Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

Τουριστικός προορισμός τα οχυρά του Ρούπελ

Τουριστικός προορισμός και ιστορική μνήμη, αυτά τα δύο χαρακτηριστικά συγκεντρώνουν τα 21 περιώνυμα οχυρά της λεγόμενης γραμμής Μεταξά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από το Μπέλες των Σερρών ως τη Ροδόπη.


Τη Δευτέρα τιμάται η 74η επέτειος από τη Μάχη των Οχυρών και την αντίσταση που προέβαλε ο ελληνικός στρατός στα γερμανικά στρατεύματα. Στο πλαίσιο αυτό, το Σαββατοκύριακο προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων σε όσα από αυτά είναι ανοιχτά, λειτουργούν ως εκθεσιακοί και μουσειακοί χώροι και τη διαχείρισή τους έχει ο στρατός.
Τα οχυρά αποτελούσαν τεράστιες και εντυπωσιακές σε σχεδιασμό κατασκευές. Η συνολική οχυρωματική γραμμή περιλαμβάνει 24.000 μέτρα υπόγειες στοές, 13.000 μέτρα υπόγεια καταφύγια, 88.000 μέτρα σωλήνες ύδρευσης, ενώ κατασκευάστηκαν σε διάστημα μόλις τεσσάρων χρόνων (1936-1940) κοστίζοντας το αστρονομικό για την εποχή τους ποσό του 1,5 δισ. δραχμών.
Το 1/3 των οχυρών βρίσκεται στον νομό Σερρών, με πιο γνωστό αυτό του Ρούπελ, που δέχεται κάθε χρόνο πάνω από 40.000 επισκέπτες, ενώ σήμερα ανοίγει και το μικρό οχυρό του Ιστίμπεη. Παράλληλα, ανοιχτά για το κοινό θα είναι αύριο και τα οχυρά του Λίσσε στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, του Εχίνου στην Ξάνθη και της Νυμφαίας στην Κομοτηνή. Ολα είναι επισκέψιμα και διατηρούν ενθύμια από τα πεδία των μαχών και εποπτικό υλικό. Συνολικά, οκτώ από τα οχυρά βρίσκονται στις Σέρρες, 11 στη Δράμα και από ένα στην Ξάνθη (Εχίνος) και στη Ροδόπη (Νυμφαία).
Η λεγόμενη γραμμή Μεταξά περιελάμβανε μια σειρά οχυρωματικών έργων, υπόγειων και επίγειων, που κατασκευάστηκαν για την άμυνα της χώρας σε περίπτωση εισβολής. Αποτελούν το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο στη νεότερη ιστορία.
«Το Ρούπελ αποτελεί για τον νομό σημείο αναφοράς, ιστορικής μνήμης και δυνατό τουριστικό προορισμό. Είναι το μεγαλύτερο από τα οχυρωματικά έργα με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και 4.251 μέτρα στοών.

Μικρότερο αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το οχυρό του Ιστίμπεη, που απέχει 250 μέτρα από την ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Αναδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία τα δύο αυτά οχυρά και τα προβάλλουμε διεθνώς», δήλωσε στο «Εθνος» ο περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης και τουρισμού της Π.Ε. Σερρών, Αθανάσιος Μασλαρινός.
Ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης έχει συντάξει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση των οχυρών αυτών, την αναβάθμιση της οχυρωματικής συνοριακής γραμμής και την ανάδειξή της σε σύγχρονο, πολυθεματικό πάρκο, στο πρότυπο της «γραμμής Μαζινό» στη γαλλογερμανική μεθόριο.

 Οι δυνατότητες
«Αυτά τα οχυρά είναι ιδιαίτερης σημασίας μνημεία οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και δεν μπορεί να μένουν έτσι. Μπορούν να προσελκύσουν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, να διοργανωθούν μεγάλες εκδηλώσεις, ακόμη και αναπαράσταση μάχης, ανάλογη με αυτή που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη του Βερντέν στη βορειοανατολική Γαλλία. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να γίνουν η ατμομηχανή της τουριστικής βιομηχανίας για όλη την περιφέρεια, τόσο της κεντρικής όσο και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης», μας είπε ο κ. Μπόλαρης και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας να αξιοποιηθεί παρακείμενο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο κοντά στο Ρούπελ και να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο. Το στρατόπεδο, που έχει εγκαταλειφθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, βρίσκεται σε μια καταπράσινη τοποθεσία μέσα στο δάσος, έχει πέτρινα κτίσματα και διαθέτει εξαιρετική θέα προς το νότιο τμήμα της Βουλγαρίας και το βόρειο του νομού Σερρών, μέχρι τη λίμνη Κερκίνη.
Οι εκδηλώσεις για τη Μάχη των Οχυρών ξεκίνησαν χθες στις Σέρρες με ομιλίες και εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ σήμερα ανοίγει το οχυρό Ιστίμπεη και ολοκληρώνονται αύριο με την κεντρική εκδήλωση στο Ρούπελ.
Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν τους χώρους του μουσείου, θα... ζήσουν μέσα από ένα 20λεπτο βίντεο σκηνές από τις σκληρές μάχες και θα δουν από κοντά αυθεντικά πολυβόλα και άρματα μάχης εποχής.
Εκθεση ιστορικών φωτογραφιών λειτουργεί και στους χώρους της Π.Ε. Ξάνθης, ενώ αύριο ο Μοτοσικλετιστικός Ομιλος Ξάνθης και ο σύλλογος ιδιοκτητών 4Χ4 διοργανώνουν εκδρομή στο μνημείο του Εχίνου και από εκεί θα ξεκινήσουν πεζοπορική διαδρομή ως το Οχυρό, στο οποίο θα ξεναγηθούν από αξιωματικούς του Δ' Σώματος Στρατού.

Πηγή: Μαρία Ριτζαλέου στην εφημερίδα "Εθνος"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου