Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Συγκινητική συνάντηση των τελευταίων επιζώντων ΕΠΟΝΙΤΩΝ φοιτητών της Θεσσαλονίκης

Συγκινητικές στιγμές, διαδραματίσθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, σε καφετέρια, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά την ετήσια συνάντηση που είχαν οι τελευταίοι επιζώντες ΕΠΟΝίτες φοιτητές του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ, στις 23 Φεβρουαρίου 1943.

Είναι μία συνάντηση των ΕΠΟΝιτών φοιτητών, που καθιερώθηκε πριν πολλά χρόνια από τον αείμνηστο αντιστασιακό Γιάννη Τριάρχου, με πάρα πολλές τότε συμμετοχές που δυστυχώς λιγοστεύουν χρόνο με το χρόνο. Όμως κι αυτοί που απέμειναν, παρόλο που ο μικρότερος και η μικρότερη σε ηλικία είναι πλέον 87 χρόνων, με τα πρόσωπα σκαμμένα βαθειά και ρυτιδιασμένα από το πέρασμα του χρόνου, με τα χέρια τρεμουλιαστά, εντούτοις δεν το βάζουν κάτω, κρατώντας άσβηστη τη φλόγα της ηρωϊκής ΕΠΟΝ και της τρθισένδοξης Εθνικής Αντίστασης στον Ναζισμό και το Φασισμό.
Κώστας Χορομίδης
Η εκδήλωση άρχισε με σύντομο καλωσόρισμα από την Καίτη Τσαρουχά, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους τελευταίους ΕΠΟΝίτες φοιτητές, ενώ ο συνταξιούχος δικηγόρος, Κώστας Χορομίδης, που ως μαθητής της 5ης Γυμνασίου είχε πάρει μέρος στη συνδιάσκεψη του ΕΑΜ, στα Κρούσια του Κιλκίς, σε ένα σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η ΕΠΟΝ και το ΕΑΜ αποτελούν το εθνικό διαμάντι της ελληνικής ιστορίας.
Ένα περιστατικό από τη Μακρόνησο, όπου εκτοπίζονταν τη μετεμφυλιακή περίοδο οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για να … «ανανήψουν», αφηγήθηκε ο παλαίμαχος ΕΠΟΝίτης Νίκος Ζαχόπουλος, από αφορμή το ΕΑΜικό τραγούδι «Θέλουμε ελεύθερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά». Όπως είπε:
«Στο τάγμα μας στη Μακρόνησο, είχαμε έναν πολύ ωραίο τύπο από τον Πειραιά. Τον έπαιρναν οι βασανιστές στη γνωστή χαράδρα των βασανιστηρίων, όπου την ώρα που τον χτυπούσαν πάρα πολύ,  του φώναζαν:
-«Θέλεις παναθρώπινη τη λευτεριά;». Πάρε και τούτη, πάρε κι εκείνη.
Κάποια στιγμή που τον φέρανε μισοπεθαμένο από τα βασανιστήρια ήρθε να τον επισκεφθεί ο συγκρατούμενός μας συγγραφέας Θέμος Κορνάρος. Μόλις τον είδε στην άθλια κατάσταση που ήταν, του λέει:
-«Κουράγιο παιδί μου, κουράγιο».
Τότε ο ξυλοδαρμένος Πειραιώτης κρατούμενος ΕΠΟΝίτης του απαντά:
-«Εγώ κάνω κουράγιο, όμως δεν μπορώ να καταλάβω: Άντε εμείς αγωνιζόμαστε για την ελεύθερη Ελλάδα, εκείνη την πανανθρώπινη τη λευτεριά τι τη θέλαμε και έφαγα τόσο ξύλο για χάρη της;»
Να πούμε ακόμη ότι μεταξύ των υπέργηρων ΕΠΟΝιτών που πήραν μέρος στην εκδήλωση, διακρίναμε τους Γιώργο Αποστολίδη, Νίκο Ασημή, Θανάση Δάρα, Νίκο Ζαχόπουλο, Άννα Θεοφυλάκτου, Νόπη Κωτακίδου, Λίτσα Κουτούπη. Σοφούλα Γιαρένη, Νίκο Μάργαρη, Μίλτο Μυρώνη, Θανάση Σαξώνη, Κώστα Χορομίδη, Αντώνη Λυγούρη, Γιάννη Γαλανό, Ακύλα Παπαδάμ κ.α.
Σημαντικές παρουσίες στην εκδήλωση ήταν της Μίρας Δημητρίου, συζύγου του κορυφαίου στελέχους του αριστερού κινήματος Πάνου Δημητρίου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, καθώς και της Θέμις Τριάρχου, χήρας του Γιάννη Τριάρχου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ που τραγούδησε καταπληκτικά, συνοδεία πιάνου, η γιατρός του ΕΣΥ, Σοφία Καραγιαννοπούλου, αλλά και την υπόσχεση ότι θα είναι όλοι παρόντες και του χρόνου για να τιμήσουν την 23η Φλεβάρη 1943

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.