Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Σπύρος Κουζινόπουλος: «Ζητείται ματαίως συγνώμη από τη διοίκηση Μαυρομάτη»

Το πρόσφατο θέμα της μετατροπής του ΣΜΑ Μηχανιώνας από τη δημοτική αρχή του κ. Μαυρομάτη σε παράνομη χωματερή σκουπιδιών, με τα διασταλάζοντα υγρά να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, πρόταξε στην ομιλία του, κατά τον απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησης του Δήμου, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στα άλλα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους δημότες του δήμου Θερμαϊκού.

Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» στάθηκε ιδιαίτερα στην άθλια κατάσταση της αποκομιδής των σκουπιδιών, λέγοντας στον δήμαρχο Θερμαϊκού ότι τον είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα είχε η παράδοση της καθαριότητας στους εργολάβους. Κι’ ακόμη μίλησε για την απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου- «αποκτήσαμε τον τίτλο της λακκουβούπολης», είπε χαρακτηριστικά- αλλά επίσης της υδροδότησης, τις συνεχείς διακοπές ρεύματος, το θέμα των κεραιών που ξεχάστηκε από τον κ. Μαυρομάτη, την αποδιοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών κ.α.
Ολόκληρο το κείμενο ομιλίας του επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» έχει ως εξής:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αρχίζοντας την τοποθέτησή μου σ’ αυτή την κατ’ όνομα μόνο «Λογοδοσία», θέλω να διατυπώσω την έντονη διαμαρτυρία μου για τον τρόπο που αυτή γίνεται, την πλήρη υποβάθμιση και τον ευτελισμό μίας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όπως έπρεπε να είναι η απολογισμός πεπραγμένων. Και δυστυχώς ο κ. δήμαρχος επέλεξε να γίνει αυτή μακριά από την κοινωνία, σε ακατάλληλη εργάσιμη ημέρα και ώρα, μακριά από τους συνδημότες μας. Χωρίς έναν ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες για τα ζητήματα που τους απασχολούν και τους τρόπους επίλυσής τους. Δίχως να ακούσει τη φωνή τους, τις ανάγκες και τις παρατηρήσεις τους, χωρίς να προσπαθεί να δώσει λύση στα προβλήματά τους.
Περίμενα από τον δήμαρχο Θερμαϊκού, να ακούσω τουλάχιστον μία συγνώμη προς τους συνδημότες μας, για το νέο οικολογικό ατόπημα στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Νέας Μηχανιώνας που από ανευθυνότητα, μετατράπηκε για μία ακόμη φορά σε χαβούζα απόρριψης σκουπιδιών. Δημιουργώντας μία οικολογική βόμβα, δεδομένου ότι εκτός από τη βρώμα και τη δυσοσμία, τα διασταλάζοντα υγρά μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, πολύ περισσότερο που υπάρχουν και γεωτρήσεις στην περιοχή.
Δυστυχώς, την οφειλόμενη συγνώμη, μαζί με την εκδήλωση ευαισθησίας από τη διοίκηση του Δήμου και τα αναγκαία μέτρα εξάλειψης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, δεν τα είδαμε, δεν τα ακούσαμε. Όπως δεν ακούσαμε τη συγνώμη ούτε και στην αρχή του περσινού καλοκαιριού, όταν και πάλι ο ΣΜΑ χρησιμοποιούνταν ως χωματερή, με συνέπεια η πυρκαγιά που ξέσπασε εκεί στις 21 Ιουλίου 2016 να πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα της Νέας Μηχανιώνας και της Κερασιάς με τους δύσοσμους καπνούς και τις επικίνδυνες διοξίνες που εκλύονταν από την καύση των πλαστικών.
Είπαμε για σκουπίδια και αυτό μας έδωσε αφορμή να σκεφθούμε την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Και το πλεονέκτημα που διέθετε η διοίκηση του κ. Μαυρομάτη τον πρώτο καιρό μετά την αναρρίχησή της στη διοίκηση του Δήμου, το απώλεσε πανηγυρικά. Με αποτέλεσμα η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας να γίνει πολύ χειρότερα απ’ ότι ήταν την 1η Σεπτεμβρίου 2014 όταν αναλάμβανε το τιμόνι του Δήμου.
Η εξέλιξη αυτή, δυστυχώς δικαιώνει και την δημοτική μας παράταξη, τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», όταν προειδοποιούσε για τους τεράστιους κινδύνους από την παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας στους εργολάβους. Τους οποίους ελάχιστα ενδιαφέρει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά μόνο το κέρδος.
Και να ήταν μόνο η καθαριότητα, πάλι καλά. Καθώς εδώ φτάσαμε να έχουμε βουνά προβλημάτων λίγο-πολύ σε όλους τους τομείς. Τι να πρωτοθυμηθούμε;
-Τις συνεχείς το τελευταίο διάστημα πολυήμερες διακοπές στην υδροδότηση, τις γεωτρήσεις που από την υπεράντληση βγάζουν συνεχώς άμμο και τον ορατό κίνδυνο παρατεταμένης λειψυδρίας στο πολύ άμεσο μέλλον; Αλήθεια, τι περιμένουμε; Πότε θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες προς την ΕΥΑΘ ώστε οι κάτοικοι του δήμου μας να πίνουν τρεχούμενο νερό από τον Αλιάκμονα και όχι από γεωτρήσεις; Πότε επιτέλους θα αντικαταστήσουμε τους καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες που υπάρχουν σε ένα μεγάλο τμήμα του δικτύου ύδρευσης;
-Να θυμηθούμε επίσης την πανάθλια κατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής μας και τις πάμπολλες λακκούβες ακόμη και στους πιο κεντρικούς δρόμους που έχουν καταστήσει το δήμο Θερμαϊκού μια απέραντη «Λακκουβούπολη»;  
Αλήθεια, πέρασαν πέντε μήνες από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου και οι δρόμοι που έπαθαν ζημιά, λόγω και της ποιότητας κατασκευής τους, συνεχίζουν να παραμένουν στο ίδιο χάλι και να αποτελούν μόνιμες παγίδες για τους οδηγούς των αυτοκινήτων και των δικύκλων. Πόσοι μήνες θα πρέπει να περάσουν ακόμη ώστε να πέσει έστω μια φτυαριά άσφαλτος; Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, τώρα που φτιάχνει ο καιρός και αυξάνεται η κυκλοφορία, αν σημειωθεί ένα σοβαρό ατύχημα στο δρόμο που περνάει από τον Πάλιουρα και ο οποίος με την καθίζηση, αποτελεί μία εν δυνάμει βόμβα για τους διερχόμενους από εκεί οδηγούς, ιδιαίτερα τα βράδια;
- Να θυμηθούμε τις συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που εκτός των άλλων σημαίνουν και την απώλεια εσόδων για τους δοκιμαζόμενους καταστηματάρχες της περιοχής μας, και προκαλούν συνεχώς σοβαρές βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές των συνδημοτών μας. Είχαμε ζητήσει να γίνουν διαβήματα από το Δήμο προς τη ΔΕΗ, ακόμη και μηνύσεις ή αγωγές, αλλά δυστυχώς η δημοτική αρχή αποφεύγει να ασχοληθεί με αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.
-Να θυμηθούμε την απαράδεκτη κατάσταση της αστικής συγκοινωνίας και την ανάλγητη στάση του ΟΑΣΘ προς την περιοχή μας; Για τα αραιά δρομολόγια; Για τα σαράβαλα λεωφορεία; Ή πάλι να μιλήσουμε για τις λεγόμενες «προσωρινές στάσεις» χωρίς στέγαστρα, στις οποίες μουσκεύονται και ξεπαγιάζουν οι συνδημότες μας το χειμώνα και τσουρουφλίζονται το καλοκαίρι;
-Να θυμηθούμε τις υποσχέσεις για άμεση απομάκρυνση και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, των κεραιών κινητής τηλεφωνίας μακριά από τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα γήπεδα και τους άλλους χώρους όπου βρίσκονται τα παιδιά και τα εγγόνια μας; Ή πάλι την έλλειψη παιδικών χαρών, ένα θέμα για το οποίο ο δήμος Θερμαϊκού διεκδικεί πανελλήνιο ρεκόρ;
-Και βέβαια, κοντά σε όλα αυτά, να πούμε για την εύρυθμη λειτουργία των δομών και υπηρεσιών του Δήμου, την έλλειψη εδώ και μήνες, αλλά και σήμερα που μιλάμε, καυσίμων, τη μηδενική συντήρηση αυτοκινήτων και εργαλείων,  χωρίς ΚΤΕΟ, χωρίς προϋπολογισμό για αντικατάσταση με καινούρια των οχημάτων που έχουν φάει τα ψωμιά τους. «Τα εργαλεία κάνουν το Μάστορα», λέει σοφά ο λαός μας.
Η αδυναμία οργάνωσης των υπηρεσιών, είναι εμφανέστατη. Η ανάγκη για ένα νέο συνεκτικό οργανόγραμμα, που θα περιλαμβάνει όλες τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της διοίκησης, έχει να κάνει και με τις πολιτικές προτεραιότητες που μάλλον λείπουν σήμερα στο δήμο Θερμαϊκού.
Θα ήθελε ώρες και ημέρες για να απαριθμήσει κανείς ένα προς ένα όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους συνδημότες μας, όλες τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής που έμειναν γράμμα κενό, όλα εκείνα τα μεγαλόπνοα προγράμματα που είτε ξεχάστηκαν, είτε τέθηκαν στο ψυγείο.
Όντως, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη εποχή, με τεράστια προβλήματα να απασχολούν τη χώρα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Και παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 65% από τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι πόροι προς τους Δήμους της χώρας, εντούτοις οι περισσότεροι Δήμοι, με σωστό καταμερισμό και προτεραιότητες, κάτι κάνουν. Κάποιο έργο παρουσιάζουν. Με κάποιο τρόπο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας και να σταθούν δίπλα στους δημότες τους.
Κι εμείς τι κάνουμε; Πόσο ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας; Δυστυχώς, ελάχιστα τους βοηθήσαμε, ελάχιστα τους ανακουφίσαμε. Μείναμε στις μελέτες, στα σχέδια για φαραωνικά έργα. Και από την άλλη βέβαια, παρότι έχουμε μία προβληματική καθαριότητα και έναν γεμάτο προβλήματα δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, εξακολουθούμε την αφαίμαξη των κατοίκων του δήμου Θερμαϊκού, διατηρώντας αυτά τα πανάκριβα δημοτικά τέλη, τα πιο ακριβά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και ενδεχομένως σε όλη τη χώρα. Και δυστυχώς, δεν διαφαίνεται ούτε καν σκέψη από τη δημοτική αρχή για τη μείωσή τους. Δεν έκανε η διοίκηση του Δήμου μας έστω αυτό το ελάχιστο που έπραξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, να μην προχωρήσει στην είσπραξη των δημοτικών τελών για τον μήνα Ιανουάριο λόγω των προβλημάτων από την κακοκαιρία.
Δυστυχώς, αντί να διδαχθούμε από τα λάθη μας, αντί να αλλάξουμε την πορεία που ακολουθούμε σήμερα και η οποία οδηγεί το δήμο Θερμαϊκού κατευθείαν στα βράχια, αντί να αξιοποιήσουμε όλες τις ζωντανές δυνάμεις του Δήμου μας, εμείς προσπαθούμε αυτές τις δυνάμεις να τις φιμώσουμε, όπως δυστυχώς έγινε στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς που έφυγε. Με το κλείσιμο των μικροφώνων στη «Συμπολιτεία», με τη στέρηση της δυνατότητας στους δημοτικούς της συμβούλους να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, με τις απειλές εκδίωξης επικεφαλής παρατάξεων από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και πολλά άλλα. Με συνέπεια να εξαναγκαστούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής μας παράταξης να παραιτηθούν από τις θέσεις που κατείχαν ως ενέργεια ύψιστης διαμαρτυρίας.
Με ικανοποίηση παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα τη δημοτική αρχή να εγκαταλείπει αυτή την αδιάλλακτη και αδιέξοδη στάση, να τηρεί μία πιο διαλλακτική συμπεριφορά απέναντι στην παράταξή μας και την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Αν και η διοίκηση του κ. Μαυρομάτη με τους συνεργάτες του, εξακολουθούν να διακατέχονται από μία καθεστωτική και ιδιοκτησιακή  αντίληψη για το δήμο Θερμαϊκού. 
Παρά τα όσα μεσολάβησαν αυτά τα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου Θερμαϊκού η σημερινή δημοτική αρχή, παρά τις όποιες φραστικές επιθέσεις κατά της «Συμπολιτείας» και των δημοτικών της συμβούλων, παρά τον αποκλεισμό τους από τις διοικήσεις όλων των δημοτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να μην γνωρίζουν το τι συμβαίνει σ’ αυτές, η δημοτική μας παράταξη δηλώνει ότι δεν θα αποστεί από την πάγια αρχή της που είναι η άσκηση δημιουργικής αντιπολίτευσης. Με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα του Δήμου Θερμαϊκού και των δημοτών του. Το έδειξε αυτό εξάλλου, ενεργώντας πάντα με αίσθημα ευθύνης: Ψηφίζοντας αποφάσεις που κινούνταν σ’ αυτή την κατεύθυνση, αλλά και καταψηφίζοντας άλλες που ήταν επιζήμιες.
Ελπίζουμε ότι τώρα που η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού έφτασε στο μισό της θητείας της, να αλλάξει την αδιέξοδη πορεία που μέχρι τώρα ακολουθούσε και να κινηθεί σε άλλους δρόμους. Δεδομένου ότι αντί για την αντιστροφή προς τα εμπρός, που υπόσχονταν προεκλογικά ο κ. Μαυρομάτης, βλέπουμε τη διοίκησή του να έχει επιβιβαστεί σε ένα όχημα που τρέχει συνεχώς με την όπισθεν.
Υπάρχουν οι άνθρωποι που νοιάζονται για το καλό του τόπου μας. Που μπορούν να συνεισφέρουν με τις γνώσεις, την εμπειρία και τη διάθεση για προσφορά. Ας τους αξιοποιήσουμε. Ο δήμος Θερμαϊκού δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις, δεν αντέχει πειραματισμούς και αδιέξοδες λογικές. Ήρθε η ώρα για μία νέα πορεία στο Θερμαϊκό, για αλλαγή νοοτροπίας, στόχων και προτεραιοτήτων. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος. Για μία δημοτική αρχή και ένα δημοτικό συμβούλιο που θα είναι πιο κοντά στον συνδημότη μας και στα προβλήματά του.

Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.