Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η ανεξήγητη αδράνεια για τα αναψυκτήρια του Ποταμού

Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την ημέρα που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης απέρριψε την απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού για την παραχώρηση των 23,5 στρεμμάτων του Ποταμού στην ΤΕΘ Α.Ε., κι όμως η διοίκηση του Δήμου δεν προχώρησε ακόμη στην  παραμικρή ενέργεια για την δημοπράτηση των πέντε αναψυκτηρίων. Αντιθέτως, διάφορα «παπαγαλάκια» προσπαθούν να επιρρίψουν στη «Συμπολιτεία» το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσουν και φέτος τα περίπτερα του Ποταμού, με τον αστείο ισχυρισμό ότι τάχα…. «φταίει ο Κουζινόπουλος»!!

Έγκαιρα, πριν από δύο μήνες, στις αρχές Μαρτίου, σε μία συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο Δημαρχείο, είχαμε προειδοποιήσει, παρουσία και του κ.Τσαμασλή τον δήμαρχο κ.Μαυρομάτη: «Είναι τόσο καραμπινάτες οι παραβάσεις νόμων και κανονισμών που έγιναν στην αδικαιολόγητη σπουδή της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει την έκταση-φιλέτο του Ποταμού στην ΤΕΘ, ώστε είναι σίγουρη κατά 99,9% η απόρριψη της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση». Γιαυτό και ζητήσαμε επιτακτικά από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μαυρομάτη, να επισπευσθούν οι διαδικασίες από τη δημοτική αρχή, προκειμένου να γίνει σύντομα από το Δήμο, η σχετική διαδικασία δημοπράτησης των πέντε αναψυκτηρίων.
Το ίδιο, επαναλάβαμε τη μεθεπόμενη ημέρα και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών δημοπράτησης. Κι’ εκεί μάλιστα κάποιοι, εμφανιζόμενοι ως … βασιλικότεροι του Δημάρχου, μας ειρωνεύτηκαν για τη βεβαιότητά μας σχετικά με τη στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, λέγοντας στους διαδρόμους ότι περίπου είχαν … «στο τσεπάκι» την έγκριση της απόφασης παραχώρησης του Ποταμού στην ΤΕΘ.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια που προκύπτει, είναι γιατί η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού παραμένει αδρανής τόσο καιρό και δεν δημοπρατεί τα περίπτερα του Ποταμού. Όπως προκύπτει από τα πλέον επίσημα έγγραφα, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, εκδόθηκε στις 27 Μαρτίου 2015 και πρέπει να έφτασε στο Δήμο Θερμαϊκού τέλη Μαρτίου, βία τις πρώτες μία-δύο ημέρες του Απριλίου, καθώς καταχωρήθηκε στα εισερχόμενα του Δήμου με ημερομηνία 3 Απριλίου 2015 και αριθμό Πρωτοκόλλου 6957.
Πέρασαν σχεδόν τρεις εβδομάδες από τότε. Υπήρχε όλη η άνεση να συνταχθεί η προκήρυξη της δημοπράτησης, να έρθει στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να ληφθεί η σχετική απόφαση, ώστε εντός του Μαίου να γίνει ο διαγωνισμός και η εκμίσθωση των αναψυκτηρίων.  Αυτή η παρατηρούμενη καθυστέρηση από πλευράς δημοτικής αρχής, είναι πραγματικά ανεξήγητη.
Και κάτι ακόμη: Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, η δημοτική αρχή «ξέχασε» να ενημερώσει το Σώμα για την ακύρωση, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης της  απόφασης για την παραχώρηση των 23,5 στρεμμάτων στον Ποταμό. Και όταν έθιξε το θέμα ακροθιγώς ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Τσαμασλής, τότε ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης απάντησε αόριστα ότι ο λόγος της ακύρωσης είναι ότι «δεν δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ».
Κι όμως στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναφέρονται κατηγορηματικά ως λόγοι της απόρριψης, εκτός από τη μη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της έκθεσης των Ορκωτών Εκτιμητών, και μία σειρά άλλοι σοβαροί λόγοι, όπως ότι:
-Η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας δεν περιέχει τα τεχνικά και οικονομοτεχνικά στοιχεία, με βάση το άρθρο 3, παρ.5 της υπ΄αριθμ. 43886 υπουργικής απόφασης
-Δεν υποβλήθηκε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτή η Οικονομοτεχνική Μελέτη
-Η δωδεκαετής παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου στην ΤΕΘ, η οποία δημιουργήθηκε για να λειτουργεί έως το 2022, εκτείνεται σε χρόνο πέραν της διάρκειας αυτής.
- Η οικονομοτεχνική μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη την έκθεση αποτίμησης του δικαιώματος χρήσης του ακινήτου από την εταιρεία.
-Είναι ανεπαρκής και ασαφής η αιτιολογία της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τη σύνδεση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΘ Α.Ε. με τη βελτίωση των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών.
-Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τις υφιστάμενες δραστηριότητες της εταιρείας και την επάρκεια της εκπλήρωσης των σκοπών της, ώστε να δικαιολογείται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.
-Τέλος, και το πιο σημαντικό, που αναφέρει η απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης «η προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΘ Α.Ε., τείνει να λάβει τη μορφή της ταμειακής της διευκόλυνσης και δεν μπορεί να αποτελέσει τη δικαιολογητική βάση της αύξησης του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας».

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.