Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Οι επιπτώσεις του Brexit στην E.E. και όλη την Ευρώπη

H απόφαση των Βρετανών πολιτών, στο κρίσιμο χτεσινό δημοψήφισμα, με ποσοστό 52% για την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις όχι μόνο στην ίδια τη Βρετανία, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. 

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να επηρεάσει από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, μέχρι τις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ και την πολιτική σταθερότητα της Ένωσης, ωστόσο μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να τις προβλέψει με ακρίβεια.
Το Politico, παρουσιάζει τις συνέπειες του Brexit για κάθε χώρα της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως πολιτικοί και διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο, από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού  στις χώρες τους, τις εμπορικές ζημιές και πλήθος άλλων συνεπειών.
Ελλάδα: Οικονομικές συνέπειες
Η συζήτηση για το Brexit είχε ένα έμμεσο όφελος για την καταχρεωμένη Ελλάδα, η οποία πήρε μια ταχεία πρώτη έγκριση από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ευρώ, για την επέκταση αποπληρωμής των δανείων της, ώστε να μην γίνει η ίδια η χώρα ένα ακόμη οικονομικό δεινό για την ΕΕ. Όπως, μετά το Brexit, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους.
Ιρλανδία: Οικονομικές συνέπειες
Οι συνέπειες ενός Brexit για την Ιρλανδία θα είναι τεράστιες, καθώς είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει χερσαία σύνορα με την Μεγάλη Βρετανία. Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών  (ύψους 1,2 δις την εβδομάδα) στηρίζουν 40.000 θέσεις εργασίας και η επαναφορά των συνόρων θα είχε σίγουρα άμεσο και μεγάλο αντίκτυπο. Σε κάθε περίπτωση οι δύο χώρες θα πρέπει να χτίσουν μεταξύ τους νέο πλαίσιο σχέσεων. Από την άλλη πλευρά, μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να δώσει νέα δυναμική στο Δουβλίνο, καθώς πολλές επιχειρήσεις μπορούν να μετεγκατασταθούν εκεί από τη Βρετανία, για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ. 
Γαλλία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού 
Με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να είναι ένα από τα πιο ισχυρά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στην ΕΕ, η Γαλλία σίγουρα θα επηρεαστεί πολιτικά σε σημαντικό βαθμό από ένα Βrexit. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Γάλλοι έχουν χειρότερη άποψη για την ΕΕ ακόμη και από τους Βρετανούς. Αν συμβεί το Brexit σίγουρα θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μην ανέβει περαιτέρω ο ευρωσκεπτικισμός. Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα πιέσει για ένα γρήγορο διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ. Εκτός αυτού, θα πρέπει να λυθούν μια σειρά άλλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τη στιγμή που 160.000 Γάλλοι ζουν στη Βρετανία και 400.000 Βρετανοί στη Γαλλία. Οι τελευταίοι είναι πιθανό να χάσουν τα ευρωπαϊκά τους δικαιώματα και σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθεί λύση για αυτούς. Επίσης, μαζί με τη Γερμανία και με γρήγορες κινήσεις θα πρέπει να περάσουν στη μετά Brexit εποχή. Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή; Περισσότερη Ευρώπη σε ότι αφορά στην ασφάλεια  και λιγότερη Ευρώπη σε ότι αφορά στους κανόνες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. 
Βέλγιο: Οικονομικός αντίκτυπος
 
Το Βέλγιο είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες στο Βrexit καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας. 
Λουξεμβούργο: Ηθικό πλήγμα 
Αν και μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να είναι καλό για τις επιχειρήσεις του Λουξεμβούργου (είναι πιθανό βρετανικές επιχειρήσεις να μετακινηθούν εκεί), το ηθικό πλήγμα για το Λουξεμβούργο θα είναι μεγάλο. 
Ολλανδία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού 
Ενα Brexit θα ωθήσει σε άνοδο το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα και στην Ολλανδία.
Γερμανία: Ηθικό πλήγμα 
Ενα Brexit θα επιφέρει στη Γερμανία ισχυρό πλήγμα στο ηθικό και ίσως στην πίστη στο ευρωπαϊκό όνειρο. Ωστόσο, διπλωμάτες τονίζουν ότι από εκεί και πέρα η Γερμανία θα επιδιώξει να διατηρήσει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Μεγάλη Βρετανία. Και αν και ένα Brexit δεν αναμένεται να μην φέρει άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στη Γερμανία, θα έχει, όμως, μεγάλες επιπτώσεις στον ηγετικό ρόλο του Βερολίνου στην ΕΕ. Το μεγάλο αντίβαρο της Βρετανίας ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία δεν θα υπάρχει πια. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αντιθέτως, ένα Brexit μπορεί να ενισχύσει την ήδη ισχυρή φωνή του Βερολίνου στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην αρέσει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. 
Τσεχία: Οικονομικός αντίκτυπος 
Και εκεί ο ευρωσκεπτικισμός σαρώνει και υπάρχει πίεση για τη διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος. Η Τσεχία φαίνεται διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για ένα πιο βελούδινο διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας. Ωστόσο, στέλνουν το μήνυμα ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο θελήσει να μείνει στην Ενιαία αγορά θα πρέπει να σεβαστεί την ελεύθερη κίνηση των εργαζομένων, κάτι, όμως, που οι υποστηρικτές του Brexit απορρίπτουν. 
Πολωνία: Οι Πολωνοί που ζουν στη Βρετανία
Ενα Βrexit θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία της Πολωνίας και αυτό γιατί ένα εκατομμύριο Πολωνοί ζουν στη Βρετανία. Μετά από ένα Brexit υπάρχει ο φόβος ότι όλοι αυτοί θα χρειαστεί να επιστρέψουν και να αναζητήσουν δουλειά στη χώρα τους. Και για αυτό το λόγο ήδη σιγοψιθυρίζουν ότι αν η Βρετανία φύγει θα πιέσουν για μια ειδική εμπορική σχέση με το ΗΒ με αντάλλαγμα τα εργασιακά δικαιώματα των Πολωνών στη Βρετανία. 
Σλοβακία: Οι Σλοβάκοι που ζουν στη Βρετανία 
Στη Σλοβακία υπάρχουν ανάλογοι φόβοι με αυτούς στην Πολωνία. 90.000 Σλοβάκοι ζουν στη Μεγάλη Βρετανία  και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με αυτούς σε περίπτωση Brexit. Πάντως, στη Σλοβακία ελπίζουν ότι τα δικαιώματά τους θα διατηρηθούν. 
Ουγγαρία: Απώλεια ενός συμμάχου
Ενα Brexit είναι πιθανό να αποθρασύνει τον Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει επικρίνει πολλές φορές την ΕΕ ειδικά για τη στάση του στο προσφυγικό. Μια αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει για την Ουγγαρία την ευκαιρία για προωθήσει ένα δικό του δημοψήφισμα για να μην δεχτεί πρόσφυγες. Ωστόσο, ένα Brexit θα είναι σημαντικό πλήγμα για τον Ορμπάν ο οποίος πολλές φορές έχει βρει στον Κάμερον ένα στήριγμα για να πιέσει κατά διαφόρων πολιτικών. Για αυτό άλλωστε έχει στείλει το μήνυμά του κατά του Brexit, ενώ ο ΥΠΕΞ του έχει προειδοποιήσει για πολιτικές και οικονομικές συνέπειες στη χώρα του. 
Αυστρία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού 
Το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας έφθασε πολύ κοντά στο να κερδίσει την Προεδρία της χώρας. Αυτό και μόνο αποτελεί ένα ισχυρό σημάδι ότι η χώρα μετά από ένα Brexit θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαικών πολιτικών. Ηδη ο αρχηγός του εν λόγω κόμμκατος έχει θέσει το αίτημά  του για διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ στην Αυστρία. 
Λιθουανία: Οι πολίτες της στη Βρετανία 
200.000 Λιθουανοί ζουν στο ΗΒ. Και όπως είναι φυσικό μετά από ένα Βrexit κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με αυτούς. 
Ρουμανία: Οι πολίτες της στη Βρετανία
Το Βουκουρέστι, σε ένα Βrexit, θα πιέσει να δοθεί στους Ρουμάνους εργαζομένους στο ΗΒ το δικαίωμα της παραμονής. «Η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων πρέπει να διατηρηθεί», τονίζουν. 
Φινλανδία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού 
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η δεξιά πτέρυγα θα.... αποθρασυνθεί μετά από ένα Brexit. Aυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του κυβερνώντος συνασπισμού η οποία περιλαμβάνει τόσο μέλη υπέρ όσο και μέλη κατά της ΕΕ. Επίσης, η Φινλανδία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΗΒ σε πολλούς τομείς, όπως η ανταγωνιστικότητα, το ελεύθερο εμπόριο και η οικονομία της αγοράς. 
Σουηδία: Απώλεια ενός συμμάχου 
Το ΗΒ είναι ο νούμερο ένας σύμμαχος της Σουηδίας στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ. Οι δυο χώρες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις για το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ έχουν σημαντικές εμπορικές συναλλαγές. Σε ένα Brexit θα πιέσουν για μια γρήγορα συμφωνία για την ελεύθερη αγορά. Επίσης, οι ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας ζητούν διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη μετανάστευση, η οποία είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τη χώρα. Πολλοί φοβούνται ότι ένα Brexit θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τα αιτήματά τους. 
Δανία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού 
Η χώρα αγωνίζεται με την άνοδο του δικού της ευρωσκεπτικιστικού κινήματος. Το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα πιέζει και αυτό για δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ και ένα Brexit θα μπορούσε να δυναμώσει τη φωνή τους. 
Ιταλία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού 
Αν και ένα Βrexit δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στην Ιταλία θα μπορούσε να εγείρει μια συζήτηση για το ευρώ, το οποίο δεν είναι και τόσο δημοφιλές μετά την οικονομική κρίση. Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας τονίζει ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει τα λαϊκιστικά κόμματο όπως αυτό του Μπέπε Γκρίλο να ζητήσει και εκείνος δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ. Ο ίδιος άνθρωπος ξεκαθάρισε ακόμη, όμως, ότι η Ιταλία, σε περίπτωση Brexit θα τηρήσει σκληρή γραμμή σε ότι αφορά τα οφέλη που θα μπορούσε να επιδιώξει από την ΕΕ. 
Μάλτα: Οικονομικές επιπτώσεις 
Η πρώην βρετανική αποικία ανησυχεί ότι ένα Brexit θα έχει ισχυρές συνέπειες στην τουρισμό του. Επίσης έχει σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Βρετανία και έτσι είναι λογικό να φοβάται για τις οικονομικές συνέπειες μιας αποχώρησης. Ωστόσο, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός εκτιμά ότι σε περίπτωση Brexit πολλές βρετανικές επιχειρήσεις ίσως επιδιώξουν να εγκατασταθούν στη Μάλτα. 
Ισπανία: Πολιτική αναταραχή
Υπάρχει ο φόβος ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει την περιφέρεια της Καταλόνια στην απόσχιση. Και οι φόβοι δεν σταματούν εκεί. Το Γιβραλτάρ, βρετανική κτίση, συνορεύει με την Ισπανία και ένα Brexit θα επενάφερε τους ελέγχους στα σύνορα με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για χιλιάδες Ισπανούς που πηγαινοέρχονται καθημερινά στο Γιβραλτάρ για να εργαστούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.