Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Καθησυχαστικός ο δήμος για τα 5 κρούσματα φυματίωσης


Διαβεβαιώσεις ότι δεν εμπνέουν ανησυχία τα κρούσματα μόλυνσης από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, που διαπιστώθηκαν στον παιδικό σταθμό του Δήμου Θεσσαλονίκης «Μ. Αλέξανδρος» στην Κάτω Τούμπα, δίνει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής από τα νήπια που εξετάστηκαν από το Αντιφυματικό Κέντρο του νοσοκομείου Παπανικολάου, έχουν εντοπιστεί 5 κρούσματα με θετική Mantoux, ενώ από το Σεπτέμβριο θα πρέπει υποχρεωτικά να επανεξεταστούν όλα τα παιδάκια που βρέθηκαν με αρνητική Mantoux, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται και να αυξηθεί καθώς ένας φυματικός μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια 6-8 μήνες πριν να αρρωστήσει και να παρουσιάσει συμπτώματα.
Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε στις 20/ 06/ 2012 τους γονείς των νηπίων ότι παρουσιάστηκε κρούσμα φυματίωσης σε εργαζόμενο του Βρεφονηπιακού Σταθμού Μέγας Αλέξανδρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Για το λόγο αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας έδωσε οδηγίες στην παιδίατρο του σταθμού να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τον προληπτικό έλεγχο των μικρών μαθητών.
Έτσι μετά από μια εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 26/06/12 , η παιδίατρος του παιδικού σταθμού, όπως αναφέρει το επίσημο έγγραφο, ήρθε σε συνεννόηση με το Αντιφυματικό Κέντρο, ώστε να πραγματοποιήσει επιτόπιο προληπτικό έλεγχο.
Τρεις ημέρες αργότερα το Ιατρείο Λοιμώξεων της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ενημέρωνε τους γονείς ότι βρέθηκαν με θετική Mantoux 5 νήπια.  

Καθησυχαστική
Καθησυχαστική για την κατάσταση της υγείας των πέντε παιδιών τα οποία βρέθηκαν θετικά στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης εμφανίζεται η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του θέματος από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Γκιουλέκα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η κ. Γούλα διευκρινίζει ότι και τα πέντε παιδιά δεν έχουν νοσήσει από φυματίωση καθώς ακολουθούν θεραπευτική αγωγή.
«Επρόκειτο για ένα μόνο κρούσμα φυματίωσης σε ενήλικα, που εκδηλώθηκε στα τέλη Ιουνίου, σε παιδικό σταθμό του δήμου. Για το κρούσμα αυτό ενημερώθηκαν οι γονείς των παιδιών. Παράλληλα είχαμε επικοινωνία με τη διεύθυνση Υγείας από την οποία μας δόθηκαν οδηγίες. Ορίστηκε ημέρα εμβολιασμού των παιδιών με Μαντού (Mantoux) ενώ ενημερώθηκε και ειδικός λοιμωξιολόγος. Από την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν τα παιδιά, πέντε από αυτά βρέθηκαν θετικά στο Μαντού και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν θεραπευτική αγωγή» αναφέρει η κ. Γούλα και σημειώνει ότι τα παιδιά θα υποβληθούν σε νέα εξέταση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.