Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Η μεγάλη μάχη του Λαμπράκη για τη ζωή

Ο Λαμπράκης με τη σύζυγό του Ρούλα διαδηλώνοντας στο Λονδίνο

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, που δεν συνήλθε καθόλου από τα χτυπήματα που υπέστη από το τρίκυκλο και τους τραμπούκους του παρακράτους, μεταφέρεται πριν τα ξημερώματα της Πέμπτης 23 Μαϊου 1963 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου τοποθετείται στο δωμάτιο 158, κάτω από αυστηρή φρούρηση της χωροφυλακής.
Γύρω στα ξημερώματα, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, με ειδικό αεροπλάνο που διατέθηκε από την κυβέρνηση, ο νευροχειρουργός Δώρος Οικονόμου από την Αθήνα, για να συναποφασίσει μαζί με τους γιατρούς του νοσοκομείου για το τι πρέπει να γίνει.
Ο Λαμπράκης μεταφέρεται στο νοσοκομείο
Τον τραυματισμένο βουλευτή επισκέπτονται ο υπουργός Βορ. Ελλάδος Μανέντης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ενώ το απόγευμα φτάνει στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της χωροφυλακής, αντιστράτηγος Βαρδουλάκης, που δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι θα ενεργήσει διοικητική ανάκριση «προς κάθε κατεύθυνση».
Η πρώτη ανακοίνωση της αστυνομίας, που δίνεται στους δημοσιογράφους, αναφέρει ότι έγιναν συμπλοκές των οπαδών της ειρήνης με τους «αντιφρονούντες πολίτες οι οποίοι, καθώς περνούσαν από την Ερμού και την Βενιζέλου, αγανάκτησαν από τα συνθήματα που ακούγονταν από τα μεγάφωνα». Επίσης στην ίδια ανακοίνωση ανακοινώνεται η σύλληψη του οδηγού του τρικύκλου, Σπύρου Γκοτζαμάνη, ετών 39 και του συνεργού του, μεταφορέα επίσης, Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη.
Στο μεταξύ, οι γιατροί δηλώνουν ότι η κατάσταση του τραυματία είναι απελπιστική. Τον έχουν συνδέσει με «τεχνητή καρδιά», ένα μηχάνημα δηλαδή που εξασφαλίζει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά ο εγκέφαλος έχει καταστραφεί. Ο θάνατος δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά, αλλά όσο και να ζήσει, δεν πρόκειται να ξαναβρεί τις αισθήσεις του ποτέ.
Από την Πέμπτη το πρωί, ο Οικονόμου επιστρέφει στην Αθήνα, αφού δηλώσει: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Η Ιατρική δεν μπορεί να τον σώσει».
Οι χώροι γύρω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, είναι όλο το 24ωρο γεμάτοι από ανθρώπους κάθε ηλικίας, που με αγωνία περιμένουν νεότερα για την κατάσταση του Λαμπράκη.
Η βουλευτική ταυτότητα Λαμπράκη
Το νοσοκομείο, κι ενώ ο Λαμπράκης δίνει τη μάχη του με τον θάνατο, γίνεται τόπος συνάντησης διάσημων και κορυφαίων νευροχειρούργων από όλο τον κόσμο, που έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τις δικές τους γνώσεις μήπως και μπορέσει να σωθεί από το μοιραίο. Όμως κανείς τους δεν διατηρεί ίχνος ελπίδας και το Σάββατο, στις 10 το βράδυ, ο Άγγλος καθηγητής Τοτ, δηλώνει στα μέλη της οικογένειάς του ότι ο βουλευτής είναι καταδικασμένος. «Μόνο σε θαύμα θα πρέπει να ελπίζει κανείς για να σωθεί ο ασθενής», λέει.
Το θαύμα όμως δεν γίνεται. Έτσι ο Γρηγόρης Λαμπράκης που δεν βρήκε ούτε για μία στιγμή τις αισθήσεις από την ώρα του τραυματισμού του, θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 1 και 22 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 27 Μαϊου 1963.  


Σπύρος Κουζινόπουλος

Διαβάστε στη συνέχεια: 

Μισός αιώνας από τη δολοφονία Λαμπράκη  
      
     Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης  
    
     Καρέ-καρέ το χρονικό του εγκλήματος    

     Οι ηθικοί αυτουργοί  
    
     To επεισόδιο με τη Φρειδερίκη στο Λονδίνο

      Η οργάνωση της δολοφονίας  

      Ο ρόλος του Κατσούλη

      Στοιχεία για την ανάμειξη της ΚΥΠ  

     Το πολιτικό σκηνικό της δολοφονίας 

     Η μεγάλη μάχη του Λαμπράκη για τη ζωή

      Η συγκέντρωση, οι «αντιφρονούντες» και η αστυνομία  

       Οι ανακρίσεις

       Οι πολιτικές επιπτώσεις

      Η έκθεση Βαρδουλάκη

      Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλής και ο Σαρτζετάκης

      Η δίκη για τη δολοφονία Λαμπράκη
     
      Η αγόρευση του εισαγγελέα Δελαπόρτα

      Η απόφαση του δικαστηρίου: Λευκές περιστερές!

      Τι απέγιναν τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Λαμπράκη

      "Έργο της χούντας", λέει ο Εμμανουηλίδης

       Τι είχαν δηλώσει για τη δολοφονία

       Το χαροπάλεμα του Λαμπράκη 

       Μία συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη για δολοφονία Λαμπράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.