Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ψήφισμα του Δ.Σ. Θερμαϊκού για τον άδικο, σε βάρος της Αυτοδιοίκησης Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού, με ψήφισμά του, που κατατέθηκε από τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», επισημαίνει ότι ο Κρατικός  Προϋπολογισμός του έτους 2015, πλήττει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ο.Τ.Α. για να διασφαλίσουν αφενός την οικονομική τους βιωσιμότητα, αφετέρου τη δυνατότητά τους να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, καθώς μειώνονται τα έσοδα τους από τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στη λειτουργία των ΟΤΑ, το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού προτείνει σειρά οκτώ μέτρων, προκειμένου να αρθεί η αδικία που γίνεται κατά της αυτοδιοίκησης με τις περικοπές.
Σημειώνεται ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε με τις ψήφους της συντριπτικής πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, εκτός των φιλοκυβερνητικών δημοτικών συμβούλων της παράταξης Τσαμασλή, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι γενικά "κατά των ψηφισμάτων".
Αναλυτικά το ψήφισμα, έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού, θεωρεί ότι το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2015, πλήττει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ο.Τ.Α. για να διασφαλίσουν αφενός την οικονομική τους βιωσιμότητα, αφετέρου τη δυνατότητά τους να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, καθώς μειώνονται τα έσοδα τους από τις κρατικές επιχορηγήσεις: α) σε απόλυτους αριθμούς β) σε σχέση με τις αυξήσεις των φορολογικών εσόδων στα οποία συμμετέχουν οι ΚΑΠ και γ) σε σχέση με τα έσοδα που έπρεπε να τους αποδίδονται με βάση το Ν. 3852/2010.
Για την άρση αυτής της αδικίας το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού προτείνει τα παρακάτω μέτρα:
1.  Συμμετοχή των Δήμων στην αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων του Κράτους από τους φόρους  που αποτελούν το «χρηματοδοτικό καλάθι» των ΚΑΠ, όπως ορίζει ο Ν. 3852/2010
2.  Συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, που σήμερα είναι μηδενική
3.  Ουσιαστική αύξηση του μεριδίου της Τ.Α. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
4. Διάθεση 2 δις € από το νέο Ε.Σ.Π.Α., για την εκπόνηση Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους με διαχειριστική επάρκεια.
5.  Να αποδοθούν στους δήμους οι αναγκαίοι πόροι για τη συντήρηση και λειτουργία των μεταφερόμενων δομών (όπως αντίστοιχα μειώθηκαν οι πόροι μας από τη μεταφορά της αρμοδιότητας για τη μετακίνηση των μαθητών προς τις Περιφέρειες).
6. Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του «Πράσινου Ταμείου» στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής. .
7.  Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δανεισμός της Τ.Α.  ανέρχεται σήμερα, σε 1.642 εκατ. €. Κάθε μείωση του επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα (1%) σημαίνει πρόσθετα έσοδα για τους ΟΤΑ 16,42 εκατ. € ετησίως.
8.  Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των δήμων από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και από δαπάνες που προκύπτουν από φθορές στα σχολεία με την κατάργηση των Σχολικών Φυλάκων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.