Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Πόσο κόστισε η Ολυμπιάδα της Αθήνας; Ουδείς γνωρίζει!

Το μεγάλο φαγοπότι που άνοιξε τις πύλες της κολάσεως και έφερε την κρίση
Πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας; Ουδείς γνωρίζει. Ο ισολογισμός του «Αθήνα 2004» παραχώθηκε κάπου στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη να μην πιέζει ιδιαίτερα για την ιστορία, ενώ το ίδιο επαναλήφθηκε και με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Αν ρωτήσεις το ΠαΣοΚ, θα σου πουν πως κόστισαν (περίπου) 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει το ποσό στα 10 δισεκατομμύρια. Η παλιά αθλήτρια και νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (και κάποτε ΠαΣοΚ) Σοφία Σακοράφα υπολογίζει ότι έχουν κοστίσει 27 δισεκατομμύρια. Ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωνε πριν από λίγο καιρό στον «Guardian»: «Δεν θα το υπέγραφα κιόλας, αλλά θα έλεγα πως κόστισαν γύρω στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπήρχε έντονη δημιουργική λογιστική. Τα έργα έγιναν με τέτοια βιασύνη, που κόστισαν περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε. Δεν είμαι χαρούμενος...».
Κανείς δεν είναι. Δεν χρειάζεται να πάει κανείς στο Γαλάτσι, στη Νίκαια, στο Ελληνικό, στο παρατημένο, υπερχρεωμένο και θερμοκοιτίδα δεκάδων αργόμισθων ΟΑΚΑ και όπου αλλού βρίσκεται ένας από τους δεκάδες «λευκούς ελέφαντες»: τα μνημεία της ξιπασμένης μεγαλοπρέπειας που φτιάχτηκαν βιαστικά και από τον Αύγουστο του 2004 και μετά ρημάζουν, έρμαια μιας κοινωνίας η οποία βιάστηκε να εντυπωσιάσει «τους ξένους» και, μόλις αυτοί έφυγαν, έσπρωξε κάτω από το χαλί κάποια δισεκατομμύρια κόκκους σκόνης. Αυτοί, όμως, έχουν το ενοχλητικό συνήθειο να εμφανίζονται κάποια στιγμή.
Και οι δημοσιογράφοι; Τι έκαναν τότε οι δημοσιογράφοι; Δεν ήλεγχαν την εξουσία; H αλήθεια είναι ότι το σύστημα ήταν τόσο σαρωτικό, η μεγάλη ιδέα τόσο μεγάλη για τον εαυτό της, οι αργομισθίες τόσο γενναιόδωρες, που λίγες ήταν οι εξαιρέσεις αντίστασης σε όλη αυτή την ανούσια σπατάλη. Και – ας μην κοροϊδευόμαστε – κανείς δεν περίμενε ότι οκτώ χρόνια μετά θα ήμασταν εδώ. Στη χειρότερη, νομίζαμε ότι θα πληρώναμε λίγους φόρους παραπάνω. Τουλάχιστον όσοι τους πληρώνουμε και πριν.
Η Ελλάδα, όμως, άλλαξε. Ο,τι κρύψαμε κάτω από το χαλί επέστρεψε με εφιαλτική μορφή. Οι ισολογισμοί δεν άνοιξαν ποτέ και τα χειροκροτήματα στο ελληνικό DNA – που γλιστρούσε στα λάδια όχι επειδή ήταν ντοπέ, αλλά επειδή οι ξένοι επιβουλεύονταν το μεγαλείο του – έγιναν μούντζες. Αν το σκεφτείς, ένα μανιασμένο χειροκρότημα και μια μούντζα με τα δύο χέρια παράγουν ακριβώς τον ίδιο ήχο. Είναι εντυπωσιακός, αλλά κρατάει λίγο.

Άνοιξαν οι πύλες της κόλασης με την Ολυμπιάδα
Οι Ολυμπιακοί του 2004 ήταν το γεγονός που άνοιξε τις πύλες της κόλασης για την ελληνική οικονομία με μια καταλήστευση του εθνικού χρήματος που ξεκίνησε από την ημέρα ανάληψης των αγώνων των Σεπτέμβρη του 1997, συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της οργάνωσης και υλοποίησης της Ολυμπιάδας και ξεπέρασε κάθε όριο την περίοδο 2000-2004.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζαγκ Ρογκ παραδέχτηκε ότι ένα μέρος του υπέρογκου χρέους της Ελλάδας οφείλεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αρκεί κανείς να δει το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας και θα καταλάβει ότι ένα ποσοστό 2% ή 3% οφείλεται στο κόστος της Ολυμπιάδας του 2004».
Παράλληλα ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Παναγιώτης Γεννηματάς χαρακτήρισε επίσημα τους Ολυμπιακούς του 2004 ως την μεγαλύτερη καταστροφή που έγινε στην σύγχρονη οικονομική ιστορία της Ελλάδας, μια καταστροφή που δεν απασχόλησε όμως ποτέ την Βουλή λόγω της αλληλοκάλυψης των κομμάτων.
Αξίζει να δούμε μια πρώτη παρουσίαση έργων που το κόστος τους ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερο από την αρχική τους εκτίμηση:
- Ολυμπιακό Στάδιο: Από 310 εκατ. ευρώ στο φάκελο διεκδίκησης, κόστισε 399 εκατ. ευρώ.
- Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης: Από 12,3 εκατ. ευρώ, κόστισε 47,5 εκατ. ευρώ.
- Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο: Από 2,5 εκατ. ευρώ κόστισε 8 εκατ. ευρώ.
- Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου: Από 3,5 εκατ. ευρώ, έφτασε τα 22,5 εκατ. ευρώ
Ανάλογο πλιάτσικο που έγινε με το Ολυμπιακό Συγκρότημα Παραλιακής Ζώνης στο Φάληρο, με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας αλλά και της επαρχίας και με το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης.
Η Ολυμπιάδα όχι μόνο δεν έφερε κέρδη στην χώρα μας, αλλά η υπέρβαση στο κόστος της, που υπολογίζεται τουλάχιστον στα 12 με 13 δις, δημιούργησε μια «Ολυμπιακή Τρύπα» για την εθνική οικονομία, για την οποία θα πληρώνουμε διάφορα χαράτσια τουλάχιστον μέχρι το 2020.

To μεγάλο φαγοπότι
Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία επερώτηση του βουλευτού της ΝΔ και μετέπειτα υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά, και κατόπιν παραιτηθέντος, του κ. Νίκου Ι. Νικολόπουλου, στην βουλή των Ελλήνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και την απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας τον Ιούνιο του 2011.
Οφείλουν οι υπεύθυνοι υπουργοί να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα των όποιων ελέγχων διενεργήθησαν, εάν διενεργήθησαν, για να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός το “μαζί τα φάγαμε” ποιους αφορά. Για να δούμε και εμείς οι απλοί πολίτες κάποια στιγμή να σπάει κάποιος “αυγά”. Θέλουμε να δούμε την ρεαλιστική Ελλάδα και όχι “λαϊκίστικες χίμαιρες”.


Απάντηση 28 Ιουνίου 2011
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Νίκος Ι. Νικολόπουλος, σχετικά με το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σας γνωρίζω ότι τα ερωτήματα που τίθενται δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

“Ερώτηση 14-6-2011 στη Βουλή των Ελλήνων
«Δημοσιεύματα στον Κυριακάτικο τύπο που κάνουν λόγο για αστρονομική υπερκοστολόγηση των Ολυμπιακών έργων τα τελευταία 2-3 χρόνια πριν τους αγώνες. Μάλιστα αναφέρεται υπολογισμός πως τη στιγμή που κάθε Αυστραλός έδωσε για τους αγώνες του Σίδνει το ποσό των 75 ευρώ, αποκαλύπτεται το «χρυσό ολυμπιακό κατά κεφαλήν χαράτσι» για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που ανέρχεται στα 844 ευρώ και το ποίο προέκυψε από εξωπραγματικές υπερκοστολογήσεις έργων. Διοργανώθηκαν δηλαδή στην Ελλάδα (ορθώς) οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ωστόσο αποτελεί πλέον ευρεία δημόσια γνώση πως κάποιοι πλούτισαν εις βάρος του απλού φορολογούμενου πολίτη.
Και ενώ έγινε γνωστό πως λίγους μήνες μετά την τελετή λήξης των – ομολογουμένως πετυχημένων- Ολυμπιακών Αγώνων, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών έλαβαν εντολή να ξεκινήσουν ενδελεχή έρευνα για το κόστος και τις υπερτιμολογήσεις των έργων. Τότε ανακάλυψαν ότι είχαν γίνει απευθείας αναθέσεις στο όνομα της επιτυχίας των Αγώνων, σ’ένα ράλι σκανδαλωδών αποκλίσεων κόστους, από τον φάκελο διεκδίκησης μέχρι την αποστολή των τιμολογίων για το λογαριασμό.
Στον φάκελο διεκδίκησης των αγώνων το συνολικό κόστος των έργων ανερχόταν σε 7,741 δις ευρώ.
Σας παραθέτω στοιχεία από δημοσίευμα στην εφημερίδα Real news που κάνουν ανάλυση των Παραφουσκωμένων έργων.
Το τμήμα Ανάλυσης Οικονομικών Στοιχείων (Ε’) της 20ης Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών έκανε αναλυτική έρευνα για την εκτίμηση του τελικού κόστους των δαπανών των ολυμπιακών έργων, συγκρινόμενο με τον φάκελο διεκδίκησης. Οι ελεγκτές της διεύθυνσης συνέκριναν ένα προς ένα τα έργα στην περίοδο της διεκδίκησης με το τελικό κόστος, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε Αστρονομικά νούμερα.
Πρώτο στη λίστα της σπατάλης έρχεται το ΟΑΚΑ, καθώς το κόστος των έργων στον φάκελο διεκδίκησης δεν ξεπερνούσε τα 3.100.000 ευρώ, αλλά τελικά μας στοίχισε 399.000.000 ευρώ, με απόκλιση κόστους 12.771%!
Ακολουθεί το Παναθηναϊκό Στάδιο, για το οποίο αρχικά είχαν υπολογίσει 300.000 ευρώ, αλλά φαίνεται ότι έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους 3.733 φορές, με το ποσό να φτάνει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.
Από την έρευνα αποκαλύφθηκαν άλλα τουλάχιστον 21 μεγάλα έργα με σκανδαλώδεις αποκλίσεις κόστους. Το Ολυμπιακό κέντρο Τένις κόστισε 47,5 εκατομμύρια ευρώ, με διαφορά κόστους 286%.
Το Ολυμπιακό κλειστό γυμναστήριο κόστισε 8 εκατομμύρια ευρώ, με απόκλιση κόστους 186%.
Το ολυμπιακό κέντρο υγρού στίβου, από τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που είχε δηλωθεί στο φάκελο διεκδίκησης, έφτασε στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ, με απόκλιση κόστους της τάξεως του 543%
«Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πρέπει να μετονομαστεί σε Στάδιο Απόκλισης κόστους Ολυμπιακών Διαστάσεων», λέει στην «R» ένας από τους ελεγκτές που συμμετείχε στην έρευνα, αφού τελικά στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο 890 φορές περισσότερο από όσο αρχικά είχε υπολογιστεί. Μάλιστα, το Ολυμπιακό κέντρο Hockey, Baseball & Softball ξεπέρασε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αφού τελικά η απόκλιση κόστους έφτασε το 972% !!!!
Στο σπορ των αστρονομικών αποκλίσεων συμμετείχαν πολλές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα ο κατάλογος των έργων να είναι μακρύς. Ακολουθούν το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου με απόκλιση κόστους 342%, το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Νίκαιας Άρσης Βαρών που φτάνει το 309%, το Ολυμπιακό κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά με 618%, ενώ στην περίπτωση του Ολυμπιακού Κέντρου του Αγίου Κοσμά για το Τρίαθλο, προφανώς κάτι δεν πήγε καλά, αφού η απόκλιση είναι μόλις 13%.
Όλα, όμως πήγαν «καλά» για αυτούς που σχεδίασαν τις υπερτιμολογήσεις στην περίπτωση του έργου του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γουδίου και του Ολυμπιακού Κέντρου Μοντέρνου Πεντάθλου, με απόκλιση κόστους ύψους 1.029%! Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Τατοΐου- Μαρκοπούλου, η διαφορά κόστους ήταν 388%, ενώ στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκοπούλου έφτασε το 405%.


Τα έργα στο Καυταντζόγλειο στοίχησαν 6.073% πάνω από το αρχικό!
Η περιφέρεια
Κι αν για το λεκανοπέδιο Αττικής «πρωταθλητής» της απόκλισης αναδείχθηκε το ΟΑΚΑ, για την υπόλοιπη Ελλάδα οι «πρωταθλητές» έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, στην περίπτωση του οποίου η διαφορά κόστους είναι 6.073%, καθώς στον φάκελο διεκδίκησης τα έργα είχαν αποτιμηθεί με 1,1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά τελικά το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε 67,9 εκατομμύρια.
Με βραχεία κεφαλή ακολουθεί το Ολυμπιακό Στάδιο Πάτρας, με τη διαφορά κόστους να φτάνει στο 4.009%, και ακολουθούν το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας στον Σχοινιά με 200%, το Ολυμπιακό Κέντρο Κανόε/καγιάκ Σλάλομ στο Ελληνικό με 336% και το Ολυμπιακό Παναθηναϊκό Στάδιο Βόλου με 105%.
Η εθνική οδός Σχηματαρίου – Πάρνηθας, που δεν έγινε ποτέ και παραμένει μέχρι σήμερα ένας ορεινός δρόμος που χρησιμοποιούν μόνο τα οχήματα της Πυροσβεστικής, στοίχισε 2.200.000 ευρώ, με απόκλιση κόστους 267%.
Ακριβώς την ίδια απόκλιση είχε και το έργο της Ολυμπιακής Εγκατάστασης ορεινής Ποδηλασίας Πάρνηθας, ενώ στην περίπτωση των οδικών συνδέσεων του Ολυμπιακού Χωριού, η διαφορά κόστους έφτασε το 374%, αφού τα 200 εκατομμύρια ευρώ που δηλώθηκαν στον φάκελο διεκδίκησης δεν αρκούσαν -όπως φαίνεται- ούτε για το ένα τρίτο του έργου, καθώς το κόστος του ξεπέρασε τα 947 εκατομμύρια ευρώ”.
Τελικά η έρευνα του 2005 έφτανε να εκτιμήσει πως το κόστος των Αγώνων άγγιξε τα 13,5 δις από τα 7,741 που έγραφε ο φάκελος διεκδίκησης. Υπάρχουν βεβαίως υπόνοιες από άλλες πηγές που κάνουν λόγο για 20 δις..
Αλλά ακόμη και να λάβουμε υπόψη τα 13,5 δις, μιλούμε για «φούσκωμα» σχεδόν 100% από την εκτίμηση του φακέλου διεκδίκησης!
Επειδή:

Α) Ο Ελληνικός λαός τώρα καλείται να πληρώσει το λογαριασμό και
Β) Όλοι μαζί ΔΕΝ τα φάγαμε…
Ερωτώνται οι υπουργοί
1. Παραδόθηκαν τα στοιχεία της έρευνας του Υπ. Οικονομικών στον αρμόδιο Εισαγγελέα;
2. Αν ναι, ποιο το αποτέλεσμα της έρευνας;
3. Αν όχι, πρόκειται να κληθούν οι εμπλεκόμενοι σε κάθε ένα έργο ξεχωριστά και να λογοδοτήσουν για τις «εκρηκτικές» δαπάνες και τα «φέσια» που φόρτωσαν στον απλό εργαζόμενο και συνταξιούχο αυτής της χώρας;
4. Διερεύνησε το παραπάνω θέμα το ΣΔΟΕ και αν όχι πρόκειται να το κάνει ακόμη και τώρα;
5. Ποιοι ήταν οι συντάκτες και οι υπογράφοντες του φακέλου διεκδίκησης και να διευκρινιστεί αν κλήθηκαν και αυτοί να καταθέσουν για τα νούμερα που περιείχε ο φάκελος αυτός, βάσει των οποίων έγινε η διεκδίκηση, αλλά και η καμπάνια προπαγάνδας, έτσι ώστε να σωπάσουν οι φωνές που τότε προειδοποιούσαν για το υπέρογκο βάρος της διοργάνωσης και δέχονταν μόνο την χλεύη του κατεστημένου και των «παπαγάλων» του,
6. Ποιοι κατηγορήθηκαν για το τεράστιο σκάνδαλο της υπέρ-κοστολόγησης των Ολυμπιακών Αγώνων; (για οποιαδήποτε υπόθεση)
7. Αν λάβουμε υπόψη την εκτίμηση του ΥΠ. Οικονομικών πως οι Αγώνες κόστισαν 13,5 δις, μας λείπουν σχεδόν άλλα τόσα από αυτά που περιέχονταν στο φάκελο διεκδίκησης! Που πήγαν;
8. Κατά τη γνώμη των ερωτώμενων υπουργών, πρέπει να διερευνηθούν άμεσα οι επιμέρους υποθέσεις μία-μία; Πρέπει να οδηγηθούν οι εμπλεκόμενοι ανεξαρτήτως κύρους και θέσης στη Δικαιοσύνη και τελικά στη φυλακή. Τι θα πράξουν σχετικά λοιπόν και με τι χρονοδιάγραμμα;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος”



Ποιοί κρατούν κλειστό τον φάκελο των Ολυμπιακών αγώνων;
Οπως γίνεται αντιληπτό, κάποιοι προσπαθούν να μην ανοίξει ο φάκελος των Ολυμπιακών Αγώνων, να μην γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα της έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών, να μην λογοδοτήσουν για την εγκληματική απόκλιση προϋπολογισμών και εφαρμογής, των έργων και “ημερών” των Αγώνων δια το “μεροκάματο”.
Εάν η υπέρβαση του 300% δεν αποτελεί σκάνδαλο, τότε κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουμε χάσει ως έθνος την αίσθηση του μέτρου.
Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, από το Ελληνικό δημόσιο, τα αποτελέσματα της οποίας να αποστείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ας πράξουμε επιτέλους αυτό το οποίο σε άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο, τον σεβασμό και τον έλεγχο του πώς διαχειρίζονται κάποιοι, τον “ιδρώτα” και τον “κόπο” των Ελλήνων πολιτών.


Πηγές: www.tovima.gr,  www.newsbomb.gr, anti-ntp.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.