Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς Ευρωπαίους: "Φέρτε πίσω τα κλεμμένα και μετά λογαριαζόμαστε

«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα και μετά κάνουμε λογαριασμό», είπε απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος από τη Φλώρινα όπου βρέθηκε για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε την ανάγκη να επιδείξει σεβασμό η Ευρώπη σε όλα τα μέλη της. Και όπως χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να ζητήσουμε "τεφτέρι", να δούμε τί ακριβώς χρωστάμε και με όρους ισοτιμίας να ξεπληρώσουμε ό,τι χρωστάμε. Αλλιώς, μια Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη και σεβασμό σε όλα της τα μέλη, τί είναι αλήθεια;» και αναρωτήθηκε: «Η Ευρώπη ανταποκρίνεται στο όραμα των πρώτων ευρωπαϊστών ή έχει καταντήσει ένα σύστημα τραπεζικής τοκογλυφίας;»


Ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη να "ανασταλούν" οι ιδεολογίες, να πέσουν μια για πάντα οι πολιτικές ιδεοληψίες. Μάλιστα πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «μόνο αν στρατευθούμε μαζί, αν γίνουμε ένα, μόνο τότε θα ορθώσουμε ανάστημα και θα καταφέρουμε κάτι. Η μακραίωνη ιστορία μας αυτό έχει δείξει και τα πρότυπα που έχουμε είναι πολλά.


Το ιστορικό παράδειγμα των Φλωρινιωτών και όλων των ηρώων Ελλήνων είναι δίπλα μας. Το ζούμε, το ψηλαφίζουμε μέσα από τα μνημεία μας, τον πολιτισμό μας. Αυτόν τον πολιτισμό δώσαμε στην Ευρώπη και γι` αυτόν αγωνιστήκαμε ανά τους αιώνες... Για όλα αυτά που εκλάπησαν και είναι στα μεγάλα Μουσεία της Ευρώπης. Ας μας φέρουν πίσω τα κλεμμένα και ας κάνουμε τότε τους λογαριασμούς μας" κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.