Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ανοιχτά τα ΚΑΠΗ του δήμου Θερμαϊκού για τον καύσωνα

Στους κλιματιζόμενους χώρους των ΚΑΠΗ του δήμου Θερμαϊκού, μπορούν να καταφεύγουν κατά τη διάρκεια του καύσωνα, οι  ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ζέστης.

Συγκεκριμένα, οι χώροι που είναι διαθέσιμοι είναι οι εξής:
-ΚΑΠΗ Περαίας (Ρωμανού 36Α)
-ΚΑΠΗ Ν. Μηχανιώνας(Κ. Βάρναλη 2)
-ΚΑΠΗ Επανομής (πλατεία Ι. Μεταξά)
-ΚΑΠΗ Αγγελοχωρίου (στο κτίριο της  Τοπικής Κοινότητας, οδός Αγ. Νικολάου)
-ΚΑΠΗ Μεσημερίου (κεντρική πλατεία Μεσημερίου)
-ΚΑΠΗ Ν. Επιβατών (Λογοθέτου 1)
-ΚΑΠΗ Κερασιάς (Αλεξ, Σφέτκου)

Στο μεταξύ, ο Δήμος Θερμαϊκού ενημερώνει τους δημότες για τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα. Αυτά είναι:
  1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κλπ.).
  2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
  3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, με  την πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
  4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους ).
  5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κλπ.
  6. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:
-Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
-Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.

                - Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα                     αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.