Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή και ο Σαρτζετάκης


Πάνω από 500.000 λαού στην κηδεία του Μαραθωνοδρόμου της ειρήνης
Ο ανακριτής του Γ΄ τμήματος, Χρήστος Σαρτζετάκης, που αναλαμβάνει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης Λαμπράκη, αρχίζει το έργο του, παίρνοντας καταθέσεις την παραμονή της κηδείας του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, που θα την ακολουθήσουν πάνω από 500.000 λαού στην Αθήνα.
Ο Σαρτζετάκης αρχίζει να εξετάζει μάρτυρες μέσα σε ένα κλίμα αντιφατικών διαδόσεων, φημών αλλά και περίεργων γεγονότων που και αυτά δεν φτάνουν στη δημοσιότητα με ξεκαθαρισμένες λεπτομέρειες. Μάρτυρες καταγγέλουν ότι απειλήθηκαν για να αλλάξουν τις καταθέσεις τους, άλλοι ότι παρακολουθούνται από ύποπτα πρόσωπα και μυστηριώδη αυτοκίνητα και ένας ουσιώδης μάρτυρας κατηγορίας μεταφέρεται στο σταθμό Α΄ βοηθειών με τραύματα και διάσειση από ξυλοδαρμό. Αργότερα, αστυνομική ανακοίνωση αποδίδει την κατάστασή του σε… αυτοτραυματισμό.
Ο τότε ανακριτής και αργότερα Πρόεδρος Δημοκρατίας Χ.Σαρτζετάκης
Ο ανακριτής, που συγκεντρώνει συνεχώς νέες καταθέσεις, δέχεται το μεσημέρι της Τρίτης 4 Ιουνίου επίσκεψη των συνηγόρων του Γιώργου Τσαρουχά, οι οποίοι του υποβάλλουν υπόμνημα-κατάθεση του πελάτη τους. Με αυτό, ζητείται η ποινική δίωξη των αξιωματικών της χωροφυλακής που ήταν παρόντες στα επεισόδια, για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας. Η καταγγελία στρέφεται ονομαστικά και κατά του στρατηγού Μήτσου. Μετά από αυτή, η τακτική ανάκριση είναι υποχρεωμένη να στραφεί προς την ηγεσία της χωροφυλακής.
Στο μεταξύ, το Σάββατο 8 Μαϊου παραδίδεται στον υπουργό Δικαιοσύνης από τον αρεοπαγίτη Γεωργίου, το πόρισμα διοικητικής ανάκρισης που είχε αρχίσει από τις 29 Μαϊου, διενέργεια για καταλογισμό ενδεχόμενων ευθυνών των αρμόδιων αστυνομικών αρχών. Τα όσα διαλαμβάνονται στο πόρισμα, προκαλούν ταραχή στην κυβέρνηση, καθώς αμέσως ενημερώνεται ο πρωθυπουργός και συγκαλείται κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία αποφασίζεται να μην δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα. Οι πληροφορίες που διαρρέουν στον τύπο, επιμένουν ότι στο πόρισμα αναφέρονται σοβαρές ευθύνες ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της χωροφυλακής.
Οι εξελίξεις, κλονίζουν συνθέμελα την κυβέρνηση της ΕΡΕ. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέπτεται το πρωϊ της Δευτέρας 10 Ιουνίου τον βασιλιά Παύλο, χωρίς να ανακοινωθεί κάτι για το περιεχόμενο της συνάντησης. Η επίσκεψη διαρκεί κάτι λιγότερο από μισή ώρα, ο πρωθυπουργός Καραμανλής αποχωρεί από το παλάτι εμφανώς εκνευρισμένος και επιστρέφοντας στο γραφείο του, συγκαλεί σε επείγουσα απόρρητη σύσκεψη τους στενούς συνεργάτες του. Την άλλη μέρα η κυβέρνηση Καραμανλή παραιτείται.
Ο ανακριτής Σαρτζετάκης, που συνεχίζοντας τις ανακρίσεις εντοπίζει αδιάσειστα στοιχεία για συμμετοχή στην υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη αξιωματικών της χωροφυλακής, διατάσσει, τον Σεπτέμβριο του 1963 την προφυλάκιση του στρατηγού Μήτσου, του συνταγματάρχη Καμουτσή, του αντισυνταγματάρχη Διαμαντόπουλου, των ταγματαρχών Δόλκα και Σέττα και του μοίραρχου Παπατριανταφύλλου.
Ο Καραμανλής με βασιλιά Παύλο και Κωνσταντίνο
Λίγες μέρες μετά, ο Σαρτζετάκης θα δεχτεί στο γραφείο του «υπηρεσιακή επίσκεψη» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια, ο οποίος δηλώνει ότι διαφωνεί με την προφυλάκιση των αξιωματικών και απειλεί τον ανακριτή ότι θα λογοδοτήσει. Ο Σαρτζετάκης θα αναφέρει στον υπουργό Δικαιοσύνης το γεγονός και αυτός θα τιμωρήσει με αργία τον Κόλλια. Ο τελευταίος προσφεύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, που δικαιώνει όμως τον Σαρτζετάκη, καθώς δέχεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επενέβη κατά τρόπο ανεπίτρεπτο στο έργο της ανάκρισης.
Και ενώ οι φήμες για προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης συνεχίζονται, αποκαλύπτεται ένα γεγονός που προκαλεί πάταγο σε όλη τη χώρα: Ο υπαρχηγός χωροφυλακής Βουτυράκης, επισκέπτεται στις 16 Δεκεμβρίου 1963 αιφνιδιαστικά στο γραφείο του τον Καμουτσή, ο οποίος έχει πλέον μετατεθεί και τώρα υπηρετεί στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη, στην Αθήνα. Μέσα στο γραφείο βρίσκει δύο ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης Λαμπράκη. Είναι ο επιπλοποιός Γιώργος Σωτηρχόπουλος που όπως είδαμε νωρίτερα είχε απειληθεί και τραυματιστεί από αγνώστους, με την αστυνομία να αποδίδει το γεγονός σε «αυτοτραυματισμό», καθώς επίσης και ο Μανώλης Χατζηαποστόλου, ο «Τίγρης», ο άνθρωπος που βοήθησε στη σύλληψη των Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη, σκαρφαλώνοντας στο τρίκυκλο.
Μ.Χατζηαποστόλου και Γ.Σωτηρχόπουλος με λουλούδια στον τάφο Λαμπράκη
Καμουτσής και Μήτσου
Από τις ερωτήσεις που κάνει ο υπαρχηγός, διαπιστώνεται ότι Σωτηρχόπουλος και Χατζηαποστόλου είναι από καιρό σε επαφή, με πρωτοβουλία Καμουτσή, με τον κατηγορούμενο συνταγματάρχη. Και ότι ο Καμουτσής τους πρότεινε το υπέρογκο για την εποχή ποσό του ενάμιση εκατομμυρίου δραχμών για να αλλάξουν την αρχική τους κατάθεση.
Τις αποκαλύψεις αυτές, θα τις επισκιάσει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο με βάση και το πόρισμα της τακτικής ανάκρισης παραπέμπει σε δίκη τους:
-Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη σαν αυτουργούς της δολοφονίας από πρόθεση
-Υπομοίραρχο Καπελώνη και Ξεν. Γιοσμά, πρόεδρο παρακρατικής οργάνωσης, σαν ηθικούς αυτουργούς
- τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της χωροφυλακής Μήτσου, Καμουτσή, Διαμαντόπουλο, Δόλκα, Σέττα και Παπατριανταφύλλου για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση
-Άλλα 22 άτομα, πολίτες, με διάφορες, ελαφρότερες κατηγορίες.



Σπύρος Κουζινόπουλος

Διαβάστε στη συνέχεια: 

Μισός αιώνας από τη δολοφονία Λαμπράκη  
      
     Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης  
    
     Καρέ-καρέ το χρονικό του εγκλήματος    

     Οι ηθικοί αυτουργοί  
    
     To επεισόδιο με τη Φρειδερίκη στο Λονδίνο

      Η οργάνωση της δολοφονίας  

      Ο ρόλος του Κατσούλη

      Στοιχεία για την ανάμειξη της ΚΥΠ  

     Το πολιτικό σκηνικό της δολοφονίας 

     Η μεγάλη μάχη του Λαμπράκη για τη ζωή

      Η συγκέντρωση, οι «αντιφρονούντες» και η αστυνομία  

       Οι ανακρίσεις

       Οι πολιτικές επιπτώσεις

      Η έκθεση Βαρδουλάκη

      Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλής και ο Σαρτζετάκης

      Η δίκη για τη δολοφονία Λαμπράκη
     
      Η αγόρευση του εισαγγελέα Δελαπόρτα

      Η απόφαση του δικαστηρίου: Λευκές περιστερές!

      Τι απέγιναν τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Λαμπράκη

      "Έργο της χούντας", λέει ο Εμμανουηλίδης

       Τι είχαν δηλώσει για τη δολοφονία

       Το χαροπάλεμα του Λαμπράκη 

       Μία συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη για δολοφονία Λαμπράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.