Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Σε απόγνωση χιλιάδες ανάπηροι σε όλη τη χώρα

Στη μέγγενη της Τρόϊκας μπαίνουν οι συντάξεις από το 2015
Στην απόγνωση, οδηγούνται λόγω μνημονίων και τρόϊκας χιλιάδες ανάπηροι, καθώς από το 2015, μπαίνουν στη μέγγενη του μνημονιακού νόμου 3863 όλες οι συντάξεις, ακόμη και οι αναπηρικές!

Ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας, οι συντάξεις θα μειώνονται κάτω από την οροφή των 500 - 600 ευρώ που είναι σήμερα, βυθίζοντας σε πραγματική απελπισία τους 265.000 δικαιούχους αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος.
Τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου (2010) και όπως σημειώσαμε η βασική σύνταξη θα μειώνεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας.
Σήμερα, η μέση σύνταξη προ φόρων και κρατήσεων περίθαλψης, ανέρχεται μόλις στα 545 ευρώ για τις γυναίκες και στα 677 ευρώ για τους άνδρες. Ακόμα χειρότερη όμως προδιαγράφεται η κατάσταση για τους ασφαλισμένους με αναπηρική σύνταξη που δεν έχουν συμπληρώσει 15ετία καθώς οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν οι δικαιούχοι αναπηρικής με λίγα χρόνια ασφάλισης θα λαμβάνουν το ποσοστό που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης ή θα μένουν στη βασική σύνταξη.
Υπενθυμίζουμε πως η εφαρμογή του Νόμου Λοβέρδου θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της τριχοτόμησης της κατώτατης σύνταξης όπως απαιτεί η τρόικα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό η κατώτατη σύνταξη θα αντιστοιχεί σε προνοιακό επίδομα το οποίο θα ξεκινάει από τα 200 ευρώ (μέχρι 15 χρόνια) θα φθάνει τα 330 ευρώ στην ενδιάμεση κατηγορία και θα έχει "ταβάνι" τα σημερινά 480 ευρώ για 20 χρόνια δουλειάς.
Σε απόγνωση και οι ανασφάλιστοι
Ωστόσο οι μειώσεις ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν σταματάνε εδώ, καθώς από το "μαχαίρι" στις αποδοχές δεν θα γλυτώσουν οι περίπου 30.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες που σήμερα παίρνουν μηνιαία σύνταξη - επίδομα 360 ευρώ! Σύμφωνα με τον νέο νόμο το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4.320 ευρώ ή στην περίπτωση εγγάμων το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 8.640 ευρώ, να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν τουλάχιστον 20ετή παραμονή στην Ελλάδα.
Από την 1.1.2015 οι συντάξεις που θα καταβάλλουν τα ταμεία, βάσει του νέου διπλού τρόπου υπολογισμού, θα είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές που θα λάμβανε ο δικαιούχος εάν συνταξιοδοτούνταν μόνο με τους όρους που ισχύουν σήμερα. Όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν δύο τμήματα σύνταξης: Tο πρώτο θα υπολογίζεται για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 σύμφωνα τις καταστατικές διατάξεις των Tαμείων και το αναλογικό τμήμα- για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011, με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς και αναλογία της βασικής εγγυημένης από το κράτος σύνταξης.
Πηγή: newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.