Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Εποικοδομητική η εκδήλωση της "Συμπολιτείας" στην Επανομή

Πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική, ήταν η συζήτηση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην Επανομή, στην αίθουσα του Κοινωφελούς Δημοτικού Κτηρίου, με πρωτοβουλία της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού", για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Επανομής και των γύρω οικισμών. Αρκετοί, ήταν οι πολίτες που πήραν το λόγο, στάθηκαν στα ζητήματα που κάνουν δύσκολη τη ζωή των Επανομιτών και πρότειναν λύσεις ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Οι άθλιοι δρόμοι που κάνουν την Επανομή να εμφανίζει όψη βομβαρδισμένης πολιτείας, το ανεκμετάλλευτο αποχετευτικό δίκτυο, τα σκουπίδια, τα αγροτικά προβλήματα, το μαράζωμα της τοπικής αγοράς, η έλλειψη σχεδιασμού από τη δημοτική αρχή για την ανάπτυξη της Επανομής, η ανάπλαση της παραλίας που έχει καταντήσει σύγχρονο «Γεφύρι της Άρτας», η αθέτηση της υπόσχεσης του δημάρχου κ.Μαυρομάτη για το θέμα των κεραιών, ήταν μερικά από τα θέματα που τέθηκαν από τους δημότες οι οποίοι πήραν το λόγο.
Δύο όμως ζητήματα, ήταν αυτά που κυριάρχησαν στη συζήτηση: Αφενός τα πανάκριβα δημοτικά τέλη, τα ακριβότερα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και η κάθε άλλο παρά φιλική στάση απέναντι στα προβλήματα των ΑΜΕΑ.
Συγκλονιστική, ήταν για το τελευταίο ζήτημα η παρέμβαση της εκπροσώπου του συλλόγου γονέων ατόμων με ειδικές ανάγκες «Ανατολή», Νεκταρίας Γκουρούπη που τόνισε ότι ο δήμος Θερμαϊκού δεν έχει καμία απολύτως παροχή για τους ανάπηρους, που ανέρχονται σε 217 άτομα συνολικά σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. «Ζητήσαμε ένα χώρο για τη δημιουργική απασχόλησης των ΑΜΕΑ, προτείναμε να βοηθήσουμε κι εμείς οι γονείς, βρήκαμε μάλιστα και κάποιο οίκημα, προσφορά συνδημότη μας, όμως η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκουρούπη. Φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση που είχε λάβει το 2015 το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού για την παραχώρηση χώρου, προκειμένου να δημιουργηθεί λαχανόκηπος για να απασχολούνται εκεί τα ΑΜΕΑ. «Πέρασαν δύο χρόνια από τότε, κι ακόμη δεν μας είπαν ούτε καν το που θα είναι αυτός ο χώρος» σημείωσε.
Ήταν χαρακτηριστική επίσης η περίπτωση ενός Επανομίτη, ο οποίος κατήγγειλε ότι ενώ πλήρωσε εδώ και οκτώ ολόκληρους μήνες για να συνδεθεί στο αποχετευτικό δίκτυο της Επανομής, ακόμη περιμένει να γίνει η σύνδεση. «Αναγκάστηκα να ζητήσω να μου δώσουν πίσω τα χρήματα που κατέβαλα», όπως ανέφερε.
Το θέμα των σκουπιδιών, τέθηκε επίσης από αρκετούς πολίτες της Επανομής, ένας εκ των οποίων ανέφερε ότι από αγανάκτηση, πήγε και πέταξε τα σκουπίδια του έξω από το πρώην Δημαρχείο της Επανομής.
Έντονη, ήταν και η αναφορά που έγινε στον μαρασμό της τοπικής αγοράς, εξαιτίας της κρίσης, των μνημονίων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθήθηκε από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να συνθλιβούν τα μικρομεσαία στρώματα, ενώ διατυπώθηκε η πρόταση για την ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών από το Δήμο, με ενίσχυση του κοινωνικού φαρμακείου, του κοινωνικού παντοπωλείου και άλλων δραστηριοτήτων, ώστε να παρέχεται η δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.   
Την συζήτηση, άνοιξε το στέλεχος της «Συμπολιτείας», Θοδωρής Τζίνας που καλωσόρισε τους συγκεντρωμένους Επανομίτες, τονίζοντας την αταλάντευτη πορεία της δημοτικής παράταξης στα τρία χρόνια από την ίδρυση και τα 2,5 χρόνια της συμμετοχής της ως αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, με τους τρεις μόνο δημοτικούς συμβούλους, εξαιτίας του άδικου και ληστρικού εκλογικού συστήματος, καθώς με το 20% των ψήφων που έλαβε στις δημοτικές εκλογές, θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον επτά συμβούλους.
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος, υπογράμμισε με έμφαση την προσπάθεια της παράταξης να βοηθήσει για τη βελτίωση των παρεχόμενων από το Δήμο υπηρεσιών, με την άσκηση δημιουργικής αντιπολίτευσης, ψηφίζοντας οποιοδήποτε θέμα ήταν σε δημιουργική κατεύθυνση. «Δυστυχώς η διοίκηση του κ.Μαυρομάτη, αντί να αξιοποιήσει αυτή τη διάθεση προσφοράς εκ μέρους μας, μας απέκλεισε από τη συμμετοχή σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις, καταβάλλοντας παράλληλα συντονισμένη προσπάθεια φίμωσης της «Συμπολιτείας», ώστε να μην ακούγεται η φωνή της στο δημοτικό συμβούλιο.
Ακολούθως ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» αναφέρθηκε στον ορισμό της Επανομής ως ιστορικής έδρας του δήμου Θερμαϊκού και αναρωτήθηκε: «Τι σόϊ «ιστορική έδρα» μπορεί να αποκαλείται μία πόλη οι περισσότεροι δρόμοι της οποίας, με το αίσχος της λακκούβας, θυμίζουν την Ελλάδα της περιόδου του μεσοπολέμου; Δίχως πεζοδρόμια για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Με έναν φωτεινό σηματοδότη που κάνει 2,5 χρόνια να τοποθετηθεί. Δίχως πάρκα και αλσύλλια, με το μοναδικό της παρκάκι να καταστρέφεται για την εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων. Με άθλια αγροτική οδοποιία. Με τεράστια προβλήματα και έναν υγροβιότοπο που βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο, με ευθύνη της δημοτικής αρχής.
Επιπλέον ο Σπ. Κουζινόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην προβληματική λειτουργία της αποχέτευσης, το δρόμο Επανομής-Μηχανιώνας στον Πάλιουρα, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων, στο πρόβλημα των κεραιών, στην απουσία οποιασδήποτε μελέτης για τη διάβρωση της ακτής στην παραλία της Επανομής. Ενώ καταλήγοντας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της «Συμπολιτείας» να αποτραπεί η απώλεια του δημοτικού οικοπέδου-φιλέτο στη θέση «Κόγιο», στους αγώνες για να αποτραπεί το ξεπούλημα των 23,5 στρεμμάτων στον Ποταμό, αλλά και την ανάδειξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος στον υγροβιότοπο, ένα θέμα που βρίσκεται στον Εισαγγελέα.
Τέλος, το λόγο πήρε ο τοπικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας» στο συμβούλιο της δημοτικής ενότητας Επανομής, Αντώνης Παρταλιός, αναφέροντας αναλυτικά όλα τα θέματα που πρόβαλε εκ μέρους της παράταξης στο τοπικό συμβούλιο. Ένα ζήτημα που κατ’ επανάληψη τέθηκε από τον εκπρόσωπο της «Συμπολιτείας», ήταν να γίνονται οι συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου δημόσια, στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ώστε να μπορούν να την παρακολουθούν και οι δημότες, προκειμένου να ενημερώνονται αλλά και να θέτουν προβλήματα που τους απασχολούν. Μία πρόταση που δεν έγινε δεκτή από την προσκείμενη στη διοίκηση Μαυρομάτη πλειοψηφία του Τοπικού Συμβουλίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις των Επανομιτών που πήραν μέρος στην εκδήλωση. Και ο διάλογος που ακολούθησε επί  σχεδόν ένα δίωρο, έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να θέσουν σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν και τα περισσότερα των οποίων θα τεθούν από τη «Συμπολιτεία» στο Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.