Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

"Σαρώνει" η κρίση και τα ξενυχτάδικα του αεροδρομίου

Η οικονομική κρίση σαρώνει και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης της Θεσσαλονίκης καθώς έχει ενσκήψει επιδημία «λουκέτων» μετά το 2009. Έτσι στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία», όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσαν δεκάδες θερινά καταστήματα του είδους, με αποτέλεσμα να σημειώνεται συχνά μεταμεσονύχτιο μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, τα εναπομείναντα κέντρα διασκέδασης μετριούνται πλέον στα δάχτυλα.
«Από 22 νυχτερινά μαγαζιά το 2009, πλέον λειτουργούν κανονικά στην περιοχή του αεροδρομίου μόνο τρία», ισχυρίστηκε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κέντρων Διασκέδασης «Μέθεξις», Ιγνάτιος Μάγκος, σύμφωνα με τον οποίο, ενώ οι Έλληνες επιθυμούν ακόμη, σε αναλλοίωτο βαθμό, να διασκεδάζουν όπως τα προηγούμενα χρόνια, δυσκολεύονται να επιχειρήσουν τακτικά μια νυχτερινή έξοδο, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Το κλείσιμο των καταστημάτων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι εκατοντάδες άνθρωποι, καθώς τα 19 καταστήματα, που διέκοψαν τη λειτουργία τους, απασχολούσαν κατά μέσο όρο 40-50 άτομα έκαστο, συμπεριλαμβανόμενων σερβιτόρων, τραγουδιστών και τραγουδιστριών, μουσικών, καθαριστών κτλ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ενδεχόμενες έμμεσες απώλειες για τα περιφερειακά
επαγγέλματα (π.χ., υπάλληλοι σε κάβες, προμηθευτές κτλ). Επιδρομές στα παρατημένα καταστήματα για κλοπές καλωδίωνΠρόσθεσε δε, ότι τα περισσότερα από τα μαγαζιά αυτά «δεν είναι ότι έκλεισαν προσωρινά για να ξανανοίξουν, αλλά οι ιδιοκτήτες έχουν αναγκαστεί να τα
παρατήσουν κυριολεκτικά στο έλεος των διαρρηκτών». Σύμφωνα με τον κ.Μάγκο, το φαινόμενο των επιδρομών στα παρατημένα καταστήματα, π.χ., για κλοπές καλωδίων, από τα οποία αφαιρείται προς πώληση ο χαλκός, είναι συχνότατο, με βασικούς υπαίτιους «εισαγόμενους» από άλλες χώρες διαρρήκτες.



Έκλεισαν έξι στα δέκα νυχτερινά κέντρα στην Κ.ΜακεδονίαΣυνολικά στην Κεντρική Μακεδονία υπολογίζεται ότι έχουν κλείσει από το 2009 μέχρι σήμερα έξι στα δέκα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης (ποσοστό 60%). Βέβαια, το φαινόμενο αυτό, αν και -σύμφωνα με τον κ.Μάγκο- πιθανότατα ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα, δεν αφορά πλέον μόνο αυτή, αλλά έχει επεκταθεί στο σύνολο της χώρας.
«Πανελλαδικά, οι κάβες δηλώνουν μια πτώση της τάξης του 40% στην κατανάλωση ποτών από τους μεγάλους πελάτες τους, δηλαδή τα μαγαζιά. Ο τζίρος των κέντρων διασκέδασης εκτιμούμε ότι έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό γιατί ακόμη και στα μαγαζιά που παραμένουν σε λειτουργία και γεμίζουν, οι πελάτες καταναλώνουν μόνο τα απαραίτητα για την είσοδό τους και μένουν σε αυτά όλο το βράδυ», σημειώνει ο κ.Μάγκος. 'Οπως υποστηρίζει, αν κάποτε οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων εθεωρείτο ότι βγάζουν πολλά λεφτά, σήμερα «ο καλύτερος απλά μπορεί να συντηρεί τον χώρο του για να μην τον χάσει».
Ο ίδιος ισχυρίστηκε, τέλος, ότι γάγγραινα για τα νόμιμα καταστήματα του είδους αποτελεί η παράτυπη μετατροπή μεγάλου αριθμού μπιτς μπαρ, πχ, στη Χαλκιδική, σε «μπουζουξίδικα», που φιλοξενούν καλλιτέχνες και ζωντανή μουσική, χωρίς όμως να διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.