Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Απαιτείται συστράτευση όλων στο θέμα της καθαριότητας


Είχαμε δεν είχαμε, τα καταφέραμε ώστε ο δήμος Θερμαϊκού να γίνει από τους πιο βρώμικους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης για να μην πούμε και όλης της Ελλάδος. Με βουνό τα σκουπίδια και τα ογκώδη απορρίμματα και μάλιστα δίπλα στις πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής. Για ποια ανάπτυξη, ποια τουριστική αξιοποίηση, ποια προσέλκυση επενδυτών μπορούμε να μιλάμε όταν δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε το πιο απαραίτητο αγαθό για τους πολίτες, μαζί με το νερό, που είναι η καθαριότητα;

Γίναμε βαρετοί να γράφουμε ξανά και ξανά για το ίδιο θέμα. Ας μας συγχωρέσουν οι αναγνώστες μας για την επανάληψη αυτή. Όμως  η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, πριν καταπιαστούν με οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, θα έπρεπε να δουν το πρόβλημα της καθαριότητας, που για εμάς είναι το Άλφα και το Ωμέγα στη λειτουργία ενός δήμου. Πολύ περισσότερο που η αποκομιδή των σκουπιδιών και γενικότερα η καθαριότητα, είναι ανταποδοτική και την πληρώνουν οι πολίτες μέσα από τα δημοτικά τέλη.
Δεν είναι στις προθέσεις μας να λαϊκίσουμε. Δεν τα γράφουμε όλα αυτά γιατί θέλουμε να κάνουμε κριτική για την κριτική στη δημοτική αρχή. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τα προβλήματα του δήμου και την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία αυτός βρίσκεται. Γνωρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών για την εξεύρεση χρημάτων προκειμένου να μπορέσουν να κινηθούν τα απορριμματοφόρα και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις των υπαλλήλων καθαριότητας. Βλέπουμε τον τιτάνιο αγώνα που δίνει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας ώστε να βρει εργάτες, να λειτουργεί σωστά ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων της Μηχανιώνας, να υπάρχει μία στοιχειώδης καθαριότητα στις οκτώ δημοτικές κοινότητες του δήμου Θερμαϊκού.
Θεωρούμε ότι οι φιλότιμες αυτές προσπάθειες δεν αρκούν. Ούτε έχουμε πειστεί ότι με την ανάθεση μέρους της καθαριότητες σε ιδιώτη, θα επιλυθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα.
Εκείνο που κατά τη γνώμη μας χρειάζεται, είναι να υπάρξει μία γενική κινητοποίηση των πάντων στο θέμα της καθαριότητας. Από τη δημοτική αρχή και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Με καλή επαφή και συντονισμό με όλους τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής. Με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση και του τελευταίου δημότη. Με εκστρατείες καθαριότητας, όπου το καλό παράδειγμα θα το δίνουν πρώτοι και καλύτεροι οι δημοτικοί μας άρχοντες, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ώστε με αυτό τον τρόπο να αναπτυχθεί και το κίνημα του εθελοντισμού στον τομέα αυτόν. Ένα κίνημα που δεν αναπτύσσεται μόνο με ευχολόγια και αφ΄ υψηλού προτροπές, αλλά θέλει ζωντάνια, πρωτοβουλίες, ιδέες, δράσεις, κάτι για το οποίο χωλαίνει ο δήμος Θερμαϊκού.
Και κάτι τελευταίο και πολύ ουσιαστικό που το έθεσαν και πολλοί αναγνώστες μας: Πόσα χρήματα επιτέλους κοστίζει αυτός ο περιβόητος σπαστήρας για τα ογκώδη αντικείμενα, προκειμένου να απαλλαγεί η περιοχή μας από το άθλιο θέαμα που παρατηρείται σήμερα από κάποιους ασυνείδητους δυστυχώς, οι οποίοι επιμένουν να ρίχνουν τα άχρηστα γιαυτούς αντικείμενα, μαζί με τα αγριόχορτα από τα οικόπεδά τους σε όποιο σημείο βρουν; Κι ακόμη, τι κάνει εν προκειμένω η δημοτική αστυνομία στην κατεύθυνση αυτή; Πόσα πρόστιμα βεβαίωσε το τελευταίο διάστημα σε βάρος ασυνείδητων πολιτών;
Κλείνοντας, θεωρούμε ότι ο δήμος Θερμαϊκού θα πρέπει να σημάνει μία συστράτευση δυνάμεων στον τομέα της καθαριότητας. Ζητώντας την βοήθεια και τη συλλογική δραστηριότητα από όλες τις υπηρεσίες του δήμου, όλες τις δημοτικές παρατάξεις, όλες τις οργανώσεις και τους φορείς. Και με βάση την ανταπόκριση που θα υπάρξει, θα δούμε επιτέλους και ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά αγαπούν τον τόπο τους, αποδεικνύοντάς το με έργα και όχι με εύκολη κριτική από τους καναπέδες των κλιματιζόμενων γραφείων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.