Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

WSJ: Ο Σαμαράς προσπαθεί να τρομάξει τους Έλληνες αντί να πείσει

Με ένα σκληρό κείμενο η Wall Street Journal, στην ηλεκτρονική της έκδοση, ασκεί κριτική στον Αντώνη Σαμαρά και την απόφασή του να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το κείμενο με τίτλο «Ο πανικός επιστρέφει στην Ελλάδα» η WSJ σημειώνει ότι η τακτική του πρωθυπουργού είναι να τρομάξει τους ψηφοφόρους και όχι να τους πείσει για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.
«Η ψήφος για την εθιμοτυπική (όπως την αποκαλεί) θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποδειχθεί τεστ για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά» σημειώνει η εφημερίδα και εξηγεί πως σε περίπτωση που δεν βγει Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να κηρύξει πρόωρες εκλογές.
Η WSJ σημειώνει ότι το χρηματιστήριο πήρε την κατιούσα αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Σαμαρά και προσθέτει «αυτός ο πανικός για τη δημοκρατία είναι διδακτικός».
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η στρατηγική του Ελληνα πρωθυπουργού είναι ενδεικτική των γενικότερων αποτυχιών που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση τη χώρα επισημαίνοντας ότι σπάνια κάποιος Ελληνας πολιτικής ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους για τα πλεονεκτήματα των επώδυνων μεταρρυθμίσεων. 
«Αντιθέτως ο Σαμαράς προσπάθησε να αναστείλει κάποιες μεταρρυθμίσεις για να αποδείξει την ανεξαρτησία του από την Τρόικα» αναφέρει η Wall Street Journal και συνεχίζει «Αυτή η τακτική δεν θα φέρει πολιτική σύμπνοια ούτε να πείσει τους Ελληνες ότι για την κρίση ευθύνεται κυρίως η ίδια η χώρα».
Σύμφωνα με την Wall Street Journal αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τυγχάνει μεγάλης αποδοχής, ενώ, ακόμη και σε περίπτωση που κερδίσει ο υποψήφιος του κ. Σαμαρά (σσ ο Σταύρος Δήμας) οι επενδυτές θα θεωρήσουν τη νίκη βραχύβια.
Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι προτού βιαστεί κάποιος να χαρακτηρίσει τους Ελληνες ψηφοφόρους ως ασταθείς, καλύτερα να θεωρήσει αυτή την ιστορία ως προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί εάν οι πολιτικοί επιχειρήσουν να πλασάρουν τις πολιτικές στους ψηφοφόρους χωρίς να προσπαθήσουν να τους πείσουν πρώτα.

Θα βοηθούσε εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αντί να φοβούνται τη δημοκρατία, να βελτιωθούν στην άσκησή της, καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.