Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Αντεγκλήσεις και διαξιφισμοί στη συζήτηση για την καθαριότητα στο δημο Θερμαϊκού


Σε βαρύ κλίμα και με συνεχείς αντεγκλήσεις, συζητήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού η απόφαση της διοίκησης του δήμου για την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής απορριμμάτων στην Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού για πέντε μήνες, κόστους 226.000 ευρώ.

Εισηγούμενος το θέμα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Κώστας Βογιατζής ανέφερε ότι η ανάθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη δεν σημαίνει ότι ιδιωτικοποιείται η υπηρεσία καθαριότητας. Και ανέφερε το δίμηνο Μαϊου-Ιουνίου 2012, όταν λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, είχαμε αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο. «Πως θα καθαρίζαμε; Με ποιο προσωπικό:», αναρωτήθηκε ο κ. Κ.Βογιατζής.
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης κατήγγειλε την ενέργεια ως «προμελετημένο έγκλημα για να παραχωρηθεί η καθαριότητα σε ιδιώτες».
Με τη σειρά του ο κ. Γρηγόρης Παραδείσης κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να δουν ρεαλιστικά τη χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε και να μπούμε στη λογική των συνεργασιών». Ενώ η κ. Ντίνα Μώραλη πρότεινε αντί για μία τέτοια λύση, να ενισχυθεί ο δήμος με ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό. «Όσοι προωθούν την προοπτική της ιδιωτικοποίησης στην καθαριότητα, επιχειρούν να μετατρέψουν τον δήμο σε Εταιρία Α.Ε.».
Μία σειρά από καυτά ερωτήματα που ανακύπτουν από την πρόθεση της διοίκησης, ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Κουκουρίγκος: «Με ποια συμφωνία ξεκίνησαν ήδη την καθαριότητα τα απορριμματοφόρα του ιδιώτη; Οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι ασφαλισμένοι ή όχι; Επικαλέσθηκε η διοίκηση την έλλειψη πετρελαίου. Τι θα γίνει το χειμώνα που θα χρειαστούν πετρέλαιο τα σχολεία; Θα ιδιωτικοποιηθεί και η εκπαίδευση;». Προβλέποντας ότι «πάμε βήμα-βήμα για ιδιωτικοποίηση των πάντων».
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στους ΟΤΑ κ. Μοναστηρίδης, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, επιτέθηκε κατά του Γενικού Γραμματέα του δήμου κ. Κεραμιδάκη για τα όσα είχε πει νωρίτερα ότι φταίνε οι εργαζόμενοι που χαλάνε τα οχήματα του δήμου, ενώ δήλωσε ότι αν η υπηρεσία του δήμου αναλάμβανε το κομμάτι της καθαριότητας που τώρα αναθέτει σε ιδιώτη, το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τις 85-90.000 ευρώ. Πρότεινε δε αντί για ιδιωτικοποίηση, να γίνεται μίσθωση οχημάτων όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. «Η ομοσπονδία είναι κάθετα αντίθετη σε αυτή την ενέργεια», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα καταφύγουν σε κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων του δήμου Θερμαϊκού κ. Αϊβαλιώτης, κατήγγειλε ότι «προωθήθηκε το θέμα για συζήτηση εν κρυπτώ», ανέφερε ότι μεγάλα συμφέροντα εργολάβων κρύβονται πίσω από την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, πρότεινε στη διοίκηση του δήμου να χτυπήσει την φοροδιαφυγή για να αυξήσει τα έσοδα του δήμου, καθώς η φοροδιαφυγή στον παλιό δήμο Θερμαϊκού ξεπερνάει το 40%. Κι ακόμη, είπε ότι χρειάζονται μόνο 2 αυτοκίνητα για να ενισχυθεί ο στόλος των 11 απορριμματοφόρων του δήμου, ενώ τέλος πρότεινε να αποσυρθεί η πρόταση, ώστε να εξεταστεί συνολικά το θέμα της καθαριότητας.
Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής, δήλωσε ότι ο δήμος δεν κάνει αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους. Και αφού ανέφερε ότι είχε ζητήσει ο δήμος να πάρει οχήματα καθαριότητας από τον Θησέα, χωρίς όμως να εγκριθεί το αίτημα, παρατήρησε ότι με τις συνεχείς απασχολήσεις διμηνιτών «ο δήμος κινδυνεύει να γίνει σχολή οδηγών».
Κατηγορηματικός, ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κωστής Κούτουκας. «Δεν κινδυνεύει σε αυτό τον δήμο κανένας εργαζόμενος. Διασφαλίζουμε τις θέσεις  των εργαζομένων, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να λειτουργήσουμε το δήμο με τον καλύτερο τρόπο», διαβεβαιώνοντας ότι δεν εκχωρείται καμία αρμοδιότητα σε κανέναν , δεν θα πειραχθεί καμία θέση εργαζομένου».
Πριν το τέλος της συζήτησης του θέματος προκλήθηκε ένταση όταν ο κ. Μαυρομάτης επισήμανε ότι η κίνηση αυτή στην καθαριότητα «αποτελεί ομολογία πλήρους αποτυχίας και ανικανότητας στον τομέα της καθαριότητας.
Τελικά, το θέμα ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.