Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση στη μνήμη Δημήτρη Μαρωνίτη

Αφιερωμένη στη μνήμη του Kαθηγητή Δ.Ν. Μαρωνίτη θα είναι η ΙΕ΄ Διεθνής Επιστημονική Συνάντησή του ΚΕ.Δ.Ε.Α του ΑΠΘ, από 1 έως 4 Μαρτίου 2017. Την Επιστημονική Συνάντηση διοργανώνει ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και είναι αφιερωμένη στη μνήμη ενός μεγάλου δασκάλου του οποίου η φιλολογική, κριτική, συγγραφική, στοχαστική και προπάντων δημόσια παρουσία υπήρξε ανεξίτηλη, τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και για ολόκληρο το μεταπολιτευτικό τοπίο της Ελλάδας.

Το Συνέδριο έχει τίτλο: «Περάσματα, μεταβάσεις, διελεύσεις: όψεις μιας λογοτεχνίας εν κινήσει». Σύμφωνα με τους διοργανωτές το αντικείμενό του είναι διεπιστημονικού και απολύτως επίκαιρου χαρακτήρα στο βαθμό που οι μετακινήσεις ατόμων ή και ομάδων συνιστούν μεν μία σταθερά στη ιστορική μακρά διάρκεια, ωστόσο χαρακτηρίζουν όλο και περισσότερο τη σημερινή ‘ρευστή’ μετά-νεωτερική εποχή. «Οι γεωπολιτικές συγκυρίες μάς καθιστούν θεατές, συχνά δε και υποκείμενα μιας διαδικασίας που εξελίσσει δυναμικά τις έννοιες του ‘ανήκειν’, της πολιτισμικής καταγωγής και ένταξης, της ευρωπαϊκής και εθνικής ταυτότητας, της πολυ-πολιτισμικότητας και της κοινωνικής συνοχής» αναφέρουν οι διοργανωτές.
Η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση «Περάσματα, μεταβάσεις, διελεύσεις: όψεις μιας λογοτεχνίας εν κινήσει» επιδιώκει αφενός να συζητηθούν γεωγραφικές, συμβολικές, εννοιολογικές μεταβάσεις εξετάζοντας τη δυναμική της μετακίνησης στη λογοτεχνική αναπαράσταση και αφετέρου να χαρτογραφήσει μια ποιητική της κίνησης υπερβαίνοντας μια στατική θεώρηση του τόπου και του πολιτισμού.
 Η έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Μαρτίου και ώρα 17.00, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς από πανεπιστημιακές και δημοτικές αρχές θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρία, αφιερωμένη στη μνήμη του Δ.Ν. Μαρωνίτη με ομιλητές τους Κ. Τσαντσάνογλου, Δ. Καψάλη, Γ. Κορδομενίδη και Λίζυ Τσιριμώκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.