Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Έγγραφο ανατρέπει τους ισχυρισμούς για τα απορριμματοφόρα

Ένα έγγραφο του «Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων» του
δήμου Θερμαϊκού, ακυρώνει τους ισχυρισμούς της διοίκησης Μαυρομάτη, ότι
ο βασικός λόγος για το ξεπούλημα σε εργολαβικά συμφέροντα της δημοτικής
υπηρεσίας καθαριότητας, ήταν ο τάχα ... "πεπαλαιωμένος στόλος των
απορριμματοφόρων".

Λίγο πριν τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της εισήγησης της δημοτικής
αρχής για την διετή παράδοση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα, ο
δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, σε δελτίο τύπου του δήμου, που
εκδόθηκε στις 27-3-2015, θεωρούσε ως περίπου αναγκαστική την προσφυγή
στους εργολάβους, καθώς, όπως δήλωνε, «η δημοτική διοίκηση παρέλαβε
διαλυμένο εξοπλισμό κι έναν στόλο απορριμματοφόρων με οχήματα παλιά και
ασυντήρητα, σχεδόν κατεστραμμένα».
Στο ίδιο μοτίβο κινούμενοι και οι δύο αντιδήμαρχοι καθαριότητας του δήμου
Θερμαϊκού, Νίκος Τσουρούς-Μπουγιούκας και Νίκος Γιάκης, σε εισήγησή
τους με ημερομηνία 24-2-2015, διατείνονταν ότι «ο δήμος αδυνατεί να
ανταποκριθεί με την υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή». Εντοπίζοντας
συγκεκριμένα το θέμα, αφενός μεν στις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό,
κυρίως όμως στον «πεπαλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό».
Ας δούμε όμως τη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου για το θέμα
αυτό:
Με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2015 ο Γενικός Γραμματέας του δήμου, Θεοδόσης Χατζηϊωαννίδης στέλνει έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ζητώντας ενημέρωση «για την κάλυψη ή μη αναγκών της καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού».                             
Απαντώντας ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος διαχείρισης και συντήρησης οχημάτων, Τριαντάφυλλος Τσουρούς, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί με τα οχήματα της καθαριότητας, σημειώνοντας ότι μπορεί μεν να παρουσιάζουν κάποια προβλήματα, δεν είναι όμως και άχρηστα, όπως επιχειρεί να τα παρουσιάσει η διοίκηση του δήμου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουρού, από τα 13 απορριμματοφόρα φορτηγά οχήματα που διαθέτει σήμερα ο δήμος, τα δύο (2) που έχουν διατεθεί για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων «βρίσκονται σε καλή κατάσταση και καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες του δήμου.
Από τα υπόλοιπα δέκα (10) απορριμματοφόρα, τα μεν δύο είναι ακατάλληλα και πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία. Ενώ τα εναπομένοντα οκτώ (8) οχήματα, που κατά μέσο όρο είναι ηλικίας 15 ετών, παρουσιάζουν μεν κάποιες φθορές, κυρίως στο σύστημα της υπερκατασκευής τους, όμως μπορούν να είναι λειτουργικά εφόσον συντηρούνται τακτικά και σωστά.
Επίσης, από τα δύο επικαθήμενα φορτηγά, επειδή κυκλοφορούν από το έτος 2.000 και χρησιμοποιούνται πάρα πολύ, είναι σε μέτρια κατάσταση και έχουν ανάγκη συνεχούς συντήρησης. Όμως δεν λέει ότι είναι άχρηστα για πέταμα. 
Ακόμη, το καδοπλυντήριο όχημα που διαθέτει ο Δήμος, «χρήζει μερικής επισκευής», επομένως μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και αυτό. Ενώ όσον αφορά το αυτοκινούμενο σάρωθρο, αυτό είναι σε καλή κατάσταση.
Τέλος, ο προϊστάμενος του τμήματος, εισηγείται για την πλήρη κάλυψη  των αναγκών καθαριότητας την προμήθεια, πέραν των υφιστάμενων, έξι απορριμματοφόρων τύπου πρέσας (δύο για κάθε δημοτική ενότητα), δύο τρακτόρων, ενός καδοπλυντήριου, ενός αυτοκινούμενου σάρωθρου, τριών τρικύκλων οχημάτων με καρότσα ανατρεπόμενη και τέλος ενός σπαστήρα-θρυμματιστή ογκωδών οικιακών απορριμμάτων.

Επομένως, μένουν μετέωροι οι ισχυρισμοί της διοίκησης Μαυρομάτη περί «κατεστραμμένων απορριμματοφόρων», αποδεικνύοντας αυτό που κατήγγειλε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι ήταν προσχεδιασμένο και προαποφασισμένο από τη δημοτική αρχή, το έγκλημα της παράδοσης σε ιδιωτικά συμφέροντα της καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού. Σίγουρα τα απορριμματοφόρα του δήμου έχουν τα χρονάκια τους, σίγουρα παρουσιάζουν προβλήματα, έτσι όπως αφέθηκαν ασυντήρητα τόσο από την προηγούμενη όσο και από τη σημερινή δημοτική αρχή. Όμως δεν είναι για πέταμα, δεν είναι «σχεδόν κατεστραμμένα» όπως ισχυρίστηκε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.