Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Επίσκεψη στη δομή φιλοξενείας προσφύγων στον Πάλιουρα

Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού και του Συλλόγου Γυναικών Αγίας Τριάδας-Θερμαϊκού,  πραγματοποίησαν επίσκεψη καλωσορίσματος στο χώρο όπου φιλοξενούνται οικογένειες Σύρων προσφύγων, στην τοποθεσία Πάλιουρας της Επανομής. Στην επιτροπή συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων Θερμαϊκού.

Κατά την επίσκεψη, συναντήθηκαν και μίλησαν με τους πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό. Επίσης ξεναγήθηκαν στον χώρο και ενημερώθηκαν για τα άμεσα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών της προηγούμενης περιόδου. Τέλος, ενημερώθηκαν για τη γενικότερη κατάσταση των προσφύγων και τις προοπτικές μετάβασής τους στις χώρες προτίμησής τους. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για οικογένειες που έχουν περάσει ήδη τη διαδικασία ασύλου και περιμένουν τη σειρά τους για να προωθηθούν.
Κατά τη συνάντηση, εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής και του Συλλόγου Γυναικών, αφού καλωσόρισαν τους πρόσφυγες, αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους λαούς μας και στα ιδιαίτερα αισθήματα αλληλεγγύης που αισθάνεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αλλά και του λαού της περιοχής μας που στην πλειοψηφία του έχει προσφυγικές ρίζες. Αλληλεγγύη που κυρίως στηρίζεται στη διαπίστωση ότι τα δεινά που υφίστανται αυτή την εποχή οι δυο λαοί, έχουν την ίδια αιτία και τον ίδιο υπαίτιο που έχει όνομα. Είναι ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που με τα κράτη-δορυφόρους του και τους μισθοφορικούς στρατούς του σπέρνει τον όλεθρο στο συριακό λαό, υποχρεώνοντάς τον να ξεριζωθεί από τις εστίες του. Και είναι ο ίδιος ιμπεριαλισμός που μέσω των οικονομικών και πολιτικών κέντρων εξουσίας του (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ κλπ.) με τη συμμετοχή του εγχώριου κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του καταργούν δικαιώματα και οδηγούν τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δυο λαοί οδηγούνται αναγκαστικά στο να τροφοδοτήσουν με φτηνή εργατική δύναμη τις μηχανές κερδοφορίας τους.
Οι επισκέπτες παρέδωσαν στους πρόσφυγες επιστολή καλωσορίσματος, μεταφρασμένη στα συριακά, καθώς και ρουχισμό και παιχνίδια για τα παιδιά των οικογενειών και ευχήθηκαν καλή παραμονή και γρήγορη προώθησή τους, ώστε να λήξει αυτή η ταλαιπωρία τους. Οι υπεύθυνοι του καταυλισμού και οι εκπρόσωποι των προσφύγων ευχαρίστησαν για την παρουσία της επιτροπής που τους κάνει να νιώθουν ότι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές δεν είναι μόνοι. Και οι δύο πλευρές τόνισαν την θέληση, αυτή η συνάντηση να μην είναι η μόνη και δόθηκε η υπόσχεση να ξαναβρεθούν σύντομα όλοι μαζί, τόσο για την αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων, όσο και για τη παραπέρα σύσφιξη των σχέσεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου