιωμένα είναι σε ποσοστό 30% τα υδροφόρα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας που ρίχνονται στις μάχες με τις φλόγες.
Η αναγκαστική προσγείωση του Καναντέρ CL-215 της πολεμικής αεροπορίας το πρωί της Κυριακής στη Βοιωτία κατέδειξε για άλλη μία φορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παλαιότητα των αεροσκαφών. Το αεροσκάφος συμμετείχε σε αποστολή αεροπυρόσβεσης στην περιοχή Δερβενοχωρίων όπου μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά από το περασμένο Σάββατο. Στη διάρκεια της πτήσης εμφανίστηκε μηχανικό πρόβλημα και οι χειριστές άδειασαν το νερό και προσγείωσαν το αεροσκάφος σε δασώδη έκταση. Ευτυχώς το πλήρωμα, που μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους, είναι καλά στην υγεία του. Οι συνθήκες και τα αίτια πρόκλησης του ατυχήματος θα διερευνηθούν από επιτροπή εμπειρογνωμόνων της πολεμικής αεροπορίας, η οποία έχει ήδη συγκροτηθεί.
Με αφορμή το περιστατικό, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακή αντικατάσταση του απαρχαιωμένου στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών με δανεισμό, χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), αλλά και με ενοικίαση σε συνεργασία με άλλες χώρες. Ο κ. Τόσκας, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», υπενθύμισε ότι ένα μεγάλο μέρος των εναέριων πυροσβεστικών μέσων είναι ηλικίας 45 χρόνων κι επισήμανε ότι από τη στιγμή που η αντικατάσταση του στόλου με αγορά νέων αεροσκαφών δεν είμαι εφικτή, λόγω οικονομικής συγκυρίας, θα αναζητηθούν οι παραπάνω λύσεις. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι κανονικά η αντικατάσταση των αεροσκαφών θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και παραδέχτηκε ότι κάθε χρόνο μόλις ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος και ξεκινήσουν τα πρωτοβρόχια, το ζήτημα της ανανέωσης των πυροσβεστικών μέσων ξεχνιέται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.