Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

"Μακριά από μένα και όπου θέλει ας πάει..."

"Βουνό" τα πεταμένα ξερόχορτα. Κι αυτός που τα έριξε εκεί, δεν
σκέφτηκε ότι μία τυχαία σπίθα μπορεί να κάνει παρανάλωμα την περιοχή.
Τι να πει κανείς για κάποιους ανεύθυνους οι οποίοι ρίχνουν τα απορρίμματά τους όπου βρουν. Ακόμη και αν πρόκειται για χόρτα, όπως δείχνει η φωτογραφία μας.  Η λογική του «μακριά από μένα και όπου θέλει ας πάει», δείχνει μία νοσηρή, μία φασιστική νοοτροπία. Κι αυτός που ανεξέλεγκτα πετάει τα ξερόχορτα όπου βρει, έστω κι αν τα αποθέτει δίπλα σε κάδους σκουπιδιών, αδιαφορεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η πράξη του, για την τυχαία σπίθα που μπορεί να αποτεφρώσει μία ολόκληρη περιοχή.

Και βέβαια, οι ασυνείδητοι ενεργούν όπως θέλουν. Το πρόβλημα είναι τι κάνουν οι τοπικές αρχές, η υπηρεσία καθαριότητας, η δημοτική αστυνομία, οι τοπικές κοινότητες που θα έπρεπε να είναι αμείλικτες απέναντι σε τέτοια φαινόμενα αδιαφορίας, αναλγησίας και κοινωνικού ζαμανφουτισμού.
Θα το πούμε για μία ακόμη φορά: Οι νοσηρές πολιτικές ηγεσίες, που για δεκαετίες κυβέρνησαν τον τόπο, πέραν του ότι διαμόρφωσαν και έναν βαρύτατα νοσούντα κρατικό μηχανισμό, διαμόρφωσαν επίσης, με την πρακτική και την εύκολη συνθηματολογία τους, και ένα ισχυρό κομμάτι της κοινωνίας κατ' εικόνα και ομοίωση τους. Άλλοτε χαϊδεύοντας, άλλοτε εκμεταλλευόμενοι και άλλοτε υποκινώντας, πάντοτε για το κομματικό και το προσωπικό συμφέρον τους, τις κάθε άλλο παρά υγιείς δράσεις και αντιδράσεις μεμονωμένων ατόμων και οργανωμένων ομάδων συμφερόντων. Η μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε, θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί την ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας και στο θέμα αυτό. Θα γίνει επιτέλους αυτό το άλμα; Δύσκολο το βλέπουμε……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.