Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Κίνδυνος διχασμού των πολιτών!

του Μανώλη Λαμτζίδη*
Το σημερινό πολιτικό σύστημα στη χώρα μας χαρακτηρίζεται ως «προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία», δηλαδή καθιερώνεται ένας πόλος κυβερνητικής εξουσίας (κυβέρνηση στηριζόμενη σε κυβερνητική πλειοψηφία) δημοκρατικά νομιμοποιημένος μέσα από καθολική ψηφοφορία των πολιτών.

Ενόψει επερχόμενης συνταγματικής αναθεώρησης, πρέπει να αποκλειστεί κάθε σκέψη για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα από καθολικές εκλογές - δηλαδή άμεσα από το λαό- , διότι έτσι θα προστεθεί και ένας δεύτερος πόλος εξουσίας με την ίδια δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά με διαφορετική – ενδεχόμενα- πολιτική θεώρηση του δημόσιου βίου.
Σε περίπτωση, που για αυτούς τους δύο πόλους, θα υπάρξουν - σε διαφορετικές διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις- αποτυπώσεις των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος «αποκλίνουσες» - ή ακόμα και «συγκλίνουσες», χωρίς κανένας δεν εξασφαλίζει τη συνεχή ταύτιση και συμπόρευση των φορέων άσκησης των δύο αυτών εξουσιών- θα οδηγηθούμε πιθανά σε πολιτικές εντάσεις , σε ψευδο- διλήμματα (με την Κυβέρνηση ή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;) σε διχασμό και σε πολιτικές περιπέτειες. Και δε γνωρίζω, κατά πόσο η ελληνική κοινωνία και η οικονομία αντέχουν τέτοιες καταστάσεις.
Για τους προφανείς αυτούς λόγους, κάθε τέτοια σκέψη πρέπει να αποκρουστεί. Ενδεχόμενα πολλές αλλαγές στο σημερινό Σύνταγμα έχουν καταστεί αναγκαίες, αλλά πρέπει να σχεδιάζονται με προοπτική μεγάλου «θεσμικού βάθους» και όχι με κριτήριο την – ενδεχόμενη πρόσκαιρα και συγκυριακά - εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.


* Ο κ. Λαμτζίδης είναι Δικηγόρος και πρ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.