Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Έτσι οι Γερμανοί λάδωναν κρατικούς αξιωματούχους

Παράνομες πληρωμές συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ σε κρατικούς αξιωματούχους από την προμήθεια οχημάτων από τη γερμανική εταιρεία DAIMLER, προκύπτουν από την εισαγγελική έρευνα που είχε διατάξει η Εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος επτά προσώπων, μεταξύ των οποίων είναι Έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι και Γερμανοί υπάλληλοι της εταιρείας, αφορά σε:
- Δωροδοκία υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου που επισύρει ποινή μέχρι ισόβιας κάθειρξης.
- Δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
- Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας υπογραφής και εκτέλεσης των επίμαχων συμβάσεων την περίοδο υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου φέρονται ότι έγιναν παράνομες πληρωμές από το 2001 και έπειτα, σε κρατικούς αξιωματούχους. Οι δωροδοκίες έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρείας με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων, προκειμένου οι αξιωματούχοι να προωθήσουν στην ιεραρχία τις επίμαχες συμβάσεις.
Για την πραγματοποίηση των παράνομων πληρωμών φέρεται ότι ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, μεταξύ των οποίων η χρήση εταιρικών λογαριασμών, οι οποίοι ωστόσο ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα, προκειμένου να μη συνδέονται απευθείας με την DAIMLER. Επίσης, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι η γερμανική εταιρεία διατηρούσε μαύρα ταμεία με μετρητά για τις παράνομες πληρωμές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και εξωχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί, παραπλανητικές τιμολογήσεις καθώς και τρίτοι διαμεσολαβητές.
Οι δωροδοκίες αποκαλύφθηκαν και από στοιχεία που έλαβαν οι Εισαγγελείς μέσω δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων υπάρχει και εσωτερική αλληλογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος της DAIMLER σε εσωτερικό σημείωμα φέρεται να παραδέχεται ότι οι διασυνδέσεις με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το κλείσιμο μεγάλων παραγγελιών ιδιαίτερα στις ένοπλες δυνάμεις.
Οι επίμαχες συμβάσεις συνολικού κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ αφορούν:
- Την προμήθεια 2000 στρατιωτικών οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, ανταλλακτικών, συγκροτημάτων και συλλογών ειδικών εργαλείων συντήρησης με δικαίωμα προαίρεσης για την επιπλέον προμήθεια 2480 οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ (σύμβαση 015Α/97). Με συνολικό κόστος 96 εκ. Ευρώ.
- Την προμήθεια 224 οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, 111 οχημάτων τύπου Unimog, 21 ρυμουλκούμενων βαρέως τύπου, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον προμήθεια μέχρι 111 ρυμουλκούμενων ελαφρού τύπου προς κάλυψη αναγκών σε οχήματα του προγράμματος  ΕΡΜΗΣ (Σύμβαση 19Α/2000) με κόστος 30 εκ. Ευρώ.

- Την προμήθεια 88 λεωφορείων τύπου OHL 1829/63, 49+1 θέσεων με δικαίωμα προαίρεσης για 32 επιπλέον λεωφορεία (Σύμβαση 013Α/98).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.