Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Εκδήλωση για τις αποζημιώσεις στο Γερμανικό προξενείο

Εκδήλωση για τη διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών, πραγματοποιήθηκε έξω από το γερμανικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη το πρωί της Μ. Παρασκευής 10 Απριλίου, με αφορμή την μαύρη επέτειο της κατάληψης από τους Ναζί της Θεσσαλονίκης, στις 9 Απριλίου του 1941.

Το πανό της Επιτροπής Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα έγραφε «Η ιστορία δεν παραγράφεται. Δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε».
Η Θεσσαλονίκη είναι μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλων 1941-1945 διότι υπέστη μια βάρβαρη επιδρομή. Εξοντώθηκε από την ναζιστική κατοχή το εβραϊκό της στοιχείο της και όχι μόνο.
Χαρακτηριστικά 1,5 δις λίτρα καταβλήθηκαν από την εβραϊκή κοινότητα για να σώσει τα μέλη της από τα καταναγκαστικά έργα, ενώ εκταμιεύθηκαν σημαντικά ποσά από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατ’ εντολή των κατοχικών δυνάμεων και με την σύμπραξη του τότε Δημάρχου Μερκουρίου.
Το παρών έδωσαν η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Τεκτονίδου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, καθώς και η δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου.
«Διεκδικούμε τις γερμανικές κατοχικές οφειλές προς την Ελλάδα διότι η ιστορία και τα εγκλήματα δεν παραγράφονται. Η χώρα και τα θύματα ζητούν απονομή δικαιοσύνης μετά από 72 χρόνια. Η πόλη αυτή έχει τις δικές τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Μηταφίδης.
«Η διεκδίκηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά χρέη της χώρας. Επαναλαμβάνω αυτό που έχει πει ο Μανώλης Γλέζος, «Και ένα μάρκο αν ήταν θα το είχαμε διεκδικήσει»» τόνισε ο Τ. Μηταφίδης.
«Μετά τη συγκρότηση της επιτροπής διεκδικήσεων είμαστε σε σωστό δρόμο, πράγματα που έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια, έστω και τώρα δεν είναι αργά» δήλωσε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Τεκτονίδου.
«Η χθεσινή μέρα είναι μια θλιβερή επέτειος, αλλά και μια ευκαιρία για να νιώσουμε δικαιωμένοι για τις θυσίες του ελληνικού λαού στην περίοδο της κατοχής, ώστε να διεκδικήσουμε με μεγαλύτερο πάθος τις γερμανικές αποζημιώσεις που δικαιούμαστε, τις οποίες ζητάμε από το γερμανικό κράτος, κάτι που έχει συμβεί σε όλα τα άλλα κράτη στα οποία εισέβαλε» δήλωσε η επικεφαλής της «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου.
«Η Ελλάδα δικαιούται και αυτή να ζητήσει πίσω τις αποζημιώσεις, τα αναγκαστικά δάνεια και όλα όσα δικαιούται» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.