Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Standard and Poor's: «Σκουπίδια» το χρέος της Βουλγαρίας

Τα.. δόντια του έδειξε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's: Υποβάθμισε σε «σκουπίδια» το χρέος της Βουλγαρίας ενώ αμφισβήτησε και τους δημοσιονομικούς στόχους της Βρετανίας.

Ο S&P προχώρησε στην έσχατη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βουλγαρίας, κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, στη βαθμίδα BB+ από BBB-, επικαλούμενος την εξασθένηση του τραπεζικού τομέα και την τρωτότητα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού της τομέα. Πάντως ο οίκος αξιολόγησης, χαρακτηρίζει σταθερή την προοπτική της χώρας.
Η Βουλγαρία αντιμετώπισε δύο κρίσεις τραπεζικού πανικού —αυξημένης τάσης ανάληψης των τραπεζικών καταθέσεων λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης του κοινού— δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα τον Ιούνιο. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει χαρακτηρίζεται η πιο σοβαρή που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά τη δεκαετία του 1990.
Απείλησε δε ότι «ενδέχεται να υποβαθμίσουμε περαιτέρω την αξιολόγηση εάν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειαστεί επιπλέον υποστήριξη από το δημόσιο».
Από την άλλη πλευρά, ο Standard & Poor's διατήρησε στη βαθμίδα AAA το κρατικό αξιόχρεο της Βρετανίας, αλλά αμφισβήτησε το εάν και κατά πόσον η κυβέρνηση θα διατηρήσει το επίπεδο του δανεισμού της στο ποσό που έχει προβλέψει και εκτίμησε πως θα χρειαστεί μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα. Ο S&P, ο μόνος από τους λεγόμενους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δεν έχει μειώσει την αξιολόγηση του κρατικού αξιόχρεου της Βρετανίας, ανέφερε ότι η φορολογική βάση της χώρας ενδέχεται να χρειαστεί να διευρυνθεί.
«Αναμένουμε ότι η μελλοντική προσαρμογή μπορεί ενδεχομένως να στραφεί μάλλον στα έσοδα, παρά στα έξοδα», επισήμανε ο S&P.
Ο οίκος προειδοποίησε επίσης ότι η βρετανική οικονομία θα πληγεί εάν η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι για το οποίο το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να διοργανώσει δημοψήφισμα στην περίπτωση που διατηρήσει την εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.