Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Κριτική Στεφανίδη για τα πεπραγμένα της διοίκησης Μαυρομάτη

του Κυριάκου Στεφανίδη
Έχουν περάσει 4 μήνες από τότε που ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου μας η παράταξη Νέα Πορεία. Προσωπικά παρακολουθώ την πορεία της νέας δημοτικής αρχής και αγωνιώ καθημερινά. Βλέπω κάποια θετικά και αρκετά αρνητικά, και για δεύτερη φορά αναγκάζομαι να εκφραστώ στα τοπικά ΜΜΕ. Αισθάνομαι ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια δεύτερη φωνή εκτός της «Συμπολιτείας», όχι απαραίτητα για να κάνει κριτική - πολιτική, αλλά για να πει την άποψη της – αν έχει άποψη. 


Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος της 5ετούς θητείας αυτής της διοίκησης πολλοί θα είναι αυτοί που θα έχουν ξαφνικά «πολιτική άποψη». Αλλά δεν είναι έτσι. Η διαφορετική άποψη - αν υπάρχει - πρέπει να κατατίθεται άμεσα, για να βοηθήσει την διοίκηση και να διαφωτίσει τους δημότες, πάντα για το καλό του τόπου μας. Δεν εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά ως «σωτήριο πυροτέχνημα».
Η παράταξή μας "Δημιουργική Ανανέωση" δεν συμπορεύτηκε προεκλογικά με κανέναν υποψήφιο δήμαρχο, επειδή είχε διαφορετικές πολιτικές θέσεις και αρχές, τις οποίες παρουσιάσαμε προεκλογικά. Καλέσαμε τον νικητή των εκλογών να θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του τόπου μας και προσφερθήκαμε – φυσικά χωρίς ανταλλάγματα - να παράσχουμε κάθε ενημέρωση για οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο οραματιστήκαμε και αποτυπώσαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Μάλιστα κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για να υπάρξει αντιδημαρχία ανάπτυξης και συνεργασία με τον αναβαθμισμένο ρόλο της ΤΕΘ ΑΕ και της ΔΑΝΕΘ. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.

Τα θετικά της διοίκησης
Στα θετικά της νέας διοίκησης είναι ότι προσπαθεί πράγματι να βελτιώσει την καθαριότητα. Αν και σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν την προσπάθεια παίζει ο συμβαλλόμενος ιδιώτης, που ανέλαβε επί θητείας του κου Αλεξανδρή, το γεγονός ότι έχει καθαριστεί επιτέλους ο όρχος των οχημάτων στην Μηχανιώνα και ότι υπάρχει ένα βελτιωμένο πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων, αποτελεί θετικό πρόσημο για την διοίκηση. Επίσης θετικό είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι τρύπες που υπάρχουν στο οδόστρωμα, αν και ευθύνη για τις κακοτεχνίες στην Μηχανιώνας έχει ο ίδιος ο δήμαρχος που ήταν διοίκηση παλαιότερα. Επίσης θετικό είναι ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης και με τα περιορισμένα οικονομικά μέσα που διαθέτει ο δήμος έγιναν αρκετές σημαντικές ασφαλτοστρώσεις. Σημαντικό και θετικό είναι το γεγονός ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια να γίνουν νέες αθλητικές υποδομές στον δήμο μας. Τέλος θετικό θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την προσπάθεια που κάνει ο δήμαρχος να βελτιώσει την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και των δημοτικών επιχειρήσεων.

Φρου-φρου και αρώματα
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «Ελληνο-Ιορδανικό Συμπόσιο». Ένα απλοϊκό επικοινωνιακό παιχνίδι που απευθύνεται σε αδαείς, αφού δεν υπάρχει προς το παρόν σοβαρή προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης, υπάρχουν ελάχιστες τουριστικές υποδομές στον δήμο μας και δεν υπάρχουν Ιορδανοί τουρίστες στην Ελλάδα.
Κε Μαυρομάτη και κε Μισαλέμη
Δεν χρειαζόμαστε φιέστες και μεγάλα λόγια, αλλά ουσιαστικά χειροπιαστά έργα, πριν τα λόγια.

Τα αρνητικά της διοίκησης
Θεωρώ ανέντιμο και ανήθικο να ακούω από τον κο Μαυρομάτη ότι παρέλαβε υπερχρεωμένο δήμο. Αν πράγματι οι υποχρεώσεις του δήμου ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, τότε ο δήμαρχος θα έπρεπε να επαινέσει την προσπάθεια που έκανε ο τέως δήμαρχος κος Αλεξανδρής και μείωσε το κατά 4 και πλέον εκατομμύρια το έλλειμμα του δήμου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα του δήμου το δημιούργησε ο ίδιος ο κος Μαυρομάτης ως δήμαρχος του πρώην δήμου Μηχανιώνας .
Επίσης θεωρώ ότι η εξυπηρέτηση από την δημοτική αρχή ιδιοτελών συμφερόντων αποτελεί διαφθορά. Συγκεκριμένα η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΘ είναι ξεκάθαρη ενέργεια με αμιγώς ιδιοτελή κίνητρα. Η διοίκηση θέλησε με την απόφαση του ΔΣ 333/2014 (ΑΔΑ ΨΛΕΦΩΡ2-ΖΡΒ) να προσλάβει στην θέση του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΘ έναν Γεωπόνο – υποψήφιο με την παράταξη του δημάρχου - αντί για Πολιτικό Μηχανικό ή Υγιεινολόγο Μηχανικό ή Μηχανολόγο Μηχανικό ή Οικονομολόγο ή Χημικό Μηχανικό ή περιβαλλοντολόγο, κλπ, όπως κάνουν όλοι σχεδόν οι δήμοι στην Ελλάδα. Φυσικά δεν ζήτησε από τον υποψήφιο να έχει μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα υδρεύσεως - αποχετεύσεως και προστασίας του υδατίνου περιβάλλοντος ή στην διοίκηση επιχειρήσεων ή ΟΤΑ, κλπ όπως κάνουν όλοι σχεδόν οι δήμοι στην Ελλάδα. Και φυσικά δεν ζήτησε από τον υποψήφιο να έχει εμπειρία σε άλλη υπηρεσία διαχείρισης συστημάτων υδρεύσεως – αποχετεύσεως, είτε ως διευθυντής ή προϊστάμενος σε άλλη ΔΕΥΑ, όπως κάνουν όλοι σχεδόν οι δήμοι στην Ελλάδα.
Η συμπεριφορά αυτή της διοίκησης του Δήμου μας συνιστά παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας και επιφέρει υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου. Η παραπάνω πράξη είναι αντίθετη με την αρχή της ικανοποίησης του συμφέροντος των δημοτών και αποτελεί προσβολή και υποτίμηση της νοημοσύνης του κάθε δημότη που ενδιαφέρεται να πάει ο τόπος του μπροστά. Είναι άδικο να έχουν δικαίωμα στην εργασία κάποιοι – «γλίτσες» του συστήματος - οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν τους ψήφους που υποτίθεται ότι είχαν και να αποκλείονται ικανοί άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τον δήμο μας.

Αγαπητοί κύριοι της διοίκησης

Η Ελλάδα σήμερα είναι υποδουλωμένη στους δανειστές της και μια βασική αιτία είναι ότι τόσα χρόνια δεν μπόρεσε να αποκτήσει ένα αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο σύστημα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Εσείς ως «νέα» διοίκηση, φαίνεται ότι δεν επιθυμείτε να αντιστρέψετε αυτό το κλίμα. Αντί να απορρίψετε την λογική των «ημετέρων και αντιπάλων» συνεχίζετε με την ίδια λογική να είστε δέσμιοι προεκλογικών υποσχέσεων.


Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ να συμβαίνουν τέτοιες αδικίες. Όλοι οι δημότες έχουν δικαίωμα στην εργασία και οι ευκαιρίες δεν είναι μόνο για ορισμένους. Αυτές οι πράξεις υποθηκεύουν το μέλλον του Δήμου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.