Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ελπίδες για ανεύρεση κλεμμένου φορτηγού του δήμου Θερμαϊκού

Ελπίδες για την ανεύρεση του μεγάλου ανατρεπόμενου φορτηγού αυτοκινήτου του δήμου Θερμαϊκού, που βρισκόταν σταθμευμένο στον Όρχο των δημοτικών αυτοκινήτων της Νέας Μηχανιώνας, και κλάπηκε από κει τα ξημερώματα της Πέμπτης 1η Νοεμβρίου 2012, δημιουργεί η εξάρθρωση από την αστυνομία δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες επιδίδονταν σε κλοπές φορτηγών αυτοκινήτων και αγροτικών οχημάτων από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Για τις κλοπές φορτηγών συνελήφθησαν 11 άτομα, 3 Έλληνες και 8 Βούλγαροι, από 32 έως 60 ετών, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται ακόμα 3 υπήκοοι Βουλγαρίας, για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση. Ως «εγκέφαλος» φέρεται ένας 32χρονος Βούλγαρος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους, τόσο στο επιχειρησιακό επίπεδο (φυσικοί αυτουργοί, κατόπτευση χώρου, ασφαλή διαφυγή), όσο και στο υποστηρικτικό επίπεδο (πληροφορίες για τα ακριβή σημεία των φορτηγών, ασφαλή απόκρυψη και φύλαξη).
Έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί 37 κλοπές φορτηγών σε Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες και Χαλκιδική και η αξία των κλοπιμαίων αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Για την κλοπή του φορτηγού αυτοκινήτου, ιδιοκτησίας του δήμου Θερμαϊκού, είχε υποβληθεί τότε, πριν δύο χρόνια, μήνυση κατ΄αγνώστων, ενώ έγινε και σχετική καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Κερασιάς. Και παρά τις πολυήμερες έρευνες, δεν κατορθώθηκε έκτοτε να βρεθεί και να επιστραφεί το κλεμμένο ανατρεπόμενο.

Δεκάδες κλεμμένα φορτηγά
Όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές, τα μέλη της ελληνοβουλγαρικής σπείρας, ενεργούσαν κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Και αφού αρχικά εντόπιζαν τις θέσεις των φορτηγών σε επιχειρήσεις, λατομεία και εργοτάξια, στη συνέχεια αφαιρούσαν τα φορτηγά με συγκεκριμένη μεθοδολογία, ενώ χρησιμοποιούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ως «προπομπούς» για την ασφαλή διαφυγή των αφαιρεθέντων φορτηγών.
Έως τώρα έχει προκύψει ότι έχουν αφαιρέσει συνολικά 37 φορτηγά οχήματα (τετραξονικά), η συνολική αξία των οποίων αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αναλυτικά αφαίρεσαν:
9 φορτηγά από την περιοχή των Σερρών,
7 φορτηγά από την περιοχή της Χαλκιδικής,
5 φορτηγά από την περιοχή της Καβάλας,
5 φορτηγά από την περιοχή του Κιλκίς,
5 φορτηγά από την περιοχή της Πέλλας,
3 φορτηγά από την περιοχή της Ημαθίας και
3 φορτηγά από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κλοπής 2 φορτηγών οχημάτων και ενός βυτίου, με ποσότητα πετρελαίου 3.000 λίτρων, που έγινε το βράδυ της 12ης προς 13ης Νοεμβρίου του 2014, από λατομείο σε χωριό της Χαλκιδικής, ενώ επιπλέον από τον χώρο αφαίρεσαν ποσότητα ορυκτέλαιου 1.600 λίτρων και διάφορα μηχανήματα και εργαλεία της επιχείρησης, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται στις 198.000 ευρώ.
Επίσης σε άλλη περίπτωση, το βράδυ της 19ης προς 20ης Δεκεμβρίου του 2014, αφού παραβίασαν την είσοδο χωματουργικής εταιρείας σε χωριό του Κιλκίς, αφαίρεσαν ένα φορτηγό όχημα και ένα μηχάνημα έργων, ενώ από τον χώρο της εταιρείας αφαίρεσαν ποσότητα πετρελαίου και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές.
Το φορτηγό και το μηχάνημα έργων εντοπίστηκαν λίγη ώρα αργότερα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και αποδόθηκαν στον νόμιμο ιδιοκτήτη του.
Εκτός των φορτηγών οχημάτων που αφαιρούσαν, που ήταν και ο σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης, σε ορισμένες περιπτώσεις αφαίρεσαν επιπλέον από τους χώρους των επιχειρήσεων, μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, γεννήτριες, φιάλες οξυγόνου και άλλα διάφορα εργαλεία.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, διάφορα κλειδιά φορτηγών και οχημάτων, ηχοσυστήματα αυτοκινήτων, μπαταρίες οχημάτων, 1 κυνηγετικό όπλο, 1 πιστόλι κρότου με γεμιστήρα και 15 φυσίγγια, κροτίδες, 1 φιάλη οξυγόνου, 8 Ι.Χ.Ε. οχήματα, εκ των οποίων τα 7 έφεραν βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας, ένα ζευγάρι πινακίδες κυκλοφορίας οχήματος βουλγάρικων Αρχών, δοχεία με ποσότητες πετρελαίου και μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.