Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Καθαρίστηκε επιτέλους ο χώρος του ΣΜΑ μετά την αναφορά στην Εισαγγελία της «Συμπολιτείας» και τις αποκαλύψεις της Greenagenda

Χρειάστηκε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της οικολογικής ιστοσελίδας  Greenagenda.gr και η αναφορά στην Εισαγγελία, την Περιφέρεια και το Υγειονομικό της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούσαν στο ΣΜΑ Νέας Μηχανιώνας, ώστε να δεήσει επιτέλους η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού και να καθαρίσει τους εκεί χώρους από τους όγκους των σκουπιδιών που ανεύθυνα πετούσαν εκεί τα συνεργεία του δήμου και ο εργολάβος της καθαριότητας.

Ταυτόχρονα, απομακρύνθηκαν από τον ΣΜΑ και τα διασταλάζοντα υγρά που είχαν συσσωρευτεί εξαιτίας της αποσύνθεσης των οργανικών απόβλητων, με συνέπεια τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, παρά το γεγονός ότι σε μικρή απόσταση  λειτουργεί Γεώτρηση του δήμου Θερμαϊκού από την οποία υδροδοτούνται οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας.
Σε ερώτηση του «Φάρου του Θερμαϊκού», ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ.Φώτης Τζάκης δήλωσε ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών από την παράνομη χωματερή που είχε στηθεί στο ΣΜΑ, έγινε με φορτηγά αυτοκίνητα του εργολάβου στον οποίο έχει ανατεθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων του δήμου Θερμαϊκού. Ενώ ο κ. Τζάκης μιλώντας στην Greenagenda.gr δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα απομακρυνθούν και τα μπάζα που συγκεντρώθηκαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, «αυτό όμως εξαρτάται από την Περιφέρεια», όπως είπε.
Ποιός ξέρει επί πόσο καιρό τα διασταλάλοντα υγρά μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα
Σύσκεψη στην Περιφέρεια
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που την συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας και όπου αποφασίστηκε ο άμεσος καθαρισμός του χώρου του ΣΜΑ ΜΗχανιώνας.. Στη σύσκεψη, πήραν μέρος εκτός του αντιπεριφερειάρχη, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, αλλά και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Και στη διάρκειά της τέθηκε επί τάπητος το φλέγον θέμα της άμεσης περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
Η αναφορά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για τον ΣΜΑ ΜΗχανιώνας
Προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία
Στο μεταξύ, σε βρίσκεται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την τραγική κατάσταση που επικρατούσε  στον ΣΜΑ Νέας Μηχανιώνας, με την ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών, αλλά και τη συγκέντρωση επικίνδυνων δηλητηριωδών διασταλαζόντων υγρών που μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής της Νέας Μηχανιώνας και της Κερασιάς.
Η προκαταρκτική της εισαγγελίας διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά την αυτοψία στο χώρο του ΣΜΑ, που πραγματοποίησε το περασμένο καλοκαίρι το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, διαπιστώνοντας τις εφιαλτικές τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο.
Με βάση λοιπόν το πόρισμα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, σχηματίστηκε από την Εισαγγελία δικογραφία και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία ξεκίνησε έπειτα από λίγες εβδομάδες και βρίσκεται εν εξελίξει.
Η αναφορά κατοχυρώθηκε ως «ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση απορριμμάτων στην περιοχή της Κερασιάς», ενώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ανθυγιεινή».
Ένα απόσπασμα από την αναφορά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για τον ΣΜΑ
Αφορμή για την αυτοψία του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής στάθηκε καταγγελία κατοίκων της Κερασιάς του δήμου Θερμαϊκού, μετά την πυρκαγιά στο χώρο του ΣΜΑ που ξέσπασε το περασμένο καλοκαίρι και η οποία επί ένα μήνα, μόλυνε την ευρύτερη περιοχή Μηχανιώνας-Κερασιάς με επικίνδυνο τοξικό νέφος, εξαιτίας και της καύσης πλαστικών.

Η έκθεση του υγειονομικού ελέγχου ζητούσε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, καθώς και την «άμεση λήψη μέτρων» από τον Δήμο για την εξυγίανση και αποκατάσταση του χώρου, τη μείωση του ρυπαντικού φορτίου και την πρόληψη ρύπανσης των υπόγειων υδάτων. Όπως αποδεικνύεται και από την αυτοψία που πραγματοποίησε πριν μερικές ημέρες η Greenagenda.gr, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, επτά ολόκληρους μήνες μετά την αναφορά του Τμήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.