Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Διάβρωση «καταπίνει» ακτές Περαίας και Ν.Επιβατών


"Εξαφανίζεται" η ακτή από την Περαία μέχρι την Αγία Τριάδα. Για να εξεταστεί και να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο, ο Πάνος Ζέρβας, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, ζητά τη σύσταση ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αναλάβει να μελετήσει και να καταγράψει την έκταση του προβλήματος διάβρωσης, που παρατηρείται δια γυμνού οφθαλμού πλέον, στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού.

Όπως αναφέρει, η διάβρωση στην ανατολική ακτή, που ξεκινάει από την Καλαμαριά και φτάνει μέχρι την Αγία Τριάδα, «είναι προφανές ότι προκαλείται από τις κατασκευές που ξεφυτρώνουν στην ακτή, όπως το αλιευτικό καταφύγιο των Νέων Επιβατών [...] και κυρίως- η επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10/28 στο αεροδρόμιο Μακεδονία, με κάθετο μπάζωμα του Θερμαϊκού σε μήκος ενός χιλιομέτρου».
Σύμφωνα με τον κ.Ζέρβα, η διάβρωση «εξαφανίζει» την ακτή, από το αεροδρόμιο ως την Αγία Τριάδα. «Σε λίγο ο παραλιακός δρόμος θα πέσει στη θάλασσα, ενώ τα Τσαΐρια, μια έκταση-φιλέτο 2.300 στρεμμάτων δίπλα στην Περαία, θα επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν το 1916, δηλαδή θα ξαναγεμίσει θαλασσινό νερό. Η θεραπεία που προβλέπεται είναι πραγματικά εφιαλτική: οριζόντιοι και κάθετοι κυματοθραύστες από μεγάλα βράχια (μπλόγκια) και τσιμεντάρισμα της ακρογιαλιάς», υπογραμμίζει. Προσθέτει ότι η προτεινόμενη ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να εντοπίσει τις αιτίες των προβλημάτων να κάνει πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση μελλοντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.