Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Σενάρια για ενδεχόμενη κατάτμηση των Α' και Β' Θεσσαλονίκης

Σενάρια για ενδεχόμενο «σπάσιμο» των δύο εκλογικών περιφερειών Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης σε μικρότερες περιφέρειες, παραθέτει η εφημερίδα «Μακεδονία», σε ανάλυση του συντάκτη της Νίκου Ηλιάδη, σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών στο πλαίσιο της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Όπως φαίνεται, η βούληση της κυβέρνησης είναι να αλλάξουν μερικές μόνο από τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, αυτές οι οποίες έχουν περισσότερες από δέκα έδρες. Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε πει ότι εκτός από τη Β’ Αθηνών, η οποία εκλέγει 44 βουλευτές, θα σπάσουν και άλλες μεγάλες περιφέρειες, ώστε να μην υπάρχει καμία με περισσότερες από 6 έδρες. Ωστόσο, το όριο των έξι εδρών φαίνεται μάλλον να αναθεωρείται προς τα πάνω. Πέραν της Β’ Αθηνών, υπεράριθμες, με περισσότερους από δέκα βουλευτές θεωρούνται οι εκλογικές περιφέρειες της Αττικής (15 βουλευτές), της Α’ Αθηνών (14) και της Α’ Θεσσαλονίκης (16). Μεγάλο αριθμό βουλευτών έχουν και οι περιφέρειες της Β’ Θεσσαλονίκης (9), της Β' Πειραιά, των Αχαΐας, Ηρακλείου και Λαρίσης (εκλέγουν από 8), Αιτωλοακαρνανίας (εκλέγει 7).

Η κατάτμηση της Α’ Θεσσαλονίκης
Στις υποψήφιες προς κατάτμηση εκλογικές περιφέρειες περιλαμβάνεται η Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία εκλέγει σήμερα 16 βουλευτές. Σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο είναι η περιφέρεια να σπάσει στα δύο, εκλέγοντας από οκτώ βουλευτές έκαστη. Υπάρχει, ωστόσο και το ενδεχόμενο να προκύψουν τρεις νέες εκλογικές περιφέρειες. Το ερώτημα, σ’ αυτήν την περίπτωση είναι με ποια κριτήρια, πέραν του αυτονόητου πληθυσμιακού, θα γίνει ο διαχωρισμός.
Στην περίπτωση των τριών περιφερειών τα σενάρια είναι τα ακόλουθα:
1. Ο κεντρικός δήμος, ο οποίος αριθμεί 245.153 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να αποτελέσει μια περιφέρεια. Οι άλλες δύο να συγκροτηθούν, μια δυτικά που θα περιλαμβάνει τους δήμους Αμπελοκήπων - Μενεμένης (37.532 εγγεγραμμένους), Κορδελιού-Ευόσμου (55.967) και Παύλου Μελά (57.411) και μια δεύτερη βορειοανατολικά με τους δήμους Καλαμαριάς (53.387) και Νεάπολης - Συκεών (65.312), η οποία θα έχει λιγότερες έδρες από τις άλλες δύο.
2. Το δεύτερο σενάριο θέλει τη συγκρότηση τριών απολύτως ισοδύναμων εκλογικών περιφερειών, γεγονός που προϋποθέτει όμως το σπάσιμο του κεντρικού δήμου σε περισσότερες από μια περιφέρειες. Σε αυτήν την περίπτωση κάποια από τα δημοτικά του διαμερίσματα θα προσκολληθούν σε γειτονικούς δήμους για τη συγκρότηση κάποιας νέας εκλογικής περιφέρειας.
Στην περίπτωση που τελικώς η Α’ θα σπάσει στα δύο, ως πιο προφανής λύση προβάλλει η μία εκλογική περιφέρεια να ταυτίζεται με τα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης και η δεύτερη να αποτελείται από όλους τους άλλους περιφερειακούς δήμους. Σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται ο κεντρικός δήμος να εκλέγει επτά βουλευτές και οι περιφερειακοί τους υπόλοιπους εννέα.

Η Β’ Θεσσαλονίκης
Στην ακραία περίπτωση που η συζήτηση για την κατάτμηση περιλάβει και μικρότερες περιφέρειες όπως η Β’ Θεσσαλονίκης, τότε αναμένεται να προκύψουν άλλες δύο περιφέρειες έναντι της ενιαίας σημερινής. Σε αυτήν την περίπτωση η κατάτμηση, εκτός από τα πληθυσμιακά, θα πρέπει να εξυπηρετεί και γεωγραφικά κριτήρια. Το πιθανότερο είναι να συγκροτηθεί μια περιφέρεια ανατολικά και μια δυτικά. Στην πρώτη θα συμμετάσχουν σίγουρα οι δήμοι Θέρμης (με 35.845 εγγεγραμμένους) και Θερμαϊκού (31.979) και πιθανότατα και οι δήμοι Πυλαίας - Χορτιάτη (41.126) και Ωραιοκάστρου (30.128), δημιουργώντας μια περιφέρεια με συνολικά 139.078 εγγεγραμμένους. Τη δεύτερη περιφέρεια θα συγκροτούν οι δήμοι Λαγκαδά (51.674), Βόλβης (26.102), Δέλτα (36.605) και Χαλκηδόνας (32.133) με συνολικά 146.514 εγγεγραμμένους.
Πηγή: “Μακεδονία της Κυριακής” 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.