Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Τι κάνουμε για να έρθουν τουρίστες στο Θερμαϊκό;

Τι κάνουμε για να προβάλουμε τις ακτές-διαμάντια του δήμου Θερμαϊκού; 
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μία εύλογη ερώτηση, διατυπώσαμε εκ μέρους της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», σε ερώτηση που απευθύναμε πρόσφατα προς τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού: Σε ποιες ενέργειες προέβησαν η δημοτική αρχή του κ.Μαυρομάτη και η τουριστική της επιχείρηση (ΤΕΘ Α.Ε.) για τη συμμετοχή στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που αυτό το μήνα πραγματοποιούνται σε ισάριθμες πρωτεύουσες χωρών, των οποίων μας ενδιαφέρει η τουριστική αγορά; 
Το πρόβλημα, όπως το επισημάναμε με την ερώτησή μας, είναι μόνιμο εδώ και αρκετά χρόνια: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος τουριστικής προβολής της περιοχής, συμμετέχει κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις, για να προβάλει τα τουριστικά πλεονεκτήματα της Μακεδονίας και με τελικό στόχο, την προσέλκυση τουριστών. Διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που ενδιαφέρουν την περιοχή μας, γίνονται αυτό το διάστημα  στο Τελ Αβίβ, τη  Σόφια (Holiday & spa expo), το Μιλάνο (BIT), τη Στοκχόλμη (Grekland Panorama) και το Βελιγράδι (ITTFA).

Κι ενώ, μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας στις εκθέσεις αυτές, υπερπροβάλλονται -και δικαίως- οι ομορφιές και οι τουριστικές δυνατότητες της Χαλκιδικής, απουσιάζει κάθε φορά η παραμικρή έστω αναφορά στις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού. Στα πλεονεκτήματά τους. Στο γεγονός ότι οι πανέμορφες παραλίες της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, της Επανομής και της Μηχανιώνας, βρίσκονται ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από την «καρδιά» της Θεσσαλονίκης. Και ότι, οι τουρίστες που θα επισκεφθούν την πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας, θα μπορούν άριστα να συνδυάσουν τις επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τις ομορφιές της  και τα μουσεία της, με μία ολοήμερη απόδραση στις παραλίες του Θερμαϊκού, με φαγητό στα μαγαζιά της περιοχής, ενδεχομένως και με διαμονή τους στα ξενοδοχεία της.

Τι κάνουν όμως στην κατεύθυνση αυτή η δημοτική αρχή και η ΤΕΘ; Αντί να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην προσπάθεια αυτή, αντί να πιέσουν φορτικά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την προβολή και των ακτών του Θερμαϊκού στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που λαμβάνει μέρος κι αντί να οργανώσουν την παρουσίαση των τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας στις γειτονικές βαλκανικές χώρες αλλά και μεγάλα κέντρα του εσωτερικού (Αθήνα, Πάτρα, Κρήτη, Γιάννενα, Λάρισα κλπ), νομίζουν ότι εκπληρώνουν το καθήκον τους με σπασμωδικές ενέργειες (συμπόσια κλπ), εξ αιτίοας των οποίων βέβαια, δεν προέκυψε ούτε ένας ξένος τουρίστας!

Απαιτείται λοιπόν επειγόντως να σταματήσουν αυτή η μιζέρια κι αυτή η κακομοιριά που διακρίνουν τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού και να υπάρξει αναπροσανατολισμός των στόχων της. Προκειμένου, να ρίξει όλο το βάρος της στην προβολή και αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων της περιοχής μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να επικεντρωθούν όλοι, σηκώνοντας τα μανίκια και αφήνοντας κατά μέρος τις κούφιες μεγαλοστομίες περί «ανάπτυξης» γενικά, αόριστα και αφηρημένα.

Αυτή την προβολή των πλεονεκτημάτων της, την έχει όσο τίποτα ανάγκη η περιοχή μας, ώστε να καταστεί ένας από τους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς. Και απορούμε που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι μόνο με την προβολή των ακτών του Θερμαϊκού και την προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών, θα  μπορέσουν να δουλέψουν οι τουριστικές επιχειρήσεις του Θερμαϊκού, να ανοίξουν οι δουλειές για τους επαγγελματίες μας, να τονωθεί η οικονομία της περιοχής και να βρουν δουλειά οι άνεργοι νέοι μας.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.