Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Αντιδράσεις για κατάργηση του Λαογραφικού Μουσείου

Αντιδράσεις προκαλεί η πληροφορία για ενδεχόμενη συμπερίληψη του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης στη λίστα των «υπό Κατάργηση ή συγχώνευση φορέων».
Οι εργαζόμενοι στο Μουσείο, εκφράζουν τη διαμαρτυρία και ταυτόχρονα τη βαθιά τους ανησυχία και απορία για την παρατεταμένη – από τον Ιούνιο του 2011 – δημοσιοποίηση ότι το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των «υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων». Και μόνον οι σχετικές αναφορές σε δημοσιεύματα του Τύπου και η αναπαραγωγή τους στα ΜΜΕ, τραυματίζουν την εικόνα του μοναδικού κρατικού Μουσείου για τον Νεώτερο Πολιτισμό στη Βόρεια Ελλάδα.
Και όπως λένε χαρακτηριστικά : « Ήδη γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών από τους Δωρητές του Μουσείου για την τύχη των κειμηλίων που μας εμπιστεύτηκαν, από φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης , καθώς και από το κοινό» .
Η απώτερη καταγωγή του ΛΕΜΜ-Θ ανάγεται στον 19ο αιώνα (Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα), οι συλλογές του (περί τα 22000 αντικείμενα) και τα αρχεία του, προερχόμενα κυρίως από δωρεές ιδιωτών, είναι μοναδικά και σπάνια. Η έρευνά του εκτείνεται στον χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης και αποδίδεται στο κοινό με εκθέσεις, εκδόσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, ημερίδες, γνωμοδοτήσεις. Τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα – στη σύλληψη και ανάπτυξή τους το Μουσείο υπήρξε πρωτοπόρο σε πανελλήνια κλίμακα ήδη από τις αρχές του 1980 - εκτιμώνται ιδιαίτερα από την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία στο τρέχον έτος εμπιστεύθηκε στο ΛΕΜΜ-Θ 12500 μαθητές, από τους οποίους οι 7500 συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ η τελευταία του εκθεσιακή δραστηριότητα μεταφέρθηκε και φιλοξενείται στην Αθήνα και αναγγέλλεται στο Μουσείο Ακρόπολης.
Η δραστηριότητα του ΛΕΜΜ-Θ καταδεικνύει ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο επιστημονικό και εκπαιδευτικό φορέα, το έργο του οποίου αποδίδεται άμεσα τόσο στην κοινωνία όσο και στην επιστημονική κοινότητα. Το έργο αυτό επιτυγχάνεται με ελάχιστο προσωπικό και με συνολική επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού 900.000€ ετησίως.
Και οι υπάλληλοι του Μουσείου καταλήγουν: «Δεν γνωρίζουμε με ποιά κριτήρια το ΛΕΜΜ-Θ κατατάχθηκε στη «λίστα» των «υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων» και ποια είναι η άποψη του εποπτεύοντος υπουργείου. Παρακαλούμε θερμά να σταθείτε συμπαραστάτες μας, προκειμένου να αποφευχθεί ένα παράδοξο και ανεπιθύμητο κενό στη συνέχεια του πολιτισμού του τόπου μας, ώστε να εξακολουθήσει το Μουσείο μας την ευεργετική προς την κοινωνία και τη χώρα προσφορά των υπηρεσιών του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.