Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

«Μαύρη τρύπα» και στις αποκρατικοποιήσεις


«Μαύρη τρύπα» και στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων προκύπτει ξαφνικά, καθώς περιορίζονται μόλις σε δύο τα εγχειρήματα των οποίων η ολοκλήρωση είναι εφικτή εντός του 2012, και οι εισπράξεις θα είναι χαμηλότερες του στόχου των 3,2 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα δοκιμάσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις κυβέρνησης - τρόικας.

Λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου, αλλά και της παραίτησης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννη Κουκιάδη, εφικτή είναι, μέχρι το τέλος του 2012, η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων των Κρατικών Λαχείων και του κτηρίου του IBC, ενώ όλα τα υπόλοιπα 23 εγχειρήματα μετατίθενται για το 2013 και το 2014.
Κώστας Μητρόπουλος
Αυτό μετέφερε στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Κώστας Μητρόπουλος, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, στην οποία συζητήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση και οι προοπτικές του ευαίσθητου και κρίσιμου τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, με επιπτώσεις τόσο στο κλίμα που επικρατεί για την ελληνική οικονομία όσο και στο ίδιο το οικονομικό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναζητούσε, μέσα από την άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, να πείσει την τρόικα και τους εταίρους για την αποφασιστικότητα εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος και να στείλει και ένα ανάλογο μήνυμα στις αγορές. Οι αναβολές, όμως, ανεξάρτητα από τις αιτίες, όχι μόνο δεν βελτιώνουν το κλίμα, αλλά το επιβαρύνουν περαιτέρω.
Οι δημοσιονομικές συνέπειες της αστοχίας του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων αφορούν στο ότι τα συγκεκριμένα έσοδα έχουν προϋπολογιστεί από το οικονομικό πρόγραμμα, ώστε να κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και, φυσικά, αν είναι λιγότερα των προβλεπόμενων, υπάρχει πρόβλημα, καθώς, είτε πρέπει να καλυφθεί από άλλους πόρους -που δεν υπάρχουν- είτε θα καθυστερήσει η μείωση του χρέους.
Χάθηκε χρόνος
Ειδικότερα, από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ προέκυψε ότι τα ώριμα σχέδια, που μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2012, είναι μόνο:
- Η ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων, που έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες και
- η ιδιωτικοποίηση του κτηρίου του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου (IBC) των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Ολες οι υπόλοιπες 23 αποκρατικοποιήσεις μετατίθενται για το 2013 και, επειδή είναι δύσκολο να υλοποιηθούν σε ένα έτος, θα επεκταθούν τουλάχιστον μέχρι και το 2014.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις εντός του 2012, από 3,2 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί και προέβλεπε ο τελευταίος στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, θα είναι πολύ παρακάτω.
Προκειμένου να καλυφθούν οι φετινές απώλειες, θα επιδιωχθεί η επιτάχυνση το 2013, ώστε το επόμενο έτος, σωρευτικά, οι εισπράξεις να φτάσουν και να ξεπεράσουν το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει το μνημόνιο.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, μέχρι το Μάρτιο του 2013 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες 21 περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛ.ΠΕ., η ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα , η ΕΥΑΘ η ΛΑΡΚΟ η Εγνατία, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΔΙΕ και 28 Ακίνητα.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, στέλεχος του Ταμείου είπε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις, αλλά δεν υπάρχουν αποφάσεις.
Η νέα αναθεώρηση του προγράμματος αποδίδεται στην απώλεια χρόνου, αφού, λόγω της προεκλογικής περιόδου, το Ταμείο αποφάσισε να «παγώσει» τις διαδικασίες, δεδομένου ότι οι όποιες κινήσεις θα γίνονταν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Επίσης, αρνητικό ρόλο έπαιξαν οι παραιτήσεις του προέδρου, Γιάννη Κουκιάδη, και άλλων μελών του δ.σ. Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι, για να ξαναλειτουργήσει το ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να τοποθετηθεί πρόεδρος και, αφού περάσει από επιτροπές της Βουλής και όλα τα τυπικά που απαιτούνται, θα χρειαστεί ένα διάστημα 15 ημερών.
Ταυτόχρονα, το νέο δ.σ. του Ταμείου θα κληθεί να απογράψει περίπου 17 αποφάσεις για τις εκκρεμείς αποκρατικοποιήσεις.
Οι... κυλιόμενοι στόχοι των εισπράξεων
Αρχικά, ο πήχης για τις εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις τέθηκε στο ποσό των 50 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015.
Ωστόσο, κατόπιν εκτροχιασμού του προγράμματος, από τα μέσα του 2010, μέχρι και τις αρχές του 2012, με το νέο μνημόνιο (το Φεβρουάριο του 2012), προσαρμόστηκε στο ποσό των 19 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015.
Επίσης, τέθηκαν νέοι ετήσιοι στόχοι, σύμφωνα με τους οποίους το ελάχιστο εισπραττόμενο τίμημα από τις αποκρατικοποιήσεις θα ήταν:
- 3,2 δισ. ευρώ, το 2012.
- 4,3 δισ. ευρώ, το 2013. Σωρευτικά, με την προσθήκη των εισπράξεων του 2012, το ποσό θα φτάσει σε 7,5 δισ. ευρώ.
- 3,5 δισ. ευρώ, το 2014, ώστε σωρευτικά το ποσό να φτάσει σε 11 δισ. ευρώ.
- 8 δισ. ευρώ, το 2015, ώστε οι συνολικές εισπράξεις να φτάσουν στο ποσό των 19 δισ. ευρώ.
- 31 δισ. ευρώ, μέχρι το 2020, με τη φιλοδοξία οι εισπράξεις να φτάσουν στο ποσό των 50 δισ. ευρώ.
Η τρόικα
Η αναθεώρηση έγινε, καθώς η τρόικα αναγνώρισε πως «πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι βεβαρημένα, και με τις κακές συνθήκες της αγοράς», και στο πλαίσιο αυτό «αναμένουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος πέρα από την περίοδο του προγράμματος, για να πραγματοποιηθεί το πλήρες ποσό των εσόδων». Ωστόσο, ενδεχομένως χρειαστεί και νέα αναθεώρηση των στόχων.
Στο τελευταίο δωδεκάμηνο, από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκαν τέσσερις αποκρατικοποιήσεις, με συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,56 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν σε μετρητά.
Σημειώνεται ότι οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν κυβερνητική προτεραιότητα.

Η ΔΑΚΕ κατά κυβέρνησης
Κατά της κυβέρνησης στρέφεται η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ!
Η ΔΑΚΕ καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί «την ξεκάθαρη εντολή του ελληνικού λαού, που είπε όχι στο μνημόνιο και έδωσε εντολή για άμεση και όχι νωχελική επαναδιαπραγμάτευση».
Ακόμη, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι, αν ξεχάσει την κοινωνία και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, θα πρέπει να περιμένει κοινωνική έκρηξη.
Καλεί τους υπουργούς «να σταματήσουν να παριστάνουν τους ινδιάνους και να συμπεριφέρονται ως ιθαγενείς απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Οι συνδικαλιστές της ΝΔ καταγγέλλουν τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις, «που γίνονται στη λογική «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω»".
Η ΔΑΚΕ ζητεί από την κυβέρνηση και τους υπουργούς «να μας γνωστοποιήσουν το κριτήριό τους, διότι δεν μπορεί να ΠΩΛΕΙΤΑΙ ο ΟΣΕ γιατί δήθεν παράγει... έλλειμμα, η ΔΕΗ  για να γίνει ανταγωνιστική, η ΕΥΔΑΠ γιατί έχει ΚΕΡΔΗ και η δημόσια περιουσία για να μην... καταπατηθεί».
Πηγή: εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.