Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Κάποιες σκέψεις για το «Ελληνο-Ιορδανικό Συμπόσιο»

Οι συντελεστές της εκδήλωσης φωτογραφίζονται μπροστά στη σημαία της Ιορδανίας
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Με χαρά, έλαβα την πρόσκληση του προέδρου της Τουριστικής Επιχείρησης Θερμαϊκού, Ιωσήφ Μισαλέμη, να πάρω μέρος στο συμπόσιο, που οργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο ΧEΝΙΑ – Helios της Περαίας, για την «τουριστική συνεργασία ανάμεσα στο δήμο Θερμαϊκού και την Ιορδανία», όπως ήταν ο τίτλος του. «Μπράβο», σκέφτηκα «θα έχουμε τουρίστες από την Ιορδανία».

Δεν με ξένισε το γεγονός ότι ήμουνα ο μοναδικός εκπρόσωπος παράταξης της αντιπολίτευσης, που παρακολούθησε τις εργασίες του συμποσίου. Βασική αρχή μας σε τέτοια θέματα, όπως η τουριστική προβολή της περιοχής μας, η ανάπτυξή της, και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν, προκειμένου να δουλέψουν τα μαγαζιά μας και να βρουν δουλειά οι άνεργοι νέοι μας, δεν χωρούν παραταξιακές σκοπιμότητες, ούτε μικροπολιτικές πρακτικές. Μακάρι να γίνονται σωστά και σοβαρά πράγματα σ’ αυτό τον αναξιοποίητο μέχρι σήμερα τόπο, κι εμείς θα τα χειροκροτούμε με όλη μας την καρδιά. Ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο εμπνευστής τους.
Χαρήκαμε επίσης, που ακούσαμε στην εκδήλωση, τόσο από το δήμαρχο κ. Ι.Μαυρομάτη, όσο και από τον κ.Μισαλέμη, ότι θα υπάρξει εξωστρεφής λειτουργία της ΤΕΘ και άνοιγμά της προς διάφορες μορφές προσέλκυσης τουριστών. «Επιτέλους, σκεφθήκαμε, θα σταματήσει η τουριστική επιχείρηση να ασχολείται μόνο με το… γραφείο κηδειών, όπως γινότανε τα τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της.
Αν μάλιστα μας δίνανε το λόγο σ’ αυτό το συμπόσιο (καθώς την αντιπολίτευση όλες οι διοικήσεις τη θέλουν μόνο σε διακοσμητικό ρόλο), θα παρουσιάζαμε περιληπτικά και τις επεξεργασμένες προτάσεις της παράταξής μας, της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», για την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την περιοχή μας, μέσω της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού, του αθλητικού τουρισμού, του πολιτιστικού και μαθητικού τουρισμού κ.α. Και με αιχμή βέβαια, πάντα, την προσέλκυση τουριστών από την «πηγή» για το δήμο μας, που πρέπει να είναι οι γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Καλοδεχούμενοι οι Ιορδανοί τουρίστες (εάν φυσικά έρθουν και δεν καταντήσουν ανέκδοτο του στυλ «Αλβανοί τουρίστες»), θα τους υποδεχτούμε μετά «Βαίων και κλάδων». Όμως αυτοί που θα ξελασπώσουν τουριστικά την περιοχή μας, θα είναι αφενός μεν οι Βαλκάνιοι γείτονές μας (Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Σέρβοι, Τούρκοι κ.α.), που μπορούν να έλθουν οδικώς στις παραλίες του Θερμαϊκού και αφετέρου οι ΒορειοΕυρωπαίοι. Εκεί πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους οι αρμόδιοι του δήμου και της ΤΕΘ. Και όσο γρηγορότερα οργανωθούν παρουσιάσεις των τουριστικών δυνατοτήτων του Θερμαϊκού σε Σόφια, Σκόπια, Βελιγράδι, Κωνσταντινούπολη κλπ, τόσο το καλύτερο.
Κάτι ακόμη: Επικροτήσαμε την πρωτοβουλία του δήμου Θερμαϊκού και της ΤΕΘ για τη διοργάνωση αυτού του «Ελληνο-Ιορδανικού Συμποσίου», όπως αποκλήθηκε. Αποχωρώντας όμως από την αίθουσα, φύγαμε με την απορία για το που πραγματικά απέβλεπε και σε τι αποσκοπούσε. Να προσελκύσει Ιορδανούς τουρίστες και επιχειρηματίες στο δήμο Θερμαϊκού; Ή μήπως να διαφημίσει τις τουριστικές δυνατότητες της Ιορδανίας στο κοινό της περιοχής μας; Καθώς, αν εξαιρέσει κανείς τα λιγοστά λόγια για τις τουριστικές δυνατότητές του Θερμαϊκού, που ανέφεραν στους χαιρετισμούς τους ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης και ο πρόεδρος της ΤΕΘ κ.Μισαλέμης, και ένα ανάλογο ολιγόλεπτο σχετικό βιντεάκι που προβλήθηκε, το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης, επί μία και πλέον ώρα, καταναλώθηκε στην παρουσίαση των τουριστικών αξιοθέατων της Ιορδανίας.
Και μπορεί να φύγαμε πιο ενημερωμένοι από το συμπόσιο για τις ομορφιές του Αμμάν, του Ιορδάνη ποταμού, της Νεκράς Θάλασσας, της Γέρασας, της Μάνταμας και της Πέτρας, παρακολουθώντας και σχετικές φωτογραφίες ή βίντεο, που παρουσιάστηκαν στις ομιλίες της επίτιμης προξένου της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη, Δέσποινας Μαντά, του πατέρα Γρηγόριου, διευθυντή της Ιερατικής σχολής Θεσσαλονίκης και της δημοσιογράφου Ντέπυς Χιωτοπούλου. Όμως, ειλικρινά, δεν καταλάβαμε πως, μέσω αυτής της εκδήλωσης, θα προβληθούν οι φυσικές ομορφιές και οι τουριστικές δυνατότητες της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, του Αγγελοχωρίου, της Νέας Μηχανιώνας, της Επανομής, της Κερασιάς ή του Μεσημερίου.
Επομένως, λέμε ΝΑΙ στη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων, όμως με άλλο περιεχόμενο και το κυριότερο, με καλύτερη προετοιμασία και αποδοτικότερες συμμετοχές. Ειδικότερα δε για το θέμα αυτό, θα επανέλθουμε σύντομα με συγκεκριμένες προτάσεις. Και για να αποδείξουμε ότι η ενασχόλησή μας με τις τουριστικές δυνατότητες του δήμου Θερμαϊκού δεν είναι σημερινή και ευκαιριακή, παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από μία συνέντευξη που είχαμε δώσει τον περασμένο Μάρτιο στον ραδιοφωνικό σταθμό FM-100, όπου μεταξύ των άλλων τονίζαμε και τα ακόλουθα:
«Πιστεύω ότι ο τουρισμός είναι βασικό εργαλείο για την περιοχή μας. Πολύ περισσότερο που ζούμε σε έναν αληθινό παράδεισο. Είναι ελάχιστοι οι δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και νησιωτικοί, που να διαθέτουν 52 χιλιόμετρα ακτογραμμής, όπως ο δήμος Θερμαϊκού. Εμείς αυτό το «δώρο» μπορούμε κάλλιστα να το αξιοποιήσουμε. Προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες, θα δουλέψουν περισσότερο τα καταστήματα του Θερμαϊκού, κατά συνέπεια θα απασχοληθούν περισσότεροι από τους χιλιάδες νέους μας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Οπότε, και τα καταστήματα, αυξάνοντας το τζίρο τους, θα πληρώνουν περισσότερα στο δήμο, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων του. Ώστε να μπορέσει και ο δήμος Θερμαϊκού να μειώσει τα δυσβάστακτα σήμερα δημοτικά τέλη».

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του δήμου, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης σημείωσε στο χαιρετισμό του, στο Ελληνοιορδανικό Συμπόσιο, ότι για την περιοχή, ο τουρισμός συνιστά μία από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες, πηγή πλούτου και διέξοδος για την αύξηση της απασχόλησης. «Οι φυσικές ομορφιές, τα 52 χιλιόμετρα της ακτογραμμής, η εγγύτητα με τη Θεσσαλονίκη της ιστορίας και των μνημείων είναι πλεονεκτήματα που παραμένουν έως σήμερα σε σημαντικό βαθμό αναξιοποίητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας τη μεγάλη σημασία που έχουν η φιλικότητα και η κοινωνικότητα των ανθρώπων, αλλά και ο επαγγελματισμός των επιχειρηματιών. «Η περιοχή μας διαθέτει τα απαιτούμενα για την προσέλκυση και τη φιλοξενία επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στο δήμο αντιλαμβανόμαστε την υποχρέωση να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια δυναμικά» είπε ο Γ. Μαυρομάτης, ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε τη διοργάνωση κι άλλων ανάλογων εκδηλώσεων στο άμεσο μέλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.