Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Η ανικανότητα για τη διαχείριση των προβλημάτων του Θερμαϊκού

του Γιώργου Λαζαρίδη
Με αφορμή την επικείμενη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής μας αρχής κι αφού η επιλογή χώρου και ώρας αποδεικνύουν ότι δεν επιθυμούν την παρουσία δημοτών στη συνεδρίαση, σκέφτηκα να γράψω κάποια πράγματα που θα μπορούσα να πω.

Η υπόσχεση για ένα καθαρό δήμο ήταν εκείνη που αποτέλεσε τη σημαία στην προσπάθεια του κ. Μαυρομάτη να κερδίσει τη μάχη των εκλογών και να καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου. Σήμερα όμως, δυόμιση χρόνια μετά κι ενώ διήνυσε ήδη το μισό της θητείας του, αποδεικνύεται η «αχίλλειος πτέρνα» του.
Η απόλυτη αδυναμία του να διατηρήσει έστω κι ένα στοιχειώδες επίπεδο καθαριότητας αποτελεί τη μόνιμη συζήτηση μεταξύ των δημοτών του. Δημότες οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να συγκροτήσουν ακόμη και κίνηση υπό τον τίτλο «κάτοικοι για ένα καθαρό Δήμο Θερμαϊκού», και να αφήσουν συμβολικά τα σκουπίδια τους έξω από το δημαρχείο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων και τους όγκους των σκουπιδιών που συσσωρεύονται στους δρόμους. 
Δυστυχώς για τον κ. Μαυρομάτη, οι υψηλοί τόνοι της φωνής του στο δημοτικό συμβούλιο και οι υποτιμητικοί όροι με τους οποίους επιλέγει συστηματικά να αντιπαρατίθεται με τους δημοτικούς συμβούλους των άλλων παρατάξεων δεν μπορούν να κρύψουν πλέον την ανικανότητά του να διαχειριστεί τα προβλήματα των δημοτών του. Η αποτυχία του είναι ολοφάνερη και γίνεται αντιληπτή ακόμη και από τους στενότερους των συνεργατών του. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τη στάση της μόνιμης αποχώρησης από το δημοτικό συμβούλιο στελεχών της διοίκησης, λίγο πριν την έναρξη συζήτησης των θεμάτων;
Μάλιστα, σε αντίθεση με τον μηδενιστικό τρόπο που αντιπολιτευόταν ο ίδιος, έχει την τύχη να απολαμβάνει μια ήπια αντιπολίτευση, η οποία δεν διστάζει να υπερψηφίζει εισηγήσεις της διοίκησης και να καταθέτει προτάσεις. Αλλά όπως συνηθίζει να λέει ο λαός μας, «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»!
Φαίνεται όμως ότι η ήπια αντιπολίτευση που ασκείται στη διοίκηση εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Συνεπεία της θεώρησης αυτής η διοίκηση έχει επιδοθεί σε σειρά ενεργειών που καταδεικνύουν την περιφρόνησή της στην καθημερινότητα των δημοτών της, στα χρήματά τους και στο περιβάλλον που ζουν.
Η απίστευτη ολιγωρία που επέδειξε ο κ. δήμαρχος στην αντιμετώπιση του πρόσφατου χιονιά είναι ενδεικτική. Ενώ μάλιστα παρέλυσε ένας ολόκληρος δήμος με πέντε πόντους χιόνι, είχαν το θράσος να εκδώσουν και δελτίο τύπου με το οποίο δηλώνανε την ετοιμότητά τους και εκφράζανε την ικανοποίησή τους. Τις δε ελλείψεις τους, τις χρέωσαν στους δημότες που πήρανε όλο το αλάτι που ο δήμος μας είχε προμηθευτεί και το χρησιμοποιήσανε στο μεσημεριανό φαγητό τους!
Η ανικανότητα του Γιάννη Μαυρομάτη όμως θα μπορούσε να είναι και υποφερτή, αν δεν συνδυαζότανε με την αλαζονική και περιφρονητική συμπεριφορά του. Μόλις πριν λίγες ημέρες δεν δίστασε να επιτεθεί εναντίον δημοτικού συμβούλου, ο οποίος είχε το «θράσος» να ρωτήσει πού θα ξοδευόντουσαν τα χίλια ευρώ που του ζητήθηκε να εγκρίνει τη διάθεσή τους! Την ίδια ώρα, απαξιούν να απαντήσουν σε ερώτηση επικεφαλή δημοτικής παράταξης, η οποία κατήγγειλε την εκτέλεση παράνομων εργασιών μέσα σε περιοχή natura, στο Αγγελοχώρι! Πώς μπορεί αλήθεια να πιστεύει ο κ. Μαυρομάτης ότι οι δημότες του δεν μπορούν να αντιληφθούν πως η ΔΕΗ δεν πήγε μέχρι εκεί μόνη της, ούτε σκάφτηκε ολόκληρη περιοχή για την υπόγεια διέλευση καλωδίων χωρίς την έγκριση και τη συμμετοχή του δήμου; Τόση περιφρόνηση πια στην ανθρώπινη νοημοσύνη;
Πρέπει όμως να παραδεχτώ ότι είναι και άτυχος, ο Γιάννης Μαυρομάτης. Ενώ είχε στη διάθεσή του μια εφημερίδα, μέσα από την οποία ενημέρωνε τους δημότες του για όλα εκείνα που ΘΑ έκανε, τώρα δεν μπορεί να επικοινωνήσει έτσι όπως εκείνος θα ήθελε, σωστά και αντικειμενικά.
Δεν μπορεί για παράδειγμα να προβάλει όσο χρειάζεται το τεράστιο έργο κατασκευής βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στο Μεσημέρι, το οποίο ΔΕΝ θα κατασκευαστεί, αφού δεν εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και όφειλε να το γνωρίζει ΠΡΙΝ αναθέσει τη μελέτη του έργου, η οποία θα πληρωθεί κανονικά από τα χρήματα των δημοτών και θα παραμείνει σε κάποιο ράφι της τεχνικής υπηρεσίας.
Δεν μπορεί επίσης να προβάλει το έργο της αντικατάστασης των κοινών λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου LED, με μείωση των δημοτικών τελών από την οικονομία που θα προκύψει στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Άλλο ένα έργο που ΔΕΝ θα γίνει, αφού χρειάζεται η αναζήτηση δανειοδότησης από τράπεζα του εσωτερικού! Όπως ακριβώς το δάνειο που θα έπαιρνε και για την αποπληρωμή του χρέους της ΔΗΚΕΘ, και ποτέ δεν το πήρε, αφού δεν του το δίνουν.
Αυτό βέβαια που θα μπορούσε να προβληθεί αλλά ποτέ δεν θα γινόταν, είναι η είδηση ότι σταμάτησαν τα συσσίτια του δήμου προς τους φτωχότερους των συνανθρώπων μας, γιατί τελείωσαν τα χρήματα! Βλέπετε, πώς να μπορέσει κάποιος και ανθρώπους να ταϊζει και μελέτες να πληρώνει;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.