Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Η έκθεση Βαρδουλάκη


Από την πραγματογνωμοσύνη στο σημείο της δολοφονίας
Το Σάββατο 25 Μαϊου 1963, δίνεται στη δημοσιότητα η επίσημη έκθεση της χωροφυλακής που συντάχθηκε από τον αρχηγό της Χωροφυλακής, Γεώργιο Βαρδουλάκη, με βάση την διοικητική έρευνα που ο ίδιος διενήργησε στη Θεσσαλονίκη. Ο Βαρδουλάκης ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ της αστυνομίας το ότι δεν ενημερώθηκε από τους οργανωτές για τον καινούριο χώρο της συγκέντρωσης και έτσι δεν της δόθηκε ο χρόνος να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και ακόμη, να κρίνει αν ο νέος χώρος πληρούσε τους όρους ασφαλείας για τη συνάθροιση.
Για την επίθεση που έγινε στο ασθενοφόρο και τον τραυματισμό του Τσαρουχά, διατυπώνονταν η δικαιολογία ότι η αστυνομία δεν μπόρεσε να παράσχει προστασία, επειδή τα όργανά της ήταν απασχολημένα στη διάλυση των αντιφρονούντων.
Υπήρχε όμως στο τέλος της έκθεσης Βαρδουλάκη και ένα σημείο που ήταν αρκετά αποκαλυπτικό για τα όσα διαδραματίστηκαν και οδήγησαν στη δολοφονία του βουλευτή της ειρήνης. Να τι ανέφερε:
«Υπάρχει ευθύνη δια την αστυνομίαν, διότι η πραγματοποιηθείσα συγκέντρωσις αντιφρονούντων έξωθι και πέριξ των γραφείων του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος εις τας οδούς Ερμού, Βενιζέλου, Σπανδωνή και παρόδους αυτών, έδει εν τη γενέσει της να διαλυθεί αμέσως δια σταθερών και αποφασιστικών μέτρων των επικεφαλής της δημοσίας δυνάμεως, καίτοι η έγκαιρος διάλυσις των συγκεντρωθέντων δεν ήτο δυνατόν να αποτρέψει το απρόβλεπτο συμβάν της αιφνιδιαστικής, εκ της συγκλινούσης οδού, εμφανίσεως του τρικύκλου δια του οποίου προεκλήθη ο τραυματισμός του Λαμπράκη. Ο συντονισμός των αστυνομικών μέτρων εις τον χώρον και εις τα πέριξ της συγκεντρώσεως δεν υπήρξε πλήρης, σταθερός και αποτελεσματικός. Τούτο μάλλον, όμως, θα πρέπει να αποδοθεί εις την αιφνιδίαν μεταβολήν του χώρου της συγκεντρώσεως».
Το βράδυ του Σαββάτου 25 Μαϊου, ολοκληρώθηκε και η δικαστική προανάκριση, αφού είχε ληφθεί υπόψη και η γνωμάτευση του ιατροδικαστή Καψάσκη. Την επίβλεψη και τον συντονισμό των ανακρίσεων είχε ο εισαγγελέας Εφετών Μανδραπήλιας που διέκοψε την άδειά του και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τα συμπεράσματα των εισαγγελικών αρχών, η πράξη του Γκοτζαμάνη χαρακτηρίστηκε ως απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του Εμμανουηλίδη απλή συνέργεια σε αυτήν. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον ανακριτή του Γ΄ τμήματος, που θα διενεργούσε την τακτική ανάκριση. Το όνομα του ανακριτή, Χρήστος Σαρτζετάκης.



Σπύρος Κουζινόπουλος

Διαβάστε στη συνέχεια: 

Μισός αιώνας από τη δολοφονία Λαμπράκη  
      
     Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης  
    
     Καρέ-καρέ το χρονικό του εγκλήματος    

     Οι ηθικοί αυτουργοί  
    
     To επεισόδιο με τη Φρειδερίκη στο Λονδίνο

      Η οργάνωση της δολοφονίας  

      Ο ρόλος του Κατσούλη

      Στοιχεία για την ανάμειξη της ΚΥΠ  

     Το πολιτικό σκηνικό της δολοφονίας 

     Η μεγάλη μάχη του Λαμπράκη για τη ζωή

      Η συγκέντρωση, οι «αντιφρονούντες» και η αστυνομία  

       Οι ανακρίσεις

       Οι πολιτικές επιπτώσεις

      Η έκθεση Βαρδουλάκη

      Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλής και ο Σαρτζετάκης

      Η δίκη για τη δολοφονία Λαμπράκη
     
      Η αγόρευση του εισαγγελέα Δελαπόρτα

      Η απόφαση του δικαστηρίου: Λευκές περιστερές!

      Τι απέγιναν τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Λαμπράκη

      "Έργο της χούντας", λέει ο Εμμανουηλίδης

       Τι είχαν δηλώσει για τη δολοφονία

       Το χαροπάλεμα του Λαμπράκη 

       Μία συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη για δολοφονία Λαμπράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.