Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Οργιάζει το λαθρεμπόριο και στο υγραέριο κίνησης

Tο δημόσιο χάνει 20 εκατ. ευρώ ετησίως, από το λαθρεμπόριο και στην αγορά του υγραερίου κίνησης που οργιάζει, με δεκάδες πρατήρια να κλέβουν στην αντλία, με συνέπεια να σημειώνονται απώλειες στα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το 20% του υγραερίου κίνησης διακινείται παράνομα. Παράγοντες της αγοράς πάντως αποδίδουν την έξαρση αυτή στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς πλέον η τιμή του τόνου αυξήθηκε στα 430 από τα 330 ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τρεις είναι οι τρόποι παράνομης διακίνησης υγραερίου:
ο πρώτος εντοπίζεται στην κλοπή στο ρεζερβουάρ με τη χρήση δεύτερης πλακέτας μέσω της οποίας παρακρατούνται διπλάσιες ποσότητες από αυτές που πλήρωσε ο καταναλωτής
ο δεύτερος είναι μέσω της πώλησης βιομηχανικού υγραερίου χαμηλότερης φορολογίας ως κίνησης. Οι εκτιμήσεις μάλιστα θέλουν πάνω από το 20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται να προέρχεται από παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας καθώς το συγκεκριμένο είδος έχει ΕΦΚ 60 ευρώ ανά τόνο

ο τρίτος είναι η πώληση υγραερίου θέρμανσης ως κίνησης καθώς η διαφορά στον ΕΦΚ ανάμεσα στα δύο είδη είναι της τάξης των 0,21 ευρώ το λίτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.